Soms heb je een feestje en denk je… ik wil wel bbqen maar heb al zoveel te doen voor mijn gasten, en ik wil ook niet de hele avond achter de bbq staan… hmmmm wat moet ik doen….? Herken je dit? Dan heb ik hierbij een erg makkelijk recept wat je vooraf kan maken, en altijd lukt!

Bereidingswijze

Ontdoe je kippendijen van grote, harde stukken vet en eventuele restbotjes. Zet de kip in je favoriete rub (wij geven de voorkeur aan Braairub no. 2) en plaats deze voor 2 uurtjes in de koelkast. Op deze manier krijgt de rub goed de tijd om in te trekken.

In de tussentijd kun je de rest voorbereiden. Mix alle onderstaande ingrediënten in een kom en breng op smaak met peper en zout:

  • 500 gram fijn gesneden spitskool
  • 500 gram fijn gesneden rode kool
  • 2 bakjes crème fraîche
  • +/- 10 lepels mayo
  • 3 el appelcider azijn
  • 1,5 el mierikswortel (zeer lekkere vervanger voor mosterd)
  • 1,5 el gerookte paprikapoeder
  • 1,5 el honing

Bak de baconstrips uit en houd rekening met 2 strips per broodje. Snijd de sla los van de stronk, was hem goed en zet even weg. Snijd de tomaten in plakken. Rasp de blokken kaas in dunne reepjes, en zet weg in een bakje. Al deze ingrediënten heb je nodig als je later de broodjes gaat “dressen” (opmaken).

Kamado aansteken

In principe heb je nu alles voorbereid en kan je beginnen aan de kip. Haal een half uur voor je de kip gaat roken, de kip uit de koelkast. Steek je barbecue aan en stel hem in op indirecte hitte. Dit doe je bij een kamado door het plaatsen van een hitteschild. Breng de barbecue naar een temperatuur van 110 graden. 

Schik 2 a 3 appel rookchunks tegen het vuur, plaats je kip op de grill en laat het geheel lekker een uurtje roken. Als de rook is op getrokken verwijder je de plate setter en grill je de kip af, want kleur is smaak!

Heeft je kip een mooi kleurtje, dan haal je de kip van de grill, legt deze even in een schaal apart en verwarm je een gietijzeren pan of Dutch Oven op de barbecue.

Is je pan op temperatuur, schep dan de 2 blikjes tomatenpuree leeg in de pan. Laat de tomaten puree even ontzuren door een paar minuutjes al draaiende te verwarmen. Giet 1,5 liter kippenbouillon in de pan, voeg 3 teentjes knoflook toe aan het geheel, en plaats alle kippendijen in de pan.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Smokin' Flavours aluminium bakken large 10 stuks

    Aluminium bakken XXL 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Als druippan of serveerschaal
    • Online op voorraad
  • Braairub no. 2 De Fik Erin

    • All purpose rub
    • Online op voorraad
  • Dutch Oven Black 28cm Combekk

    • 100% recycled cast iron
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • van-beekum-specerijen-paprikapoeder-gerookt

    Gerookte paprikapoeder van Beekum

    • Voor fijne rooksmaak
    • Online op voorraad
  • Meat claws Smokin’ Flavours

    • Shred it like a bear
    • Online op voorraad
  • scharrel-kippen-dij

    Scharrel kippendij met vel

    • Ca. 400 gram
    • Online op voorraad
  • Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • Sweet Baby Ray's Sweet ‘n Spicy

    Sweet Baby Ray’s Sweet ‘n Spicy

    • Online op voorraad

Langzaam laten stoven

Sluit de Dutch oven af met de deksel, en sluit de barbecue. Laat het geheel ongeveer 45 minuten garen. Hierna is het tijd voor de “pull test” met 2 meat claws. Laat de kip zich makkelijk “pullen” (uit elkaar trekken) dan is het klaar, zo niet, dan laten we hem nog even doorgaren. Met meat claws krijg je een betere structuur en dus smaak in het vlees door de grovere tanden. Heb je (nog) geen meat claws kun je ook twee vorken gebruiken.

Haal alle kippendijen uit de pan en haal deze uit elkaar met de meatclaws. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Plaats een stukje kip voor je in een schaal, plaats de meatclaws in het midden van het vlees en trek de claws al drukkend op het vlees naar buiten. Omdat de kip heel mooi gaar en mals is trek je de kip in draadjes uit elkaar.

Gerecht afmaken

Nu kun je 2 dingen doen. Om de kip verder op smaak te brengen, kan je de overgebleven bouillon in de pan reduceren en over de kip dresseren. Heb je daar geen zin in, pop dan je favoriete fles bbq (Sweet Baby Rays Sweet & Spicy past hier goed bij) saus open en dresseer je kip met saus en meng goed door tot de kip gelijkmatig is voorzien van een dun laagje bbq saus.

Wel nu. Je kunt de kip laten afkoelen en rustig 1 of 2 dagen in de koeling bewaren. Dit zal de smaak amper beïnvloeden. Ook wanneer je deze later gaat verwarmen. Mocht je dat doen, warm de kip op in een oven of op de barbecue op ongeveer 120 graden en roer regelmatig door.

Wil je de kip niet bewaren? Dan lekker broodjes maken zeg ik! Je hebt alle ingrediënten voor een fantastisch lekkere sandwich nu klaar staan. Plaats de ingrediënten in de volgende volgorde op het broodje.

  • Onderkant broodje
  • Sla
  • 3 plakken tomaat (of zoveel je broodje toe laat)
  • 2 Bacon strips
  • Cole slaw 50% (zie foto)
  • Pulled chicken 50% (zie foto)
  • Kaas
  • Bovenkant broodje

Vraag even of iemand je kan helpen met serveren, pak zelf een biertje en geniet van je feestje!

Pulled-chicken

Ingrediënten

  • Kippendijen, 2 kg

  • De Fik Erin Braairub no. 2

  • Sweet Baby Ray's Sweet 'n Spicy

  • Mooie burger broodjes, 10 stuks

  • Kippenbouillon, 1,5 L

  • Tomaten puree, 70 gr

  • Knoflook, 3 teentjes

  • Spitskool, 500 gr

  • Rode kool, 500 gr

  • Crème fraîche, 2 bakjes

  • Mayonaise, 12 el

  • Appelcider azijn, 4 el

  • Mierikswortel, 2 el

  • Gerookte paprikapoeder, 1,5 el

  • Honing, 1,5 el

  • Bacon, 20 strips

  • Tomaten, 6 stuks

  • Lollo bianco sla, 2 kroppen

  • Grand padano kaas, 2 blokken

  • Peper naar smaak

  • Zout naar smaak

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Rookchunks appel

  • Dutch oven

  • Meat claws

  • Schaal

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ