Wanneer het wat kouder wordt in Nederland is het weer tijd om de Dutch Oven van stal te halen. Tijd voor heerlijke stoverijen met warme en intense smaken. We beginnen met een basic recept wat geschikt is voor de herfst door het gebruik van rode wijn en rundvlees. De hoeveelheid groenten is niet super belangrijk, kijk dus gerust wat je in huis hebt en wat je zelf lekker vindt. Het geheim van een goede stoof is het langzaam garen. De lekkerste stoof is de stoof van gisteren. Maar dan moet je er wel vanaf kunnen blijven wanneer je de stoof hebt gemaakt :).

Bereidingswijze

  • Breng de kamado met het gietijzeren rooster naar de 220 graden. We gaan alle groenten in dit gerecht poffen, dit zorgt voor een extra lekkere zoete smaak in je stoof. Bij het poffen en het grillen gebruiken we rookhout snippers om extra smaak mee te geven.
  • Het poffen is heel simpel: leg de groente op het rooster. Begin met de knolselderij, daarna de winterpeen, ui en knoflook en tot slot de prei en bleekselderij. De groenten moeten lekker zacht en zoet worden.
  • Tijdens of na het poffen kan je de sukade gaan grillen. Zet de sukade vervolgens op beide zijden flink aan zodat er een mooie grillstreep op komt. De directe hitte met de grillstreep geeft een mooie smaak aan het vlees. Vergeet ook bij de sukade de rooksnippers niet!
  • Vervang het gietijzeren rooster voor het hitteschild en het RVS rooster en breng de temperatuur terug naar 120 graden. Zet de Dutch Oven op het rooster en laat deze goed warm worden.
  • Maak ondertussen de groenten goed schoon.  Snij de prei en ui in halve ringen en de knolselderij, winterpeen en bleekselderij in blokjes. Hak de knoflook fijn (of plet het een beetje tot mouse wanneer het lekker lang hebt laten poffen).
  • Snijd het vlees in grove blokken en zet dit kort aan met een beetje olie in de Dutch oven.
  • Voeg de groente toe laat dit nog even kort bakken
  • Voeg de rode wijn toe en laat dit even goed koken. Zorg ervoor dat alle groenten onder komen te staan.
  • Als laatste voeg je de kruiden naar smaak toe. Dit kan een mix zijn van verse en gedroogde kruiden. Gebruik bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, laurier, uit, peterselie en zout.
  • Laat nu de stoof zijn gang gaan gedurende ongeveer 3 uur.
  • Voeg dan de peperkoek toe om te binden. Leg een aantal dunne plakken bovenop de stoof. Wanneer je de zoete smaak van peperkoek niet wilt kan je ook een bruine snee brood gebruiken. Laat de stoof nog ongeveer 1 uur doorgaan.

En dan nu de grote vraag: kan je er een dag vanaf blijven of ga je direct aanvallen? Een dag later zullen de smaken nog meer verbonden zijn en krijg je een diepere smaak. Serveer de stoof met bijvoorbeeld gepofte aardappelen uit de BBQ.

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Sukade

  • Halve fles rode wijn

  • Halve knolselderij

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 winterpeen

  • Kruiden (zie bereiding)

  • Halve bol knoflook

  • 2 grote witte uien

  • 1 prei

  • Peperkoek

Benodigheden