De hotdog bestaat er in vele varianten en het is een zeer leuk gerecht om je helemaal eigen te maken. Een gerecht wat wij kennen als een van de meest populaire street food classics uit the Big Apple, vaak overgoten met ketchup, ingerold in bacon of a mile high overgoten met chili, is een guilty pleassure van zwerver tot zakenman.

Ook deze classic is minder Amerikaans als wij denken, en net als de hamburger, is de hotdog afkomstig uit Duistland, omdat de Duitsers die rond 1800 naar Amerika trokken, hun geliefde broodje Wiener ook meenamen naar Amerika. Toch is sindsdien de hotdog een niet meer weg te denken en is een waar Amerikaans begrip, en football snack nr1 in Amerika.

De hotdog en chilidog zijn erg bekend en inmiddels heeft de Haute Dog al naam gemaakt door de iets verfijnde ingrediënten die worden gebruikt. Een hotdog is en blijft een simpel gerecht, hoe je het ook noemt. Maar ik ben wel van mening, hoe simpel het gerecht ook is, als je ieder los component extra aandacht geeft, ga je van een basic broodje worst, naar zeer hoogwaardig stukje street food.
In dit recept, maak ik een haute dog, die je ook weer heel makkelijk kan voorbereiden, zodat je op het grill moment als je gasten er zijn, makkelijk iets gaafs in elkaar kan draaien, zonder dat je je voorhoofd er af zweet boven je bbq.

Pickled uien

Je begint deze reis, met het pickelen van de uien, een goed potje heeft wel 5 dagen tot een week nodig om optimaal op smaak te komen. Voor 4 personen, neem 3 grote rode uien en snijd de uien, liefst op een mandoline in dunne ringen. Zet een waterkoker op met ongeveer een liter water. Doe de uien in een zeef of vergiet en giet zodra het water kookt, het kokende water, boven de gootsteen heel langzaam over de uien. Je geef hiermee een lichte garing aan de uien, waardoor ze minder heftig van smaak zullen zijn en tegelijkertijd veel smaak opnemen van het azijn mengsel wat je gaat maken. Heb je de uien overgoten, spoel dan direct koud met koud water en laat uitlekken.

Ik gebruik voor 3 uien een pot van 500 ML. Erg belangrijk is het proeven van het mengsel wat je maakt, alvorens je het gaat gebruiken. Azijn is vaak ergens tussen heel zuur, en nondekneiter, mijn ogen trekken dicht en ik heb een prikkel in mijn keel, zuur. Op moment dat je een te zuur mengsel gebruikt zal het eindresultaat ook zo zijn. Omdat niet alle azijnen even strek zijn komt het hieraan op je eigen smaak.

Gebruik op een pot van 500 ml;
150 ML appelcider azijn
100 ML witte wijn azijn
150 ML water
2 takjes rozemarijn
3 tenen knoflook, grof per teen in 3 stukken gesneden
4 el honing
Peper en zout om op smaak te brengen.

Plaats je uien, de knoflook, de rozemarijn, in de pot waarin je gaat pickelen, maak met de overige ingrediënten het azijnmengsel in een maatbeker, en roer goed door zodat de honing goed oplost. Proef goed, en pas aan waar nodig. Is het te zuur, voeg dan wat water en/of honing of suiker toe. Ben je tevreden voeg dan alles samen, en zet weg. Keer iedere dag de pot een keer om.

Dit is een heel basic recept voor een gepickeld uitje, maar je kan het op vele verschillende groenten toepassen, zoals komkommer, wortel, bloemkool ed. Gebruik je harde ingrediënten kook ze dan van tevoren. Ook kan je het recept makkelijk eigen maken, voeg bij uien bijvoorbeeld appel of peer toe, verander een keer in azijn soorten, of voeg eens een kruiden rub of andere verse kruiden toe, je kan eindeloos combineren.
Tip! In de Turkse keuken wordt veel gebruik gemaakt van azijn, ik haal daarom vaker bij de Turkse supermarkt, granaatappel azijn en zwarte wortel azijn. Granaatappel azijn is minder zuur en zelfs licht zoet, en zwarte wortel azijn ook en is knal paars en geeft een hele mooie kleur aan je uien.

Een gerecht is voor mij niet compleet zonder wat lekkers “on the side” zo heeft dit recept een rösti van smashed patato en een lekker stukje mais kolf, beide geserveerd met ranch saus.

Smashed patato

De smashed patato kan je heel makkelijk in de voorbereiding maken. Neem een zoete aardappel per persoon. Prik met een metalen sateprikker de rauwe aardappel rondom helemaal in, +/- zo`n 25 tot 30 gaatjes. De gaatjes zorgen ervoor dat de aardappel smaak opneemt en makkelijker gaart.
Steek je bbq aan, en zet je bbq op indirect op zo`n 110 graden. Schik een chunck eikenhout in je kolen en laat lekker garen. Prik af en toe met een sate prikker of kernthermometer in de aardappel. Wanneer je geen weerstand meer voelt bij het prikken is ie klaar.
Wanneer je aardappel gaar is, snijd hem voorzichtig, in het midden verticaal in 2 stukken, en druk ze plat, tot 1,5 tot 2 cm. Wat uit de aardappel ontsnapt tijdens het platdrukken hoef je niet te gebruiken en mag weg. De aardappel kan je als je wilt, prima een dag van tevoren maken. Deze aardappel ga je later in het recept verder afmaken.

De mais kolf

De mais kolf is erg simpel. Ik gebruik een halve, maar neem per persoon een halve tot hele mais kolf. Halveer de maiskolf, voor makkelijke en mooie presentatie. Smelt zo`n 50 gram ongezouten roomboter in een schaaltje en kwast de maiskolf in. Rub de maiskolf met je favoriete rub……..(deze is voor jou Joey) Later als de mais is bereid garneer je deze af met een crumble van nibit chips. Neem een halve zak nibits en crush deze helemaal fijn in een schaaltje. Ik heb dit met een vijzel gedaan in een rond metalen schaaltje. Als je denkt dat alles gecrushed is schudt dan voorzichtig naar links en rechts. De niet gecrushte stukjes komen dan vanzelf naar boven. Crush alles en zet weg voor later gebruik.

Ranch saus

Neem een bakje van 125 gram creme fraiche, voeg daar een snufje vriesdroge groene kruiden aan toe en roer het geheel goed door. Ik heb een mix in de kast staan van de blauwe groot grutter, die heet chimichurri kruiden. Dit is op basis basilicum, knoflook, oregano, peterselie, tijm, en zwarte peper. Heb je deze potjes los in de kast staan is het ook prima, belangrijk bij ranchsaus is dat je gedroogde kruiden gebruikt.

Het broodje

Vaak zie je bij hamburgers van die mooie licht zoete brioche broodjes. Nou blijkt het dat deze broodjes, mits je echt een speciaalzaak in de buurt hebt ook erg lastig te vinden zijn. Zelfs bij de horeca speciaalzaken is het moeilijk te vinden.
Echter, met een brioche brood van de grootgrutter kan je veel doen.

How to cut a hotdog bun

Neem een brioche brood en snijd deze in het midden verticaal door, beide kanten wordt 1 broodje


Neem 1 deel en ontdoe deze aan alle kanten van de “korst”

Snijd het broodje in het midden in, tot 1 centimeter van de onderkant

Zet het broodje rechtop, met de opengesneden kant van je af, en snijd de hoekjes ervan af. Dit zorgt ervoor dat je broodje mooi blijft liggen als je het broodje gaat opmaken.

Grill daarna alle buitenzijden van het broodje aan met een mooi grill streepje

Tada! Je hebt zojuist een heel lekker, en zoet hotdog broodje gemaakt.

De finishing touch

Ik was liep al een tijdje in mijn hoofd te malen over hoe je nou popcorn kan maken op de maiskolf… Ik had al diverse testjes gedaan maar met weinig resultaat. Tja, de mais voor popcorn is droog, en waar kan je gedroogde mais op de kolf kopen? Precies, in de dierenwinkel ? na voldoen navraag gedaan te hebben over het drogen van de mais en of het 100% zeker niet bewerkt is, durfde ik het wel aan. En het is echt zo simpel. Neem als garnering wel een klein maiskolfje, dit geeft een heel gaaf effect. Zeker omdat deze mais kolfjes vaak gekleurde mais zijn.

Als je denkt, Kruijssen, je bent gek, laat het dan vooral achterwege. Wil je een mooi showstoppertje hebben, leg ze dan voor 90 seconden in de magnetron op 900 watt. Breng op smaak met kruiden rub of zout.

Waarom in de magnetron? Omdat dan de mais aan alle kanten popt. Helaas is de gietijzeren pan op de bbq minder geschikt want dan wordt alleen de kant die contact heeft met het gietijzer heet genoeg om te poppen. Ook dit kan je prima vooraf maken en een paar uur bewaren, zonder dat de mais taai wordt.

Le Haute Dog

Alles staat klaar, je gasten komen binnen en jij bent er helemaal klaar voor. Zet je bbq aan en bereid deze voor op grillen, zo`n 180 tot 220 graden. Zet je skillet direct mee op het de grill zodat deze direct mee warm wordt. Zodra je bbq heet is, giet je een flinke laag zonnebloemolie in de skillet. Laat de olie warm worden en plaats je aardappels in de pan. Je gaat de aardappel licht frituren in een laagje olie. Zodra je aardappel kleur begint te krijgen plaats ook de worst op de grill.

Schrik niet van de aardappel, de schil is namelijk heel donker van zichzelf, als je de schil gaat bakken dan wordt hij erg donker, maar dat wil niet zeggen dat ie verbrand is. Houdt het wel goed in de gaten, en goed is goed natuurlijk!

Plaats tevens de mais op de grill en gril aan alle kanten mooi aan. Smeer de maiskolf in met je favorite bbq saus en druk de maiskolf in het bakje nibits, herhaal dit tot de hele maiskolf is bezet met de crumble.

Nu komt alles bij elkaar! Leg je broodje op, en bezet de binnenkant met een laagje bolognese chips. Plaats de worst op de chips, en leg wat van de gepicklede uien naats de worst. Drizzle hier wat original relish overheen. Maak af met wat lente ui en wat van de over gebleven crumble. Plaats de mais en smashed patato op een bord of bakje met een flinke dot ranch saus. Plaats je showstopper maisje er bij en, voila! Bbq haute cusine!

Ingrediënten

 • 3 grote rode uien

 • Witte wijn azijn

 • Appelcider azijn

 • 3 tenen knoflook

 • 2 takjes rozemarijn

 • Honing

 • 1 zoete aardappel

 • 1 maiskolf

 • 50 gram roomboter

 • Favorite rub

 • 1 zak nibits

 • 1 pot saus.guru original relish

 • 1 lente ui

 • 1 brioche brood

 • Zonnebloem olie

 • Zee zout

 • 1 hotdog (neem je favoriete)

 • 1 zakje bolognese friet chips

 • Benodigdheden

 • Skillet

 • Plate setter

 • Rookchunks eik

 • Pot voor pickels

 • Gerbrand Kruijssen

  Geschreven door:

  Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

  Bekijk team BBQ