Quesadillas zijn lekker om als tussendoortje bij een borrel te serveren, als voorafje bij gezellig diner óf juist (in combinatie met andere gerechtjes) als onderdeel van een hoofdgerecht. Voor dit recept werd ik geïnspireerd door Jamie Olivier: Quesadillas en dan een vegetarische versie hiervan. Ik wilde er echter m’n eigen twist aan geven, het gerecht genoeg smaak mee geven en het uiteraard op de barbecue kunnen bereiden. Uiteraard zijn er van dit Mexicaanse gerecht varianten met gehakt, kip of pulled pork te bedenken, maar deze vegan versie zal je al verassen!

Bij een goede voorbereiding (snijden van de groentes) heb je op het laatste moment niet zo heel veel te doen. Als de barbecue namelijk op temperatuur is bak je ze vlot weg. Snel aan de slag met deze zomerse hapjes!

Voorbereidingen

Snij de paprika in blokjes van een halve centimeter, snipper de sjalot, de lente-ui mag in fijne ringen, rasp de wortels en snij de koriander. Zorg er voor dat je alles van dezelfde grootte en mooi klein snij zodat de quesadilla niet te dik wordt.
De groentes in een schaal en voeg meteen de mais uit blik toe. Er gaat nu 1/3 aan cheddar bij. In dit recept is dat 450 gram. Met de vulling die we nu voorbereid hebben kun je gemakkelijk 6 quesadillas maken.

De barbecue

We gaan de barbecue opstoken tot 200 graden Celsius directe methode. Hogere temperaturen zullen er voor zorgen dat de tortilla’s al bruin zijn en de cheddar er tussen nog niet gesmolten. Op het RVS grillrooster leggen we de pizzasteen zodat deze geleidelijk opwarmt.

Bereiding

Leg een tortilla neer en verspreid hierover gelijkmatig een handvol van de vulling. Zorg dat de rand rondom 1 tot 2 centimeter vrij blijft. Strooi een beetje defikerin braairub#1 over de cheddar/groente vulling. Deze rub gaat heel goed met dit gerecht en geeft het meer body. Een 2e tortilla gaat er bovenop. Breng met een pizzaschep of vlak bord de quesadilla op de pizzasteen. De barbecue mag meteen weer gesloten worden. Check na ongeveer 2 minuten de onderzijde en de vulling. De onderzijde mag mooi goudbruin zijn geworden en de cheddar in de vulling tussen de tortilla’s al grotendeels gesmolten. Keer met de pizzaschep of een spatel de quesadilla in één keer om. Als ook de andere kant lichtbruin gebakken is gaat de quesadilla van de pizzasteen.

Opdienen

Aangezien cheddar nog behoorlijk warm zal zijn is het raadzaam om de quesadilla minstens een minuut te laten liggen. Ondertussen kun je beginnen aan een tweede.
Snij de quesadilla met een koksmes of pizzames in 8 parten en leg ze op een bord met eventueel een bijpassende barbecuesaus.
…Comer sabroso!

Ingrediënten

 • 12 Tortilla’s

 • 450 gram Cheddar

 • 2 Wortels

 • 1 Paprika

 • 1 bosje Lente ui

 • 2 sjalotten

 • 150 gram Mais

 • Verse koriander

 • De fik erin #1 rub

 • Matthijs Kannekens

  Geschreven door:

  Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

  Bekijk team BBQ