Spareribs staan absoluut in mijn top 10 favoriet te bereiden gerechten. Lekker lang bezig zijn om uiteindelijk een perfect resultaat te behalen. Variëren met rubs, sauzen en rookhout zorgt steeds weer voor een andere smaakbeleving. Voor nu; de herfsteditie! Smaken van citroen, sinaasappel en kruidnagel die ik laat terug komen in elke stap. Dat proef je!

Voorbereidingen

Verwijder het vlies tegen de botzijde van de spareribs en snij ze door de helft. Prik er om de 5cm een kruidnagel in. Mocht dit niet eenvoudig gaan kun je eerst gaatjes prikken met een puntig mes. Bestrooi het vlees lichtjes met de Saus Guru Orange Delight rub. Rol de citroenen en sinaasappels over het aanrecht, dit zorgt er voor dat er straks meer sap vrijkomt. Leg de ribben in een druippan, snij twee citroenen en vier sinaasappels door en knijp deze er over uit. Verdubbel het sap in de druippan met water en voeg hier een halve eetlepel kruidnagels aan toe. Snij hierna nog twee sinaasappels in plakken en verwijder de schil. Bewaar deze voor later.

Opstoken

De barbecue maken we klaar voor een indirecte bereiding. Breng hem naar 120oC en plaats hierna een platesetter. Wanneer je kamado terug op temperatuur is leg je twee Smokey Olive Wood sinaasappel chunks tussen het houtskool en leg je de druippan(nen) met de citrusvruchten en het sap op de platesetter. Leg de ribben in een sparerib rek op een RVS rooster. Na ongeveer twee uurtjes kun je het vlees controleren op gaarheid met een dikke houten satéprikker (of het puntje van je thermometer). Kun je deze zonder teveel weerstand tussen de botjes prikken? Dan kun je verder met stap 2. Gaat dit nog niet soepel? Sluit dan de barbecue nog even.

Inpakken

Neem een ruim stuk aluminiumfolie en stapel de vier stukken spareribs hier in op. Haal de druippan(nen) van de platesetter af en verdeel de sinaasappel over en naast het vlees. Vouw het folie aan de onderkant en zijkanten dicht zodat het niet kan lekken en voeg een beetje vocht uit de druippan(nen) toe. Vouw het pakketje hierna helemaal dicht. Deze gaat voor minstens een uur terug op de kamado.

Aflakken

Open het pakket en kijk goed hoe de spareribs eruit zien. Komen de botjes aan de uiteinden vrij? Zijn ze makkelijk te buigen of zelfs te breken? Dan heb je zojuist heerlijke fall-of-the-bone ribs gemaakt. Verwijder het folie, de sinaasappel en de kruidnagel uit het vlees. Meng de Saus Guru Passion & Liquorice saus samen met een beetje overgebleven vocht tot deze een fijne dikte heeft. Leg het vlees terug op het rooster, lak ze af met een basting brush en sluit de barbecue voor 10 minuten. Hierna lak je ze nog één keertje af en ze zijn klaar om op te dienen.

Loop voorzichtig met je spareribs door de herfststorm van de tuin naar binnen en serveer ze daar met goede aardappelpuree, zelfgemaakte coleslaw en maak het plaatje compleet!

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 spareribs

  • 2 citroenen

  • 6 perssinaasappels

  • Kruidnagels

  • Water

  • Saus Guru Orange Delight

  • Saus Guru Passion & Liquorice

  • Benodigdheden

  • Platesetter

  • RVS Rooster

  • Sparerib rek

  • Druippan (2 stuks)

  • Vleesmes

  • Basting brush

  • Smokey Olive Wood chunks Sinaasappel

  • Saté prikker (of puntje van thermometer)

  • Aluminiumfolie

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ