Bij deze bereiding van ananas gaan we voor low & slow. We willen namelijk een heerlijke rooksmaak toevoegen, zodat de bereiding op de kamado nog meer toegevoegd dan bij rechtstreeks grillen. Ananas is een mooi product om creatief te presenteren in een dessert. Met nog wat lekkere ingrediënten gaan we er een compleet nagerecht van maken!

Voorbereiding

We gaan de kamado verwarmen naar een temperatuur van 120 graden en plaatsen een plate setter. Terwijl deze op temperatuur komt kunnen we de ananas snijden. Snij de boven en onderkant van de ananas af en vervolgens rondom de buitenkant er af.

smokey-pineapple-snijden-koken-bbq-kamado-recepten

De harde pitten aan de zijkant snijden we er uit, waardoor de mop saus hier straks mooi langs kan lopen.

smokey-pineapple-snijden-koken-bbq-kamado-recepten

Roken

Verwijder de plate setter even en leg 1 rookchunk appel op de gloeiende kolen. Plaats de plate setter terug, hierboven een RVS rooster en leg hier de ananas op (staand). Deze laat je 1,5 uur roken.

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Karamel saus

De karamel saus gaan we zelf maken, want dat is toch leuker en lekkerder dan saus uit een fles. Stiekem heel eenvoudig!

Voor de karamelsaus doen we 100 gram kristalsuiker en 25 ml water in een pan en zetten deze op het gasfornuis. Het geheel laten we bij middelmatig vuur borrelen tot het goudkleurig wordt. Dit kan even duren, maar als het suikerwater begint te kleuren kan het snel gaan. Te bruin laten worden kan er voor zorgen dat de karamelsaus bitter wordt. Warm 80 ml slagroom op, maar zorg dat deze niet kookt. Als de kleur van het suikerwater goed is dan kan de slagroom er bij. Doe dit voorzichtig in verband met de kans op spetteren. Laat het geheel een minuut zachtjes borrelen. Haal de pan van het vuur en laat deze afkoelen door hem in de gootsteen met water te zetten. Een halve theelepel vanille extract kan bij de saus en roer tijdens het afkoelen enkele malen door. De karamelsaus kan na afkoelen in een knijpfles of pot langere tijd worden bewaard in de koelkast. De karamel zal bij het afkoelen indikken, maar door de pot of fles in warm water te houden zal deze weer de gewenste dikte krijgen.

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Om bij de opmaak van het bord tijdwinst te boeken, schep ik nu al mooie bolletjes van de caramel/pecan ijs. De met een ijsschep gemaakte bolletjes leg ik in een bakje terug in de vriezer.

Eierkoeken

Leg vier zachte eierkoeken met de vlakke kant op het RVS rooster, rondom de ananas. Laat deze langzaam krokant worden. Hierna kan het midden van de eierkoek rond worden uitgesneden of gestoken met dezelfde diameter als de ananas. Smeer de gesneden zijkant van de eierkoek in met halvarine. Het midden van de eierkoeken steken we uit of snijden we uit met dezelfde diameter als de ananas. Doe in een ovenschaal 3 eetlepels kristalsuiker en voeg 1 1/2 theelepel kaneel toe tot een mooi kaneelsuiker mengsel ontstaat. Rol de zijkant van de eierkoek door dit mengsel.

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Aflakken

Om de mopsaus te maken mengen we 4 eetlepels honing, 3 theelepels ahorn siroop, 1 eetlepel lichtbruine bastardsuiker en 1 theelepel kaneel. Als de ananas er ongeveer 90 minuten op ligt gaan we de saus aanbrengen met een kwast. Breng een goede laag aan op bovenkant en zijkant. Sluit de EGG weer en kwast de ananas na 10 minuten weer in. Herhaal dit na 10 minuten weer. Na nog eens 10 minuten is hij gereed.

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Uitsnijden

Snij de ananas in dikke plakken van zo’n 1,5-2 centimeter dik. Met een uitsteker of mes halen we de harde kern er uit.

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Opmaken

Nu kunnen we de bordjes gaan opmaken. Hak de pecannoten fijn met een mes of in een vijzel. Leg de krokante eierkoek op het midden van het bord en daar bovenop de schijf ananas. Het bolletje gaat er op en de karamel brengen we met een lepeltje rond het ijs op de ananas aan. Op de karamel strooien we voorzichtig de fijn gehakte pecan. Een beetje kaneelsuiker over het ijs en serveren maar.

TIP: Hou er bij de opbouw rekening mee dat de ananas afgekoeld mag zijn om te voorkomen dat ijs bovenop direct weg smelt. 

smokey-pineapple-ananas-recept-gerecht-bbq-kamado-koken-inspiratie2

Eet smakelijk!

Alternative Text

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • 1 ananas

  • 4 eierkoeken

  • Pecan/caramel ijs

  • Pecannoten

  • 100 gram kristalsuiker

  • 25 ml water

  • 80 ml slagroom

  • 1/2 tl vanille extract

  • 4 el honing

  • 3 tl ahorn siroop

  • 1 el lichtbruine bastardsuiker

  • 2 1/2 tl kaneel

  • Halvarine

Benodigheden