Sushi vindt zijn oorsprong in de japanse keuken. Het wordt vaak koud geserveerd en in hapklare bites. Het meest zie je sushi met rauwe vis. Maar voor dit gerecht hebben we ervoor gekozen licht gegaard vlees te gebruiken. Crispy outside bacon en een heerlijke rooksmaak, zorgen ervoor dat dit gerecht de smaakpapillen ook koud activeren. Dit recept maken we maki, nigiri en loaded maki. Natuurlijk kun je alle richtingen op en probeer eens eigen combinaties uit ;-)

Kooktips

Marineer de skirt steak minimaal 12 uur van te voren zodat de smaak er goed intrekt.
Kook de sushirijst ook een dag van te voren en laat terug koelen in de koelkast.
Wanneer je met de koelde rijst aan de slag gaat zorg dat je handen vochtig zijn zodat de rijst er niet aan blijft plakken.

Bereidingswijze

Begin met de inside skirt steak en leg deze in de royal umami saus gebruik hiervoor 300ml zodat je de steak goed kan insmeren. Laat de steak overnacht hierin liggen. Kook nu de sushi rijst zoals op de verpakking staat omschreven klaar. Voeg na het koken de rijst azijn toe en roer deze er goed doorheen. Zet nu een pannetje op met de azijn, water en suiker, breng dit aan de kook en zet dan het vuur uit. Snij nu de rode ui in ringen en schijfjes van de snack komkommer leg deze in aparte schaaltjes. Gooi hier nu de zoetzuur uit de pan warm overheen en laat afkoelen.

 

Maki sushi

Leg 5 bacon plakken in de breedte tegen elkaar aan en laat ze iets overlappen. Verdeelde inside skirt in lengte. Gebruik ⅔ deel van de steak. Voor dit recept hebben we hem nog iets dunner gemaakt. Door hem over de lengte nog eens door te snijden. Houdt de uiteindes van de bacon 5cm vrij en verdeel de steak over de bacon. Leg hierop de rijst. Leg op de rijst een deel van de kiemgroente, wakame en gebakken uitjes.

Rol er nu een maki rol van. (maki is een sushi rol met normaal zeewier aan de buitenkant) Smeer nog een kleine laag royal over de bacon heen.

Stook nu de bbq op tot 160 graden met heat deflector. Leg de sushi rollen op de bbq en voeg eventueel nog rookhout toe. De sushi op de foto is op een pellet bbq bereidt. Laat de sushi tot een vlees kerntemperatuur van 50 graden komen en koel hem daarna terug in de koelkast tot deze koud is. Warm serveren kan natuurlijk ook alleen koud zal de sushi makkelijker snijden.

Snij nu plakken van de maki rol. Bewaar de uiteinden van de rollen en de eventueel overgebleven stukken voor de loaded maki. Voeg nu de overgebleven royal umami met de like mayo samen. Garneer de sushi af met wat kiemgroente, gebakken uitjes, royal mayo saus en zoetzure groente.

Nigiri

Neem de overgebleven steak en gaar deze tot 49 graden zo blijft de kern mooi rare en laat terug koelen.
Trancheer de steak in gelijkmatige reepjes.
Vorm nu ovaalvormige balletjes van de rijst en leg hier de steak op. Garneer de nigiri weer af met toppings zoals de maki.

Loaded maki

Dit gerecht is eigenlijk meer een restjes-hoef-je-niet-weg-te-gooien-gerecht.
Vaak vallen de uiteinden uit elkaar maar smaken deze evengoed als de rest van de sushi.
Leg de overgebleven sushi stukken in een kom of mandje. Top dit af met wat je nog over hebt van de toppings van de andere sushi.
Tip. dit is wel makkelijker te eten met een vork of lepel maar ook goed te proberen met stokjes.

どうぞお召し上がりください
(eet smakelijk)

Alternative Text

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Ingrediënten

  • Bacon plakjes 10 stuks

  • Inside skirt 400gram

  • Sushi rijst 250 gr

  • Sushi azijn 10ml

  • Azijn 200ml

  • Water 200ml

  • Suiker 100gr

  • Rode ui 1 hele

  • Snack komkommer 2 stuks

  • Kiemgroenten 30 gram

  • Royal Umami Saus.Guru 350ml

  • Like! Mayo 100ml

  • Gebakken uitjes 15 gram

  • Wakame 100gr

  • Sesam zaadjes (decoratie)