Als de avonden vroeg donker worden is het de ultieme tijd om de barbecue te gebruiken om er een stoof op te bereiden. Bij een stoofschotel zullen vele denken aan bijvoorbeeld wild of een sukade die enkele uurtjes staat te pruttelen op het vuur, maar het kan ook anders. Deze stoof bevat typische winterse ingrediënten, is supersnel te maken en toevallig ook nog eens vegetarisch. We gebruiken een mix van verschillende paddenstoelen die niet alleen superveel smaak geven, maar ook nog eens lekker geuren in de achtertuin tijdens het bakken. De verse kruiden, de bouillon, de Fik Erin rub en het donkere bier doen de rest!

Voorbereiding

Breng een halve liter water aan de kook en giet dit in een maatbeker met het groentebouillonblokje. Roer dit door en doe er dan het gedroogd eekhoorntjesbrood bij. Snij de kastanjechampignons doormidden en snij de paddenstoelenmix (Ik gebruik shimeji, portobello, oesterzwam, cantharel) in grove stukken. Maak de sjalotten schoon en snij deze in halve ringen. De knoflook mag fijn gesneden en de pastinaak in halve maantjes van een halve centimeter dik.

Barbecue

Stook je barbecue op tot zo’n 200 graden Celsius directe wijze. Plaats je Dutch Oven op het RVS-rooster vlak boven de gloeiende kolen. Laat de pan in de gesloten barbecue goed op temperatuur komen. Doe hierna de helft van je boter in de pan. Bak in de gebruinde boter de kastanjechampignons en de paddentoelenmix mooi bruin en breng deze op smaak met peper en zout. Schep de paddenstoelen uit de Dutch oven in een braadslede.

Paddestoelen-mix-Dutch-Oven-Bakken-Koken-Recept-BBQ-Kamado

Plaats de Dutch Oven verder van het vuur door bijvoorbeeld het rooster hoger te plaatsen. Verhit de rest van de roomboter weer in de lege Dutch Oven en fruit hierin de sjalotten glanzend lichtbruin. Bak de knoflook een minuut mee. De takjes rozemarijn en tijm gaan er bij gevolgd door de bloem bij. Roer dit een paar minuten door. Zeef het eekhoorntjesbrood en giet de bouillon in de Dutch Oven.

Stoofpotje-Paddestoelenstoof-Dutch-Oven-bereiding-kamado-bbq

Snij het eekhoorntjesbrood grof door en voeg dit toe met de eerder gebakken paddenstoelen, de pastinaak, de sojasaus en een lepel De Fik Erin braairub no.1. Schenk als laatst het smaakvolle donkere bier er bij. Tip: de Pikjongen van de Magistraat past hier perfect in!

Donker-Biertje-Stoofpotje-Paddestoelen-Dutch-Oven-BBQ-Kamado-Koken-Recepten

Stoven

Laat het geheel aan de kook komen en plaats dan het hitteschild (plate setter) om zodoende de stoof indirect bij 140 graden Celsius verder te laten pruttelen. Doe het deksel op de pan en roer tussendoor de stoof een keer door. Na 25-30 minuten is de stoof gaar en op goede dikte. Halverwege het stoven zou je het deksel van de pan kunnen laten als je de stoof beter en sneller wilt indikken.

De stoof smaakt heerlijk met een risotto en serveer je met wat geraspte Grana pandano en fijn gesneden peterselie er over.

Paddestoelen-stoof-stoofpotje-dutch-oven-recept-bbq-inspiratie-barbecue

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Uitverkocht

    Braairub no. 2 De Fik Erin

    All purpose rub

  • Uitverkochtde-pikjongen-fles

    De Pikjongen – De Magistraat

    Imperial Stout - 33cl - 11,5%

  • UitverkochtSF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    Ideaal voor jouw stoofpotje

  • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-knoflook-granulaat

    Knoflook Granulaat van Beekum

    voor een scherpzoete aroma

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

  • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-tijm-heel

    Tijm van Beekum

    Een echte mediterrane smaakmaker!

  • Uitverkocht

    Tomasu sojasaus 200 ml

    24 maanden gerijpt

Ingrediënten

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ