Aansteken van een kamado is geen rocket science en eigenlijk heel simpel. Toch zie ik vaak op Social Media dat het verkeerd gaat. Je houtskool laten ontbranden kun je op meerdere manieren doen: je hebt aanmaakblokjes, aanmaak wokkels en de elektrische starters zoals de Looftlighter. Maar hoe steek je de kamado nou het beste aan? Ik leg het je uit!

Inrichten van de kamado

Je start eerst met het vullen van je vuurkorf van je kamado met houtskool. Heb je de vorige keer je kamado laten doven en heb je nog houtskool over, dan neem je eerst een pook of je trekt een handschoen aan en roer je oude houtskool goed door om het restant van as te laten zakken, vergeet niet om daarna ook even met je pook het as wat gezakt is uit je kamado te schuiven en gooi dat weg. Persoonlijk schuif ik het restant wat nog bruikbaar is van de houtskool naar de achterkant van mijn kamado en vul mijn houtskool aan met verse aan de voorkant, zo hou je een fijne doorluchting in mijn mening. Mocht je dit gemakkelijker willen doen kun je gebruik maken van de Kick Ash Basket in combinatie met de Kick Ash Can. Hierna kan je de kamado gaan ontsteken. 

charcoal-houtskool-aansteken-kamado-biggreenegg-tips-hulp

Ontsteken met aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes zijn meestal gemaakt van bruin geperst materiaal (van bijvoorbeeld geperst naaldhout, geperst zaagsel of soms geperst karton in combinatie met paraffine en/of plantaardige oliën) maar je hebt ook van die witte aanmaakblokjes die doordrenkt zijn met een brandbaar middel. Laat deze alsjeblieft links liggen, daar zitten zo veel chemicaliën in die in je houtskool kunnen komen dat wil je liever niet. De onderste luchtschuif staat geheel open, je deksel staat geheel open en je weet wat je wilt gaan bereiden (welke temperatuur je wilt gaan starten). Ga je voor een lage temperatuur of ben je nog niet zo geoefend in temperatuurbeheersing dan start je met 1 aanmaakblokje. Je houdt je (start) vuurtje op deze manier klein en zeer beheersbaar.

Wil je gaan grillen neem dan 2 tot 3 aanmaakblokjes. Bedenk visueel waar je je producten gaat leggen, zo creëer je ook de wat warme zones en de wat koelere zones. Ontsteek de blokjes en leg deze een klein beetje tussen de houtskool (graaf ze niet te veel in) laat de deksel open en wacht tot de blokjes uitgebrand zijn, meestal zal dit tussen de 7 en 10 minuten zijn en je hebt dan 1 tot drie kleine vuurhaardjes. Ik ben dan een pietje precies en haal met een tang de verbrande blokjes uit de vuurhaardjes en gooi deze weg als ze geheel afgekoeld zijn. Hierna sluit je de deksel en open je de schoorsteen om je kamado op temperatuur te brengen.

aanmaakblokjes-aansteken-biggreenegg-kamado-hulp-tips

Ontsteken met aanmaakwokkels

De aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours zijn gemaakt op 100% natuurlijke basis en zijn geur- en reukloos. Het aanmaken gaat net zoals met de aanmaakblokjes. Twee wokkels is meer dan voldoende. Maak twee kuiltjes in de houtskool, steek ze aan en leg ze in de kuiltjes. Bouw vervolgens een luchtige piramide over de wokkels heen met de houtskool zodat de vlam mooi door de houtskool heen kan. Wanneer je veel (witte) rook krijgt, stikt de vlam en moet je het eigenlijk nog meer lucht geven. Zo heb je het snelste én beste resultaat!2-zakken-houtskool-1-zak-aanmaakwokkels-van-Smoking-Flavours-scaled

Ontsteken met Looflighter

Open je deksel, open je luchtinlaat en hou de Looflighter dicht bij je houtskool, zodra je een klein beetje rode gloed in je houtskool zit neem je wat afstand met je lans en blijf je doorblazen net zo lang tot je een mooie gloeiend punt hebt. Meestal is dit gepiept in 1 tot 2 minuten en kan je je deksel sluiten en je kamado op temperatuur brengen. Eigenlijk de snelste, meest gecontroleerde en schoonste manier van ontbranden van je kamado. Maak het jezelf nog gemakkelijker met de draadloze Looftlighter X.Looftlighter-x-aansteker-kamado-houtskool

Hoe vul ik mijn kamado bij als die nog brand

Het zal niet vaak gebeuren, maar heel soms is het nodig om je kamado bij te vullen als je nog aan het BBQ’en bent. Je hebt dan nog gloeiende houtskool in je vuurbox liggen en je bent geneigd om hier nieuwe houtskool bovenop te gooien om weer snel door te gaan. Doe dit alsjeblieft niet, naast dat het onhandig is omdat je het vuurtje verstikt en je heel lang bezig bent om de kamado weer op temperatuur te brengen is het ook schadelijk voor je kamado. Vuur zal altijd de richting op gaan waar je zuurstof vandaan komt, dat is in een kamado vanuit de onderkant. Als je dus je nieuwe houtskool bovenop de gloeiende houtskool doet dan zal het vuurtje willen verstikken. Je gaat dan alle schuiven open zetten om weer temperatuur te krijgen en dan ontstaat er een flinke vuurhaard aan de onderzijde. De temperaturen onderin kunnen op kunnen lopen tot boven de 1200 graden terwijl je bovenin weinig temperatuur hebt. Dit is slecht voor je vuurbox, maar ook slecht voor je bodemplaat en je bent je temperatuur kwijt in je kamado. Het beste vul je bij door met je pook of een hittebestendige handschoen, je nog brandende houtskool naar achter te schuiven in je vuurbox en voor je nieuwe houtskool te storten, zo hou je nog temperatuur in je kamado en krijgt je gloeiende houtskool voldoende zuurstof en ontstaat er geen schade. WIN WIN! 

kamado-charcoal-houtskool-aspan-aansteken-hulp

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat, maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Zowie maakte eerder ook een video-uitleg over het aansteken van de kamado

Geschreven door:

Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

Bekijk team BBQ