Het spit is een ontzettend populair accessoire op de BBQ. We ontwikkelen hier veel recepten in, hebben er een speciale BBQ workshop voor en zien veel mensen er enthousiast gebruik van maken. Het valt hierin op dat eigenlijk een accessoire voor het spit ondergewaardeerd is, dit is namelijk de flat rack. Dit terwijl het juist een ontzettend leuk en functioneel accessoire is. Daarom dit recept waarin we een lekkere snack bereiden.

Wat is het flat rack?

Voor het spit zijn inmiddels al diverse accessoires te koop. Van skewer racket voor kebab tot een grillkorf voor onder andere groentes en een carroussel voor bijvoorbeeld ribs tot de bekend spitvork voor een hele kip. Stuk voor stuk handige accessoires om meer uit je spit te halen. Het flat rack is misschien minder bekend, maar ontzettend functioneel. Je legt er één of meerdere ingrediënten in, klemt ze vast door het in hoogte te verplaatsen en laat het geheel in je spit rustig rond draaien. Bij goede combinaties ingrediënten kun je in één keer een complete maaltijd uit je barbecue toveren, of deze heerlijke snack!

De BBQ aansteken

Bij het opstoken van je kamado is het van belang dat je straks niet te veel directe hitte hebt onder je spit. Leg daarom je wokkels om aan te steken achterin tussen de houtskool in plaats van verspreid in het midden. Leg de spitring op de rand , plaats de motor en sluit deze aan. Sluit bij voldoende gloeiende houtskool de barbecue en stel deze boven en onder af, zodat je straks met zo’n 150 graden Celsius kunt gaan werken.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Kamado rotisserie – Spit on Fire

    • Draaispit in alle maten
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Rotisserie Flat Rack The Bastard

    • Handig accessoire voor je spit
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Ingrediënten voorbereiden

Schoon de maïskolven op door het blad rondom te verwijderen. Snij de kolven in tweeën en laat ze met een tang in een pan met kokend water zakken. Laat ze ongeveer 10 minuten koken en haal ze er met de tang weer uit
Voorzie de mais en de kippenpoten rondom van een beetje olijfolie. De kippenpoten geven we wat extra smaak met een lekkere chicken rub.

Snij de citroenen door midden en leg de citroenhelften verdeeld in het flat rack. De kippenpoten en de mais zullen nagenoeg dezelfde dikte hebben. Hierdoor zijn ze makkelijk in de flat rack te plaatsen en zullen ze gelijkmatig worden aangedrukt bij het sluiten van het rack.


Op de BBQ

Plaats het flat rack met spit in de barbecue. Schakel het spit in en controleer voor het sluiten van de kamado of het spit draait. Meng ondertussen in twee gelijke delen de honing met de BXC Double Trouble Carolina bbq saus.

Bij ongeveer 50 graden Celsius kerntemperatuur kwast je de kippenpoten en de maïs in met de saus. Zet hiervoor desnoods het spit even stil. Sluit na het aanbrengen van de saus de kamado direct, zodat het vuur niet teveel oplaait. Herhaal dit totdat je kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 74 graden Celsius. Meet tussentijds dus met je thermapen.

Serveer de kip, maïs en citroen bij bijvoorbeeld een salade en gefrituurde aardappelpartjes.

Ingrediënten

  • 2 maïskolven

  • 4 kippenpoten

  • 2 citroenen

  • Olijfolie

  • Angus & Oink honey chili

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels BXC Double trouble carolina bbq saus

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ