De gegrilde sla ken je misschien wel van onze workshops, maar deze versie van Michel Lambermon is echt fantastisch. Door de kool op te binden kun je er mooi dunne plakken van snijden die heel blijven tijdens het bereiden. Door de combinatie van kruiden en uiteraard de heerlijk Tomasu sojasaus krijg je een Aziatische twist.

Voorbereiding

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met de convEGGtor en de Cast Iron Grid, naar een temperatuur van 170 °C. Bind intussen met ongeveer 4 centimeter tussenruimte, zo strak mogelijk, 4 slagerstouwtjes om de Chinese kool. Snijd de kool in 4 mooie plakken.

Breng een pan met water aan de kook. Pel de uitjes, voeg ze aan het kokende water toe en blancheer ze 1 minuut. Giet de uitjes af en spoel ze in een vergiet met koud water af. Laat de uitjes uitlekken en op een schone theedoek drogen.

Grill de kool

Bestrijk de plakken kool op de snijvlakken met de olijfolie. Bestrooi ze met de ras el hanout en peper en zout naar smaak. Leg de plakken op het rooster en gril ze 4-5 minuten per kant. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.

Haal de plakken Chinese kool uit de EGG en leg ze apart. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg het rooster terug. Breng de temperatuur van de EGG naar 190 °C. Ris intussen de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Knip een cirkel van bakpapier die iets kleiner is dan de deksel van de Green Dutch Oven.

Crème fraîchemengsel

Plaats de deksel van de Green Dutch Oven op het rooster en voeg de honing toe. Laat deze karamelliseren en voeg dan de geblancheerde uitjes en de fijngehakte kruiden toe. Blus af met de balsamicoazijn en schenk 3 eetlepels van de sojasaus erbij. Dek af met het bakpapier en sluit de deksel van de EGG. Laat de uitjes 12-15 minuten garen. Meng intussen de crème fraîche met de halve eetlepel sojasaus.

6 Besprenkel de plakken Chinese kool met het crème fraîchemengsel. Bestrooi met de zeewier flakes en schep er wat uitjes op. Garneer met een takje kervel.

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool

  • 30 kleine uitjes

  • 4 el olijfolie

  • 1 tl ras al hanout

  • 1 topje tijm

  • 1 topje rozemarijn

  • 1 el honing

  • 2 el balsamicoazijn

  • 3 1⁄2 el Tomasu sojasaus

  • 2 el crème fraîche

  • 1 el zeewier flakes

  • 4 takjes kervel

Geschreven door:

Ze noemen ons foodies, ‘food freaks’ of zelfs culinaire hedonisten. Maar wat voor label je ook op ons plakt, wij blijven onszelf. Wij halen uit het leven wat erin zit en maken van genieten onze missie. En omdat we onze zintuigen niet voor niets hebben, zetten we ze voor de volle 100% in.

Bekijk team BBQ