Poffertjes zijn leuk en snel klaar te maken op de kamado. Zowel jong als oud zal hiervan smullen. Voor kinderen is toevoeging van boter en poedersuiker al gauw lekker genoeg. Terwijl voor de “grote kinderen” de poffertjes samen met ijs, bosvruchten en slagroom een heerlijk nagerecht vormen.

Door in het beslag zelfrijzend bakmeel te gebruiken zullen de poffertjes tijdens het bakken nog rijzen waardoor een mooi, luchtig en bol poffertje ontstaat. Het beslag moet vlot in de pan aangebracht worden om te voorkomen dat de eerste klaar is als de laatste gevuld wordt. Een doseerfles (knijpfles met spuitmond) is hierbij dan ook ideaal.

Ook het draaien van de poffertjes vereist enige behendigheid. We zullen niet allemaal de snelle techniek hebben van de bakker uit de poffertjeskraam op de kermis. Hoe langer je over het draaien doet, des te meer het vuur in de kamado zal oplaaien. Dat resulteert in aangebakken, zwarte poffertjes en gloeiend hete handen tijdens het omkeren ervan. Onderstaande bereiding omschrijft een methode die er voor zorgt dat ook de minder ervaren barbecue-er een goede poffertjesbakker wordt.


Bereidingswijze

 1. Breng de kamado naar de 200 graden en warm de gietijzeren poffertjespan goed op.
 2. Voor het beslag mengen we alle ingrediënten door elkaar met de keukenmixer tot een egaal geheel.
 3. Als de gietijzeren pan goed heet is dan mag de boter er in. In ieder kuiltje mag een bodempje.
 4. Met de doseerfles brengen we het beslag in ieder kuiltje aan tot bovenaan het randje.
 5. Sluit de kamado zodat het vuur niet te veel oplaait. Mocht de temperatuur gaan oplopen, sluit dan de onderste luchtregelaar. Je zal de kamado moeten openen om beslag aan te brengen, de poffertjes te keren, de pan leeg te maken en dan weer de volgende ronde. Tenzij je zeer snel bent in het keren van de poffertjes raad ik het volgende aan: controleer na zo’n 30 seconden of de onderkant van je eerst aangebracht beslag al bruin is. Haal dan met hittebestendige handschoenen de pan van de kamado en leg hem op een ondergrond die wat hitte kan verdragen. Sluit de kamado zodat je nu de poffertje kunt keren
 6. Keer de poffertjes met twee lepels. Door de ene lepel onder het poffertje te steken zal deze door de bolle vorm en het kuiltje al grotendeels keren. Met de andere lepel kun je nog corrigeren.
 7. Plaats de pan terug op het rooster en sluit de kamado weer af.
 8. Controleer na 30 seconden of ze goed zijn en leeg de pan makkelijk en snel door deze rechtstandig boven een schaal te legen.
 9. De poffertjes zijn klaar om geserveerd te worden en de pan is klaar voor de volgende ronde.

Ingrediënten

 • Ei, 1

 • Zure room, 125 ml

 • Melk, 300 ml

 • Poedersuiker, 2 eetlepels

 • Zelfrijzend bakmeel, 300 gram

 • (Vloeibare) boter voor in de pan

 • Benodigdheden

 • Gietijzeren poffertjespan

 • Keukenmixer

 • Doseerfles

 • Handschoenen

 • Matthijs Kannekens

  Geschreven door:

  Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

  Bekijk team BBQ