Schaal & schelpdieren uit de kamado zijn zo ontzettend lekker! Met een beetje rook en extra smaak maak je echt de mooiste gerechten waar menig restaurant jaloers op is!

In dit recept gaan we kreeft combineren met olijfhout. Een combinatie die hier in Nederland niet voor de hand ligt omdat we geen olijfbomen hebben, maar in Andalusië (Spanje) wordt het super veel ingezet om visgerechten te bereiden. De olijfsnippers worden gemaakt van de wortels van olijfbomen, in de wortel (die doorgaans groter is dan de boom) zit namelijk veel meer smaak dan in de droge olijfboom.

Bereidingswijze

  • Breng de kamado naar de 150 graden met hitteschild (indirect).
  • Snij de ongeschilde winterwortel in dunne plakjes, pel de ui en snipper deze.
  • Vul de Dutch Oven voor ¾ met water, voeg het laurierblad, peperkorrels, winterwortel en ui eraan toe en breng dit op het gasfornuis aan de kook (in de kamado mag natuurlijk ook, maar pak dan even directe hitte).
  • Leg de kreeft op de snijplank en zet de punt van je koksmes in het midden en achterzijde van zijn kop in het andreaskruis. Steek in 1 harde beweging je mes erdoor en ongeveer een cm naar voren richting de bek. Op deze manier is de kreeft direct dood. Je eerste keer? Kijk even op youtube naar hoe chefs dit doen voordat je zelf aan de slag gaat. Of volg bij ons de masterclass schaal&schelpdieren, dan doen we het samen 🙂
  • Zodra de court bouillon kookt voegen we de kreeft toe in de Dutch Oven en koken we hem in 2 minuten kort gaar. Spoel de kreeft daarna meteen goed koud onder de kraan om het garingsproces te stoppen.
  • Trek vervolgens de poten van de kreeft en klik deze met de achterkant van je mes open.
  • Halveer de kreeft en verwijder zijn darmkanaal en maagzak.
  • Besprenkel de kreeft met een beetje citroengras olijfolie (verkrijgbaar in het BBQ Experience Center, niet online) en rasp van de limoen.
  • Haal het hitteschild uit de kamado en gooi een handje olijf snippers rechtstreeks in de houtskool. Plaats het hitteschild terug en leg het RVS rooster en de kreeft erop. Laat dit ongeveer 10 minuten op 150 graden rustig roken en garen totdat de kreeft lauwwarm is.

Aan tafel en smullen maar!

Ingrediënten

  • Kreeft, ½ of 1 per persoon

  • Winterwortel, 1 hele

  • Ui, 1 hele

  • Laurier, 6 blaadjes

  • Limoen, 1 hele

  • Citroengras olijfolie

  • Klein handje zwarte peperkorrels

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • Olijfhout rooksnippers

  • Dutch Oven

  • RVS tang

  • Zester

  • Boy Tak

    Geschreven door:

    Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

    Bekijk team BBQ