Je hebt de mooiste barbecue in je tuin staan. Misschien wel een kamado, een ketel, pellet grill of misschien wel een open vuur. Je gebruikt mooie stukken vlees of vis en de lekkerste kruiden, marinades of sauzen. Al met al investeer je veel tijd in het eindresultaat: dat perfecte stukje gegaard vlees of vis. Maar wanneer weet je eigenlijk wanneer dit stukje vlees of vis goed is? Wanneer is het medium, rare of well done?
In de keuken gebruik je meestal andere soorten maatstaven. De aardappelen moet een x aantal minuten opstaan, de boontjes zo lang enzovoort. Wanneer je aan het barbecuen bent hangt het eindresultaat van een paar factoren af. Op wat voor temperatuur ga je je product garen? Hot & fast of low & slow?
Het is je wellicht al opgevallen, voor outdoor cooking gaan alle recepturen en bereidingswijzen uit van kerntemperatuur. De kerntemperatuur geeft namelijk altijd de juiste garing aan en liegt nooit. Voor mij is de juiste garing alles: het kan het diner maken of kraken. Hierom is het advies om te investeren in een goede kerntemperatuur meter. Wanneer je alle energie en euro’s optelt die je in de materialen en ingrediënten investeert valt die investering best mee. Meer weten over de juiste kerntemperatuur en hoe je deze meet? Lees dan dit artikel: kerntemperatuur van vlees en vis in de BBQ.
Verschillende soorten kerntemperatuurmeters
Om exact te weten wanneer het stuk vlees goed is kan je met kerntemperatuurmeters gaan werken. Dit is echt een must om het perfecte doel te bereiken. Je hebt alleen zoveel verschillende soorten temperatuurmeters dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet.
Over het algemeen heb je twee soorten kerntemperatuurmeters:
- Quick read temperatuurmeters ofwel steek thermometers; deze zijn vooral handig bij bereidingen van korte duur. Het toestel heb je in je handen. Wanneer je entrecote op je gietijzeren rooster ligt te grillen prik je deze even in het dikste deel van het stuk vlees. De temperatuurmeter meet snel de temperatuur, je leest deze af en trekt hem vervolgens uit het vlees.
- Kerntemperatuurmeters die je op afstand kunt uitlezen; set it en forget it. Het ultieme gemak voor het garen van grotere stukken vlees low and slow. Een probe (de metalen pin die de temperatuur meet) gaat in je vlees. Bij veel van dit soort temperatuurmeters kun je in een app op je telefoon de kerntemperatuur van je vlees in de gaten houden. Wanneer je dit instelt op de gewenste kerntemperatuur krijg je vanzelf een bericht op je telefoon waar staat dat deze is bereikt.
Wij vinden de laatste categorie ideaal voor langzame garing van grote stukken vlees, omdat het even werk is om alles in te stellen, te syncen met je telefoon, de pin netjes in je vlees moet, etc. De quick read temperatuurmeter werkt sneller: je steekt hem even in je product en je weet direct de kerntemperatuur. Je kunt hem eventueel op verschillende plaatsen eenvoudig meten. Voor bijvoorbeeld een steak zoals een ribeye gebruiken we bij voorkeur een quick read temperatuurmeter, bij een pulled pork wat er 10 uur + op ligt is juist de andere categorie handig.
Vergelijking van verschillende merken steek kerntemperatuurmeters
Je hebt voor ongeveer veertig euro al een kerntemperatuurmeter, bijvoorbeeld deze Kerntemperatuurmeter Pro The Bastard. Hier zit natuurlijk wel een kwaliteitsverschil in ten opzichte van de wat duurdere. Vanuit fabriek zijn de normen waarop deze temperatuurmeters mogen afwijken over het algemeen wat groter dan bij de hoger geprijsde categorie. Sommige thermometers mogen tot wel 4 graden afwijken, dit kan nou juist het verschil zijn tussen rare, medium of well done. Mocht je over het algemeen minder vaak barbecueën dus deze kerntemperatuurmeter minder vaak gebruiken is dit een prima product.
Thermapen is de beste quick read / steek kerntemperatuurmeter
De kerntemperatuurmeters van Thermapen behoren tot de beste van de wereld. Ze worden dan ook wereldwijd gebruikt door professionals, barbecueteams, chefs en noem maar op. De reden waarom deze zo populair zijn is omdat omdat het meest accuraat zijn. Ze mogen vanuit fabriek bijna niet afwijken en de norm is daarin ook nihil. De Thermapen MK3 en Thermapen MK4 zijn uitlopend en inmiddels vervangen voor de nieuwste: de Thermapen One. Dit is dé must have thermometer. Hij meet zeer accuraat de temperatuur binnen 1 seconde! Ook is hij waterdicht (IP67), heeft hij een roterend verlicht display en heeft 5 jaar garantie. Kortom, een top temperatuurmeter waar je heel lang plezier van gaat hebben.
Vergelijking van verschillende merken kerntemperatuurmeters
De andere categorie thermometers zijn eigenlijk ideaal voor het low en slow bereiden van een stuk vlees, vis of gevogelte. Neem bijvoorbeeld de CookPerfect. De naam zegt het al, garen tot perfectie. De CookPerfect kan op 5 punten in de probe de temperatuur meten. Wanneer je vlees aan de buitenzijde warmer is dan de binnenzijde, kan hij dus precies vertellen wanneer je stuk vlees klaar is! Duurt het nog 5, 10 of 4 uur, dit kun je allemaal in het scherm aflezen. De Bluetooth gestuurde thermometer heeft een bereik van 120 meter en staat in nauwe verbinding met de app op je telefoon. Het mooie van deze thermometer is dat deze ook de temperatuur van je barbecue kan meten op het uiteinde van de probe. In de app zie je dus zowel de koepeltemperatuur als de kerntemperatuur. Je kunt maximaal twee probes gebruiken in je CookPerfect.
De Meater+ kan dit allemaal, maar dan, helemaal draadloos. Er komt geen snoer bij te pas. De Meater+ variant heeft een bereik van 50 meter via Bluetooth. Meet op meerdere punten de temperatuur net als de CookPerfect en verteld je ook precies wanneer het stuk vlees klaar is. Ook kan het je vertellen hoe warm het binnen in de barbecue is. Het enige nadeel van temperatuurmeters met draden is dat deze tot een bepaalde temperatuur gaan, daarna kunnen ze doorbranden en moet je helaas een nieuwe probe aanschaffen. De Meater+ laad je op in de case die werkt op batterijen.
De beste kerntemperatuurmeter
De CookPerfect en de Meater+ zijn de best verkochte kern temperatuurmeters in Nederland en België. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Een aandachtspunt bij beide is dat het bereik wat ze opgeven eigenlijk nooit gehaald wordt, vergelijk het een beetje met het bereik van een elektrische auto. Dit wordt in de meest ideale situatie getest, maar ze zijn beide geschikt voor een normale tuin zodat je binnen op de bank de juiste temperatuur kunt aflezen. In onze ervaring heeft de CookPerfect een iets groter bereik, minder last van storingen en werkt net wat gebruiksvriendelijker. Ook het feit dat je twee probes op de CookPerfect kunt aansluiten is een voordeel. Het voordeel van de Meater+ is dan weer dat deze volledig draadloos is en daarmee heel handig is in combinatie met een draaiend spit.
Kerntemperatuurmeter met cruise control functie
Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Er zijn temperatuurmeters die (hou je vast) nog meer kunnen. Het motto set it en forget it is pas echt van spraken bij de FlameBoss, EGG Genius en de iKamand. De barbecue controllers kunnen niet alleen de kerntemperatuur van je vlees achterhalen, maar ook de temperatuur van je barbecue sturen.
Dit werkt als volgt. De temperatuur van je barbecue kun je op de graad nauwkeurig regelen door middel van een simpele klik op de knop in meestal een app op je telefoon. Een sonde die je op je rooster bevestigd meet de temperatuur in je BBQ. Wanneer deze bijvoorbeeld 88 graden wordt en je hebt deze ingesteld op 90 graden, gaat de onderste ventilator (die je op je onderste schuif klikt) te blazen waardoor de houtskool harder gaat branden en je temperatuur naar 90 graden gaat.
Naast de temperatuur in de koepel zit er ook een probe in je vlees of vis, die temperatuur is vervolgens uiteraard ook af te lezen in de app.
Flame Boss
De Flame Boss is hier een van de grondleggers van, de 400 & de 500 serie beschikken over de meest duidelijke apps met grafieken van de pit temp, je vlees kerntemperatuur en noem maar op. De Flame Boss 500 serie kun je uitbreiden met meerdere probes wanneer je dus meerdere stukken vlees tegelijk wil garen. Het verschil tussen de 400 en de 500 serie is dat de 500 serie alles heeft wat de FlameBoss 400 serie heeft, plus een extra controle unit waarmee je alles kunt instellen en meerdere probes op aan kunt sluiten. Bij de 400 serie dien je alles in te stellen vanuit de app op je telefoon.
De Flame Boss komt met meerdere opzet stukken zodat deze bijna op iedere kamado passend te maken is.
EGG Genius van Big Green Egg
De EGG Genius van Big Green Egg is ontworpen door Flame Boss en staat dus voor kwaliteit, deze barbecue controller kan dus hetzelfde als de Flame Boss 400. De Flame Boss en EGG Genius kunnen je ook helpen bij het aansteken door lucht richting de houtskool te blazen.
iKamand van Kamado Joe
De iKamand van Kamado Joe is een ingenieus apparaat waren veel technologie in zit verwerkt. Je kunt er meerdere probes op aansluiten en werkt perfect op de Kamado Joe, ook met deze controller kun je hele grafieken aflezen.