We dalen voor dit recept af naar Noord-Afrika, in Marokko om precies te zijn. Er wordt veel vis gegeten in Marokko, het ligt dan ook aan de middellandse zee. Je hebt er fantastische vismarkten en plaatsen om vis te eten.

Laten we naar het recept gaan. We maken om de dorade te marineren een chermoula, wat een staat voor een kruidige marinade op basis van olie, kruiden en specerijen. Het leuke van chermoula is dat je dit perfect zelf kunt maken en er niet één vast omlijnd recept voor is. In Marokko verschilt het recept van familie tot familie.

Je kunt eindeloos variëren en nieuwe diepgang qua smaak creëren. De basis is olie en een zuurtje zoals citroensap, een ingelegde citroen en een beetje van het vocht. Meestal gaat er een gerookt product in, zoals gerookt paprika poeder. Maar ook andere specerijen kun je prima roken op de BBQ. We schrijven regelmatig over koud roken, dit is de techniek waarmee je dit doen.

De marinade is een goede combinatie met vis. Maar ook vlees, gevogelte en groenten kun je er mee marineren. Heerlijk!

Bereidingswijze

  • Verwijder de ingewanden en spoel de dorades goed schoon. Snij de dorade aan de onderzijde helemaal van zijn achterwerk tot zijn bek open zodat hij makkelijk over de flying fish past. Heb je geen flying fish, zet de dorade dan in een sparerib rek met grote openingen (afhankelijk van de grote van de dorade)
  • Hak de peterselie, knoflook en ingelegde citroenen helemaal fijn en meng dit in de druippan.
  • Voeg alle droge kruiden toe, sap en rasp van de citroen en meng dit goed met elkaar.
  • Dep de dorades goed droog en kerf met een scherp mes op 3 plaatsen het vel van de dorade in.
  • Smeer de dorades helemaal in met de marinade, zowel binnen als buitenkant en laat deze minimaal 3 uur in de koelkast marineren.
  • Breng de kamado met hitteschild naar de 200 graden.
  • Plaats de dorades op de flying fish en gaar deze totdat ze een kern hebben van 54 graden. Dit kan je het beste meten door hem achter zijn kop in z’n rug te steken met de thermapen.

Serveer met een lichte salade naar keuze. Eet smakelijk!

Ben je benieuwd naar meer vis recepten? Vol dan bij ons de masterclass vis! 

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • ½ tot 1 dorade per persoon

  • 1 tl gemalen koriander

  • 1 tl gemalen komijn

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • 1 tl gemalen kurkuma

  • 4 knoflooktenen

  • 2 ingelegde citroenen

  • ½ bos platte peterselie

  • Santa Maria Chili Explosion

  • Sap en rasp van 2 citroenen

  • Peper en zout

Benodigheden