Soms heb je een feestje en denk je… ik wil wel bbqen maar heb al zoveel te doen voor mijn gasten, en ik wil ook niet de hele avond achter de bbq staan… hmmmm wat moet ik doen….? Herken je dit? Dan heb ik hierbij een erg makkelijk recept wat je vooraf kan maken, en altijd lukt!

Bereidingswijze

  • Ontdoe je kippendijen van grote, harde stukken vet en eventuele restbotjes. Zet de kip in je favoriete rub (wij geven de voorkeur aan Braairub #2)
  • Geef de kip even de tijd om de rub goed op te nemen, en zet weg in de koelkast, 2 uurtjes is prima.
  • In de tussentijd heb je de tijd om de rest voor te bereiden. Mix alle onderstaande ingrediënten in een kom en breng op smaak met peper en zout:
    500 gram fijn gesneden spitskool
    500 gram fijn gesneden rode kool
    2 bakjes creme fraiche
    +/- 10 lepels mayo
    3 el appelciderazijn
    1,5 el mierikswortel (zeer lekkere vervanger voor mosterd)
    1,5 el gerookte paprikapoeder
    1,5 el honing
  • Bak in de tussentijd de baconstrips uit en houd rekening met 2 strips per broodje. Snijd de sla los van de stronk, was en zet weg. Snijd de tomaten in plakken. Rasp de blokken kaas in dunne reepjes, en zet weg in een bakje. Al deze ingrediënten heb je nodig als je later het broodjes gaat” dressen” (opmaken)
  • In principe heb je nu alles voorbereid en kan je beginnen aan de kip. Haal een half uur voor je de kip gaat roken, de kip uit de koelkast. Steek je kamado bbq aan en stel deze in op indirecte hitte en op 110 graden.
  • Schik 2 a 3 appel rookchunks tegen het vuur, plaats je kip op de grill en laat het geheel lekker een uurtje roken. Als de rook is op getrokken verwijder je de platesetter en grill je de kip af, want kleur is smaak!

Heeft je kip een mooi kleurtje, dan haal je de kip van de gril, legt deze even in een schaal apart en verwarmt je een gietijzeren pan of dutch oven op de bbq.

Is je pan op temperatuur, schep dan de 2 blikjes tomatenpuree leeg in de pan. Laat de tomaten puree even ontzuren door een paar minuutjes al draaiende te verwarmen. Giet 1,5 liter kippenbouillon in de pan, voeg 3 teentjes knoflook toe aan het geheel, en plaats alle kippendijen in de pan.

Sluit de pan af met het pannendeksel, en sluit de bbq af. Laat het geheel ongeveer zo’n 45 minuten garen en doe met 2 meat claws of vorken de “pull test”. Laat de kip zich makkelijk “pullen” (uit elkaar trekken) dan is het klaar, zo niet, laat nog even doorgaren. Met meat claws krijg je een betere structuur en dus smaak in het vlees door de grovere tanden. Heb je (nog) geen meat claws kan je prima vorken gebruiken.

Haal alle kippendijen uit de pan en haal deze uit elkaar met de meatclaws. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Plaats een stukje kip voor je op een snijplank of in een schaal, plaats de meatclaws in het midden van het vlees en trek de claws al drukkend op het vlees naar buiten. Om dat de kip heel mooi gaar en mals is trek je de kip in draadjes uit elkaar.

Nu kan je 2 dingen doen. Om de kip verder op smaak te brengen, kan je de overgebleven bouillon in de pan reduceren en over de kip dresseren. Heb je daar geen zin in, pop dan je favoriete fles bbq (sweet baby rays sweet & spicy past hier goed bij) saus open en dresseer je kip met saus en meng goed door tot de kip gelijkmatig is voorzien van een dun laagje bbq saus.

Wel nu. Je kan deze kip nu laten afkoelen en rustig 1 of 2 dagen in de koeling bewaren. Dit zal de smaak echt amper beïnvloeden, ook bij het later verwarmen van de kip. Mocht je dat doen, warm de kip op in een oven of bbq op zo’n 120 graden en roer regelmatig door tijdens het verwarmen.

Wil je de kip niet bewaren, dan lekker de broodjes maken zeg ik!
Je hebt alle ingrediënten voor een fantastisch lekkere sandwich nu klaar staan. Plaats de ingrediënten in de volgende volgorde op het broodje.

  • Onderkant broodje
  • Sla
  • 3 plakken tomaat (of zoveel je broodje toe laat)
  • 2 Bacon strips
  • Cole slaw 50% (zie foto)
  • Pulled chicken 50% (zie foto)
  • Kaas
  • Bovenkant broodje

Vraag even iemand te helpen uit serveren, pak zelf een biertje en geniet van je feestje!

Alternative Text

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Ingrediënten

  • 2 kg kippendijen

  • 70 gr tomaten purre

  • 1,5 lt kippenbouillon

  • 3 tenen knoflook

  • 500 gr spitskool

  • 500 gr rode kool

  • 2 bakje creme fresh

  • 12 lepels mayonaise

  • 4 el appelciderazijn

  • 2 el mierikswortel

  • 1,5 el gerookte paprikapoeder

  • 1,5 el honing

  • Peper en zout

  • 20 bacon strips

  • 6 tomaten

  • 10 mooie burger broodjes

  • 2 kroppen lolo bianco sla

  • 2 blokken grand padano kaas