Heb je wat pulled pork over van je laatste sessie? Gebruik dit als basis voor een volgend recept, zoals ik doe in onderstaand recept: een broodje pulled pork burger van left over pulled pork.

Voor het bereiden van Pulled Pork staat er al meerdere recepten op onze website. Vaak gebruik je hiervoor een groot stuk varkensschouder of procureur. Grote eters of veel eters zorgen er voor dat alles op gaat. Anders zul je moeten kiezen voor een kleiner stuk vlees of….. bewaar een deel van de gegaarde pulled Pork in de koelkast. Wil je het wat langer bewaren dan kun je het na terug koelen goed inpakken en invriezen. Het is daarna in aluminium folie weer goed op te warmen. Of te verwerken in een skillet met nachos of zelfs tot kroketten.

In dit recept gaan we van “Pulled Pork left overs” lekkere burgers maken. De pulled pork was dus al eerder low an slow bereid met Butt rub en daarvoor nog geïnjecteerd met een Grate goods brine.

Bereidingswijze

  • Indien de Pulled Pork nog verwerkt moet worden dan pullen we de deze. Als het vlees koud is dan gaat dit het meest eenvoudig met de handen. Om schoon te werken is het dan wel raadzaam om nitril handschoenen aan te trekken. Mocht het vlees nog uit lange stukken bestaan dan snijden we het op de snijplank klein.
  • In een braadslede of schaal doen we 1 deel half om half gehakt en twee delen Pulled Pork. In dit recept maken we vier goede grote burgers van bijna 200 gram. Voor 750 gram hebben we dan 250 gram gehakt en 500 gram Pork nodig. Meng het geheel goed door elkaar. Door de eerdere toevoegingen van brine en rub is het nu niet nodig om nog meer toevoegingen te doen.
  • Vorm vier gelijke delen en maak hiervan vier mooi gehaktballen. Druk ze vervolgens op de snijplank plat te ronde burgers. Deze mogen nu afgedekt in de koelkast weer wat opstijven.
  • Maak de kamado klaar zonder hitteschild om er op 200 graden mee te kunnen grillen.
  • Terwijl de kamado op temperatuur komt kunnen we ondertussen de extra ingrediënten voor de broodjes Pulled Pork Burger gereed maken. Snij hiervoor de broodjes door midden, snij de tomaten en augurken in plakjes en was de sla.
  • Borstel het grillrooster nog even schoon en neem het af met wat keukenpapier.
  • Als de kamado stabiel op 200 graden blijft leggen we broodjes met de snijkant naar beneden op het rooster. Grill deze kort tot licht krokant.
  • Maak hierna het rooster weer schoon en leg de vier burgers er op. Voor een grillruit draaien we na zo’n twee minuten de burgers een klein slagje. Na nog eens twee minuten kunnen de pulled pork burgers omgekeerd worden met de spatel. Ook voor deze kant draaien we de burgers na twee munten een klein slagje. Om zeker te zijn dat het vlees de juiste gaarheid heeft, gebruiken we de kerntemperatuur meter om dit te checken. Mijn persoonlijk voorkeur bij hamburgers is 64 graden kern. Hierbij is de burger in het midden nog licht rosé en heeft daardoor net wat meer smaak.
  • Leg de burgers in een braadslede om te rusten en zodat wij de tijd hebben hebben om het broodjes op te bouwen. Hierin kun je natuurlijk oneindig veel variaties bedenken. Voor dit broodje Pulled Pork Burger heb ik de volgende basis toegepast: smeer wat mayonaise op het onderste broodje. Hier gaat er wat sla en plakjes trostomaat op. Nu kan de burger er op gelegd worden.
  • Je favoriete barbecue saus die je normaal bij pulled pork gebruik gaat hier op en we maken het af met augurk en het kapje brood. Een zeer smaakvol broodje Pulled Pork burger!

Om te zorgen voor left overs, ga je vanaf nu waarschijnlijk extra kilo’s procureur bereiden!
Veel succes, plezier én geniet er van.

Ingrediënten

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ