Je herkent het vast wel: morgenavond komen er vrienden langs die gráág van jouw barbecuekunsten willen genieten. Tof! Maar je wil ze eigenlijk eens iets anders serveren bij de borrel. Kies dan eens voor deze volledig op de barbecue gemaakte snack. Heel simpel, maar super lekker! Ja, het is vegetarisch, maar dat neemt niet weg dat je er geen Moinkballs of sticky chicken naast kunt serveren. Gewoon proberen zou ik zeggen!

Aubergines

Snijd de aubergines over de lengte doormidden. Snijd het vruchtvlees kruislings in. Zorg ervoor dat je niet door de schil snijdt. Meng baharat kruiden met de Spicy Chipotle rub in een verhouding van 50/50. Strijk het vruchtvlees in met olijfolie met behulp van een siliconen kwastje en bestrooi royaal met het kruidenmengsel.

Brooddeeg

Kneed het zelfrijzend bakmeel met de kwark, peper en zout tot een samenhangend deeg en laat een uurtje rusten. Verdeel het deeg daarna in drie delen. Voeg aan elk deel een andere specerij toe. In dit recept gebruiken we oregano, tijm en karwijzaad, maar je kunt natuurlijk variëren met je eigen favoriete kruiden en specerijen. Als het goed is heb je nu drie deegjes met drie verschillende smaken. Maak van elk deegje 4 kleine bolletjes. Je krijgt in totaal dus 12 broodjes. Laat ze nog even rusten onder een theedoek.

Baba ganoush recept bbq kamado big green egg deegbolletjes kwarkbroodjes

Steek aan dat ding!

Vul je barbecue met je favoriete kolen en steek het geheel aan. Breng je barbecue naar een temperatuur van ongeveer 180 oC. Plaats een RVS rooster en grill de aubergines op de schil zijde tot het vruchtvlees gaar en zacht is. Dit duurt zo’n 15-20 minuten. Beweeg de aubergines af en toe zodat ze niet verbranden.

Baba ganoush recept bbq kamad big green egg Aubergines op de bbq

Baba ganoush van de barbecue

Haal de aubergines van de barbecue met behulp van een tang. Schraap het gare vruchtvlees uit de schil en doe in een hoge kom of beker. Schenk er een beetje olijfolie bij en pureer het tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Als je het wat laat afkoelen zul je merken dat het mengsel steviger en beter smeerbaar wordt.

Hak de peterselie fijn.

Kwarkbroodjes bakken

Maak elk deegbolletje plat en leg de kwarkbroodjes op het rooster boven het directe vuur. Sluit de deksel van de barbecue en wacht 3 minuut. Draai dan de broodjes om, je zult zien dat de platte broodjes lekkere fluffy bolletjes zijn geworden en bak ze nogmaals 3 minuut. Ze zijn nu mooi gaar, hebben ze nog niet helemaal een lekkere bruingebakken kleur? Laat ze dan nog even liggen, maar blijf er wel bij, vanaf dit punt gaat het hard en het verschil tussen perfect bruin gegrilde broodjes en zwarte broodjes zit hem in een oogwenk. 

Baba ganoush recept bbq kamado big green egg broodjes op de bbq

Serveren

Pak een mooie bowl en doe hier de Baba Ganoush in. Druppel er nog wat olijfolie over en garneer met de gehakte peterselie. Leg de gegrilde kwarkbroodjes op een mooie serveerplank en serveer het geheel met elkaar terwijl je geniet van een heerlijk fris biertje. 

baba ganoush met kwarkbroodjes recept bbq kamado big green egg eindresultaat

Geniet ervan!

Alternative Text

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Ingrediënten

  • Aubergine, 4 stuks

  • Grate Goods Premium Spicy Chipotle BBQ Rub

  • Baharat kruiden

  • Zelfrijzend bakmeel, 400 gram

  • Franse kwark, 320 gram

  • Olijfolie

  • Zeezout, 1 tl

  • Zwarte peper, 1 tl

  • Gedroogde oregano, 1 tl

  • Gedroogde tijm, 1 tl

  • Karwijzaad, 1 tl

  • Verse peterselie

Benodigheden