Steeds vaker wordt er gevraagd naar vegetarische en groenten recepten op de BBQ. Uiteraard willen daar gehoor aan geven! Heel veel groentes kun je fantastisch grillen of low en slow bereiden op de BBQ. Met bepaalde technieken of het toevoegen van bijvoorbeeld rookhout, kruiden, oliën of azijnen kun je hele mooie gerechten op tafel toveren. In dit recept maken we een kleurrijke ratatouille die leuk geserveerd kan worden in een gegrilde pompoen met tagliatelle.

Voorbereidingen

Om straks alles op het gemak te bakken gaan we eerst alle groentes snijden. Snipper de ui, de courgette, aubergine en paprika’s met schil in blokjes, de trostomaten in kwarten, de knoflookteen fijn en rits de blaadjes van enkele takjes tijm. De tomaat zou je van te voren kunnen ontvellen, maar ik vind in dit gerecht de hele tomaat wel lekker. Snij de bovenkant van de pompoen en schraap met een lepel de binnenkant er uit en schoon.

De BBQ

We starten de BBQ op met een temperatuur van 180 graden Celsius, zonder platesetter en met een RVS rooster. Tijdens het bakken in de gietijzeren skillet zullen we de BBQ regelmatig open moeten doen waardoor de temperatuur verder zal oplopen tot 200 graden of hoger. Het kan zelfs nodig zijn om tijdens de bereiding de toevoer onder grotendeels te sluiten. Het kan eventjes duren voordat gietijzer op temperatuur is, dus plaats de skillet er van te voren op.

Aubergine/courgette

Doe een scheutje plantaardige olie in de skillet. Voeg daarna de gesnipperde ui, de blokjes aubergine, courgette en de verse tijm toe en bak deze in vijf minuten goudkleurig. Doordat aubergine veel opneemt tijdens het bakken kan het nodig zijn om extra olie toe te voegen. Open de BBQ alleen om even te roeren. Proef of de groentes de lekker beetgaar zijn en maak dan de skillet leeg in een schaal of braadslede.

Tomaten/paprika’s

De skillet gaan we nu gebruiken om de twee kleuren paprika en en de stukjes tomaat in te smoren. Voeg er de balsamico azijn bij en peper en zout naar smaak. Laat de tomaten/paprika’s een half uurtje pruttelen en roer een paar keer door. Meng de aubergine/courgette in de skillet er bij. Knijp een halve citroen boven het geheel uit en proef weer of je ratatouille naar smaak is.

Pompoen

Als je BBQ groot genoeg is dan zou je, op het moment dat de tomaten in de skillet gaan, de pompoen kunnen grillen. Dit kan ook op het laatste terwijl je de ratatouille warm zet onder wat aluminiumfolie. De pompoen plaats je met de opening naar beneden op het rooster tot deze mooi zacht is geworden. Terwijl de pompoen rustig gegrild wordt kan de tagliatelle gekookt worden.

Opmaak

Schraap met een lepel wat pompoen uit de binnenkant en schep dit op het bord naast de tagliatelle. De rest van de pompoen kun je leuk gebruiken om de ratatouille in te doen, zodat dit goed warm blijft. De ratatouille kan op het bord er bij en maak het af met een schijfje citroen en enkele topjes van de tijm. Er mag een goede wijn bij geschonken worden!

Ingrediënten

  • 1 Pompoen

  • 1 Ui

  • 1/2 Courgette

  • 1/2 Aubergine

  • 8 Trostomaten

  • 1/2 Paprika rood

  • 1/2 Paprika geel

  • Verse tijm

  • 1 Citroen

  • Olijfolie

  • 1 eetlepel balsamico azijn

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ