Zalm op cederhout is een veelgemaakte combinatie, het is heerlijk! In dit recept gaan we de zalm kruiden, roken en lakken we hem af met een BBQ saus. We maken er een heerlijke zoetzure komkommer marinade bij met gember, knoflook en jeneverbessen. Uiteraard ook in de BBQ. Wist je dat je op een cederhouten plank ook andere producten kunt garen? Leg er bijvoorbeeld een ribeye of een camembert met rozemarijn en vijgenchutney voor een dessert. Eindeloze mogelijkheden :)

Start met het zoet zuur

Giet een flinke bodem azijn in de pan en voeg daar een volle eetlepel suiker aan toe. Plet de knoflook en jeneverbessen en voeg deze aan de azijn toe. Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen. Wanneer het een beetje gaat borrelen is het al goed. Niet in laten koken!

Proef het vervolgens. Het mag niet te zuur smaken, maar ook niet te zoet. Voeg eventueel azijn of suiker toe om bij te sturen. Laat het afkoelen en haal alle jeneverbessen en knoflooktenen uit het vocht.

Maak spaghetti van de komkommer met behulp van de spirelli en voeg dit toe aan het zoetzure vocht.

Zalm roken & garen

Steek de BBQ aan op directe hitte, 200 graden. Leg de zalm met de velzijde op de cederhouten plank. Smeer de zalm aan alle zijden behalve de velzijde in met de BBQ saus. Draai er wat extra lime & pepper kruiden eroverheen. Laat dit op ongeveer 200 graden rustig garen. Eventueel zodra de saus wat ingedampt is nogmaals met de saus insmeren.

Haal de zalm uit de BBQ bij een kerntemperatuur van 45 graden. Hij zal dan mooi rosé zijn aan de binnenkant. Serveer de zalm samen met de zoet zure komkommer die ondertussen heeft liggen marineren.

Video van het recept

Hoe maak je de perfecte pizza en flammkuchen? Chefkoks Zowie & Joey van het BBQ Experience Center nemen je mee in deze video en bereiden een heerlijke BBQ style flammkuchen. Ook leggen ze uit hoe je zelf pizzadeeg kunt maken. Dit is een fragment uit livestream #1. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

Ingrediënten

 • zalm met vel 150gr pp

 • Saus.Guru BBQ saus original

 • Santa Maria Lime & Pepper

 • Komkommer

 • Azijn

 • Suiker

 • Jeneverbessen 10 stuks

 • Knoflooktenen 4 stuks

 • Joey Buys

  Geschreven door:

  Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

  Bekijk team BBQ