Vaak krijgen we de vraag wat het perfecte pizzadeeg recept is. En of er geheimen zijn om het verschil te maken. Bij dezen! Het deeg is het belangrijkste en het moeilijkste onderdeel bij het maken van de perfecte pizza. Wanneer je onderstaand recept volgt zul je zien dat het eigenlijk vrij simpel is.

Bereidingswijze

  • Breng de kamado met hitteschild in ongeveer 45 minuten naar de 250-300 °C. Leg ruim 15 minuten voordat je de pizza(‘s) gaat bakken de pizzasteen op het rooster.
  • Doe het water, het zout, de gist en 10% van de bloem in een grote kom. Roer dit goed.
  • Voeg gedurende 10 minuten de rest van de bloem toe terwijl je het beslag kneed met je handen, totdat het deeg zacht en elastisch aanvoelt.
  • Laat het 2 uur bij circa 25 °C rijzen onder een vochtige doek.
  • Verdeel het deeg in 6 stukken van elk 250 gram en kneed er bolletjes van.
  • Doe ze in een plastic (bewaar) doos en laat ze 6 uur lang rijzen (voor de tweede keer) bij circa 25 °C.
  • Na het rijzen zijn ze klaar voor het bakken van de pizzabodems.

Tip: hoge temperatuur is niet altijd goed

Het merendeel van de vragen die ik krijg over pizza’s zijn op te lossen door de temperatuur te verlagen. Wanneer je zelf je deegje maakt zal deze nog wat vochtig zijn en wellicht nog wat dik zijn. Wanneer je dit op een hete pizzasteen bakt van 300+ graden zal de onderkant verbranden en de bovenkant nog niet gaar zijn. Dus hoe dikker je deeg, hoe lager de temperatuur (250 graden is ook nog steeds prima!).

Verder altijd het hitteschild, daarboven het RVS rooster en dan de pizzasteen erop leggen.

Ingrediënten

  • 1,5 kg bloem

  • 2,4 gram gist

  • 40 gram zout

  • 0,8 liter lauw water

Benodigdheden

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ