Het idee ontstond vanuit een meatloaf recept. Deze zijn er in meerdere varianten en dus werden eerst enkele weken meatloafs bereid op de barbecue en iedere keer werd de receptuur aangepast. Uiteindelijk kwam ik tot de onderstaande samenstelling van ingrediënten en deze werkwijze. Persoonlijk vond ik kleinere versies van meatloaf een leukere manier om het gerecht te presenteren. Mocht je de voorkeur geven aan een heel meatloaf dan kun je dezelfde samenstelling hanteren. Een gekookt ei in het midden van de meatmuffin in dit recept geeft een mooi en verrassend effect!

Meat-muffins-recept-bbq-kamado-biggreenegg7

Voorbereiding

Kook de eieren ongeveer 7 minuten en leg ze hierna in ijskoud water. Als ze goed zijn afgekoeld kunnen ze makkelijk gepeld worden. Ben je in het bezit van een braadschaal met een rooster erin, dan zou ik deze zeker gebruiken. Leg dan een stuk bakpapier op dit rooster. Heb je deze niet dan kun je straks het bakpapier op je RVS rooster leggen en een druippan er onder. Het bakpapier voorkomt dat de muffins door het rooster zakken. Het rooster (met bakpapier) zorgt er voor dat de vetten uit het gehakt weg kunnen. Hierdoor zal het vlees niet in zijn eigen vocht kunnen gaan sudderen. Snij een halve rode ui en een halve rode paprika goed fijn. Maal de beschuiten goed fijn in een grote schaal en giet hier, al roerend, iedere keer een beetje melk bij tot de beschuit kan opnemen. Doe nu het gehakt er bij en maak dit enigszins los. Ook de mosterd, Italiaanse kruiden, peper en zout kunnen nu worden toegevoegd. Schep er nog twee eetlepels chilisaus, de gesnipperde ui en rode ui bij en meng het het geheel goed.

meatmuffins-green-egg-kamado-bbq-recept-08

Meatmuffins vormen

Neem een koffiekopje waarbij een eitje rondom nog minstens 1 cm ruimte heeft. Het eitje moet dan dus zo’n 2 cm onder de rand blijven. Vet dit kopje ruim in met vloeibare boter. Zo zal de meatmuffin straks goed los komen. Vul het kopje voor iets meer dan de helft met je gehakt. Duw dit goed aan en zorg in midden voor een kuiltje waar het ei in past. Plaats het ei en vul hierna de rest van het kopje aan met het gehakt. Duw het gehakt aan met de hand of met de bolle kant van een lepel. Strijk de bovenkant van het kopje glad af. Schud met een ferme beweging de muffin uit het kopje. De meatmuffin is nu al mooi gevormd, maar kan nog wel glad worden afgewerkt. Maak hiervoor je handen enigszins vochtig onder de kraan. Het gehakt zal nu niet aan je handen plakken, waardoor je de muffins met je vingers mooi glad kunt strijken. Voorzie de buitenzijde van het vlees van De Fik Erin no.2 barbecue-rub. Plaats de muffins meteen in je braadschaal (of tijdelijk op een bord) en zet ze in de koelkast. Meng voor basting sauce ondertussen 2 eetlepels chilisaus, 2 eetlepels ketchup en 2 eetlepels bruine basterdsuiker. Deze hebben we aan het einde van de bereiding pas nodig, dus mag nog even in de koelkast. Tot zover kun je deze voorbereidingen (ruim) van tevoren al uitvoeren.

meatmuffins-green-egg-kamado-bbq-recept-12

 

De barbecue

De meatmuffins gaan we indirect bereiden. We plaatsen na het opstoken van de kolen dus de platesetter met een RVS rooster. Breng de barbecue naar een temperatuur van 120-130 graden Celsius. Voor de muffins er op gaan leg dan eerst een kersen rookhout chunk tussen de gloeiende kolen. Leg indien nodig een stuk (dubbel gevouwen) bakpapier op het rooster. Plaats hier op de meatmuffins of plaats direct je braadschaal met de muffins op de barbecue.

meatmuffins-green-egg-kamado-bbq-recept-06

Bereiding

Aangezien je met een kerntemperatuur meter snel in het ei zal meten is het verstandig om straks met een Thermapen te werken. Controleer na 45 minuten in het dikste deel van je gehakt de temperatuur. De ideale eindtemperatuur is 70 graden celsius en rond de 60 graden kwasten we de meatmuffins in met de zelfgemaakte basting sauce. Meet voor de zekerheid op twee plaatsen in het vlees en wacht nog even als de bovenstaande temperaturen nog niet bereikt zijn. Na het inkwasten met de saus en het laatste stukje garing tot 70 graden Celsius, mogen de meatmuffins van de barbecue. Gebruik hiervoor een spatel om ze van het rooster te plaatsen op je bord. De meatmuffins mogen direct geserveerd worden met bijvoorbeeld aardappelwedges, coleslaw, een salade, gegrilde groenten of leef je uit voor een andere heerlijke sidedish.

meatmuffins-green-egg-kamado-bbq-recept-03

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt

  • 4 beschuiten

  • Melk

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1/2 rode ui

  • 1/2 rode paprika

  • 3 tl Italiaanse kruiden

  • 2 tl zout

  • 1 tl peper

  • 5 eieren

  • De Fik Erin no. 2

  • 4 el Chili saus

  • 2 el ketchup

  • 2 el bruine bastardsuiker

  • Boter

  • Benodigdheden

  • Plate setter / convEGGtor

  • RVS rooster

  • Braadschaal met rooster

  • Bakpapier

  • Koffie/thee kopje

  • Druippan

  • Rookchunks Kersen

  • Thermapen

  • Kwast

  • Spatel

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ