Wat is nou een verjaardag zonder taart? Maar je houd ook van BBQen daar is ook de perfecte combinatie in te vinden! Deze Luxe appeltaart uit de Dutch Oven is groot genoeg voor jouw allen, uhm ik bedoel natuurlijk 6 personen. Een kop koffie met een punt appeltaart is van de meeste nederlandse menukaarten vaak niet meer weg te denken en heeft in nederland ook al een lange cultuur, er zijn zelfs kookboeken (Een notabel boecxken van cokeryen) uit 1514 waar al een soort van appeltaart recept in terug te vinden is.

Recept note: dit recept is gemaakt voor een Dutch Oven met een inhoud van 4,5 liter. Voor een grotere of kleinere DO is het raadzaam het recept volume daarop aan te passen.

Rozijnen dronken voeren

Begin met het wellen van de rozijnen. Dit zodat ze de smaak van de whiskey opnemen. Dit kun je voor een goed resultaat al een nachtje van te voren doen. Dek de rozijnen dan wel even af met folie in de koelkast. Doe de rozijnen in een kommetje en voeg de whiskey erbij. Roer de rozijnen even door.

Taart van eigen deeg

Begin nu met het deeg, zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Zet nu de mixer in de roomboter met deeghaken en draai de boter los van elkaar, voeg nu de bloem, kristalsuiker en 3 eieren toe. Draai nu met de mixer er een mooi deeg van, mocht het niet meer gaan met de mixer, kneed het deeg verder met de hand tot je geen suiker meer voelt aan het deeg. Laat het deeg onder een doek even rusten.

De vulling

Zet een pan op het fornuis (bbq werkt ook meer je moet blijven roeren in de pan met hitte gaat het fornuis hier beter) zorg dat de pan warm wordt maar niet heet. Voeg nu de pecannoten en 100 gram bruine basterd suiker toe, blijf nu roeren met een houten lepel tot de suiker helemaal gekarameliseerd is en aan de pecannoten plakt. Giet nu de noten op een vel bakpapier en laat deze daar op afkoelen. Schil de appels en snij er parten van in het gewenste formaat. Neem nu de rozijnen en zeef deze bewaar het vocht wel! Dat hebben we nog nodig.

Voeg nu de rozijnen en appel parten in een bekken. Wanneer de pecannoten zijn afgekoeld breek ze los van elkaar en voeg ook deze toe aan de bekken. Voeg nu de rest bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en vanille er aan toe. Meng het geheel nu goed door elkaar. Voeg nu nog 2 el van de gezeefde whiskey er aan toe en roer weer door.

Taart constructie

Pak nu de Dutch Oven erbij en smeer deze in met een beetje roomboter zodat het bakpapier goed blijft plakken. Dit maakt het makkelijk om de taart erin te doen.
Neem nu het deeg en bedek de bodem en de zijkanten, bewaar genoeg om een deksel te maken. Doe nu de vulling in de taart. Druk de vulling iets aan en dek nu de vulling af met de rest van het deeg. Maak hier vier sneden in zodat hete lucht kan ontsnappen uit de vulling. Neem nu het overgebleven ei en doe dit in een kommetje met 1 el gezeefde whiskey. Pak het kwastje en smeer de bovenkant van de taart in met ei.

BBQ

Steek nu de bbq aan ens took deze op tot 180 graden indirect. Wanneer de bbq er klaar voor is zet nu de dutch oven met deksel erop voor 45 minuten in de bbq. Na 45 min haal je de deksel eraf en gaar je de taart nog even voor 10 min zonder deksel zodat de bovenkant ook mooi kleurt. Laat nu de taart 30 min afkoelen zonder deksel voordat je hem aansnijdt.

Tip: in plaats van slagroom is het ook erg lekker om hier mascarpone op te doen!

 

 

Ingrediënten

  • Bloem, 675 gram

  • Roomboter, 450 gram

  • Kristalsuiker, 225 gram

  • Ei, 4 stuks

  • Bruine basterdsuiker, 150 gram

  • Appels, 500 gram

  • Rozijnen, 200 gram

  • Jack Daniels, 100ml

  • Vanille pasta, 1 tl

  • Speculaas kruiden, 1 et

  • Pecan Noten, 140 gram

  • Mascarpone of slagroom

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ