Regenboogforel, een lekker vettig visje wat zich, net als zalm, prima laat roken. Gecombineerd met frisse smaken van citroen en fijne kruiden zet jij een heerlijke barbecue maaltijd op tafel. En dat dit een onwijs simpel receptje is, dat hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen. Eet smakelijk!

Steek aan dat ding!

Stook je barbecue naar een temperatuur van +/- 110 graden. Werk je met een barbecue zonder hitte schild, maak dan een warme en een koude zone door de houtskool aan één kant te schuiven.

Regenboogforel vullen

De regenboogforellen kun je door je visboer volledig laten ontwijden. Dat betekent dat alle ingewanden verwijderd zijn. Let op dat je geen filets koopt, dan heb je niks meer om te vullen. Druppel wat olijfolie in de buikholte van de regenboogforellen.

Hak de knoflook ragfijn, smeer de buikholtes van de regenboogforellen in met knoflook en bestrooi met wat grof zeezout en zwarte peper. Snijd de rode ui in dunne ringen en de citroen in dunne plakken. Pluk de dille in grove takken en snijd de venkel in dunne reepjes.

Vul de regenboogforellen met de uienringen, citroenplakken, dille en venkelreepjes. Leg de forellen op het extra rvs rooster en strooi wat van de dille over de forellen.

Indirect roken van de vis

Als de barbecue op de juiste temperatuur is leg je een rookchunk appelhout in het vuur en plaats je een hitte schild. Leg hier een rooster op gevolgd door het rooster met de vis. Dit extra rooster is puur om de vis gemakkelijk weer van de barbecue af te halen als deze gaar is. Werk je met twee zones in plaats van een hitte schild, leg dan de vissen boven de koude kant.

Rook de regenboogforellen ongeveer 25 tot 30 minuten óf tot je een kerntemperatuur van 63 oC tot 68 oC hebt bereikt.

Serveren

Haal de forellen van de barbecue en leg ze op een plank. Fileer de vis aan tafel. Dit doe je gemakkelijk door met een mes een inkeping te maken net achter de kieuwen en vervolgens met de bolletje kant van een lepel achter de inkeping over de graat te schuiven. Zo haal je perfect de filet van de graat af. Server elke gast een filet met wat van die heerlijke meegegaarde venkel/dille salade.

Dikke tip! Lekker met een frisse saus zoals de Gilroy Garlic Barbecue Sauce. Eens iets anders proberen? Ga dan voor de rijke en diepe smaak van Tomasu sojasaus.

Eet smakelijk!

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Grate Goods Gilroy Garlic Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • Olijfolie met witte truffel

    • Giuliano Tartufi
    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • tomasu-soy-sauce-sweet

    Tomasu Sweet sojasaus 200 ml

    • 24 maanden gerijpt
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Regenboog forel, 3 middelgrote

  • Knoflook, 3 tenen

  • Citroenen, 2 stuks

  • Venkel, 1 stuk

  • Dille, 1 bos

  • Rode ui, 1 stuk

  • Olijfolie

  • Grof Zeezout

  • Zwarte peper

  • Benodigdheden

  • Rookchunks appel

  • Hitteschild

  • Extra rvs rooster

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ