"Welke accessoires heb ik naast de barbecue nodig om lekker aan de slag te kunnen?" Is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Omdat dit per merk en soms per model erg kan verschillen, en je zoveel verschillende kanten op kunt, begrijpen we dit helemaal. Daarom hebben we het hieronder voor je uitgelegd. Zo kom je er achter wat de meest verkochte basis accessoires zijn, wat de mogelijkheden tot uitbereiding zijn, en wat essentieel is voor jou!

Buiten het feit dat ik denk dat dit een van onze langste blogposts wordt, hoop ik veel duidelijkheid te kunnen brengen in wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een kamado. Ik heb per merk een lijstje gemaakt van accessoires. Deze beginnen bij het meest essentiële en heb ik verder uitgewerkt naar het punt waarbij je barbecue helemaal compleet is en je er alles op kunt doen. We begrijpen dat deze keuze per persoon verschillend is en proberen enkel aan te geven wat voor ons absolute musts zijn! Soms gebruiken we ook items van andere merken dan de kamado zelf, gewoon omdat deze voor ons fijner werken 😉

We hebben het advies verdeeld in de 3 merken en 3 artikelen:

Welk merk accessoires?

In principe adviseren we accessoires die te maken hebben met maatvoering, zoals de plate setter (conveggtor), gietijzeren rooster, pizzasteen en een hoes van het merk kamado zelf. Dus heb je een Big Green Egg, neem je deze accessoires van Big Green Egg. Heb je een Kamado Joe, neem je dit van Kamado Joe. Dit in verband met de pasvorm en het feit dat deze accessoires op elkaar in zijn gespeeld. Wanneer je het leuk vindt kun je ook de rest van de accessoires van het merk zelf nemen maar dit hoeft natuurlijk niet. We kijken hierin naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Eerst benieuwd naar de verschillen tussen Big Green Egg, Kamado Joe en The Bastard? Klik hier!

Last but not least; The Bastard. Met 5 modellen in verschillende maten en 2 verschillende kleursoorten zit er voor iedereen wel iets bij! De kleinste barbecue’s zijn The Bastard Small en The Bastard Compact. Gevolgd door de Medium / Medium Urban en de Large / Large Urban. Ook hier is de Large ons meestverkochte model, deze zal ik hieronder uitwerken. Mocht je echt willen uitpakken is er ook de XL in een stoere matzwarte uitvoering.

Inbegrepen accessoires bij de modellen:

Compact: RVS rooster, keramische warmteverdeler (platesetter), kolenmandje.

Medium/Large/XL: RVS rooster, keramische warmteverdeler (platesetter), kolenmandje, ash lifter.

Belangrijkste accessoires voor The Bastard

Gietijzeren rooster

Gemaakt van de beste kwaliteit gietijzer en perfect om vlees en groenten op te grillen. We adviseren om deze in halve maan vorm aan te schaffen. Bij twee stuks kun je samen een heel rooster vormen maar je kunt ze ook los van elkaar gebruiken (handig bij de Reverse Sear BBQ Techniek).

Rooster lifter

Ideaal om warme roosters uit je kamado te verwijderen. De Grid Lifter van Big Green Egg is absoluut onze favoriet vanwege de stevigheid (ook bij andere merken) maar deze is op moment van schrijven niet leverbaar. Hierom een alternatief, de Kick Ash Grate Hook! Met de haak kun je de lifter ophangen aan je zijplankjes of buitenmeubel, als je hem even niet gebruikt. De haak is volledig gemaakt van roestvrij staal, erg duurzaam en beschikt over een grote weerstand tegen intense hitte.

Druippan

De grootste functie van een druippan is het opvangen van vet zodat je platesetter niet vies wordt. Daarnaast kun hem ook vullen met vocht/sap om een heerlijke smaak aan je eten te geven en je kunt er zelfs gerechtjes in maken. Wij gebruiken het liefst de halve maan druippannen. Ideaal voor een split sessie barbecue of neem er twee om je gehele platesetter te bedekken bij een low&slow sessie.

Thermometer

De temperatuur van je gerecht is het allerbelangrijkste bij barbecueën. Met de Thermapen mk4 krijg je in slechts 3 seconde de temperatuur te zien op de tiende graag nauwkeurig. Hij heeft een verlicht display, een 360 graden automatisch draaibaar scherm en is waterdicht. Mocht je van de slimme technologie zijn, en alles met je telefoon willen doen, is de CookPerfect misschien iets voor jou.

Een goed kookboek

Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort. Er staan 90 toffe recepten in.

Houtskool, aanmaakwokkels en rookhout

Dit zijn absolute essentials, zonder kun je eigenlijk niet van start. Onze favoriete houtskool voor in de kamado is de Smokin’ Flavours gamhar restaurant houtskool. Een alternatief indien deze niet leverbaar is de Quebraco van Grill Fanatics. Aansteken doe je het makkelijkste met aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours.

Wanneer je voor het rookhout een assortiment neemt met cederhouten planken om lekker een product zoals vis, vlees of kaas op te leggen, rooksnippers (appel bijvoorbeeld) voor kort roken van bijvoorbeeld een ribeye en wat rookchunks (de rode wijnvaten chunks of whisky vaten chunks zijn echt super en origineel qua smaak) om een lange low&sessie te doen ben je prima compleet om te starten.

Schoonmaakopties / onderhoud bij The Bastard

Schoonmaakborstel

Een RVS en gietijzeren rooster kun je regelmatig even schoon borstelen tijdens het barbecueën. Zo voorkom je dat je er een grote klus aan hebt bij de volgende sessie. Met deze borstel kan dat gemakkelijk, hij heeft een grootte oppervlakte en door zijn lengte kun je goed kracht zetten.

Care Spray

Bij gietijzeren producten is het erg belangrijk om het olielaagje te onderhouden. Na gebruik en schoonmaak kun je deze behandelen met de Cast Iron Care Spray. Op deze manier voorkom je dat de items gaan roesten en kun je er langer plezier van hebben.

Nice to have bij The Bastard

Halve maan griddle

De gietijzeren grillplaat van The Bastard is aan twee kanten te gebruiken. Grill bijvoorbeeld garnaaltjes op de vlakke kant en een heerlijke steak op de geribbelde kant. De plaat is los te gebruiken of kun je plaatsen naast een ander rooster.

Pizzasteen

Met een pizzasteen bak je echte authentieke pizza’s op de kamado, net of ze zo uit de houtoven van de pizzeria komen. De schokbestendige keramische steen verdeelt de hitte en absorbeert het teveel aan vocht, zodat de pizza perfect gebakken wordt en een knapperige korst krijgt. De pizzasteen wordt geplaatst boven op het rooster in combinatie met een platesetter. Met deze opstelling houd je de directe warmte van de kolen tegen en zorg je ervoor dat je pizza niet verbrand. Natuurlijk kun je er ook andere lekkere dingen op maken zoals brood en koekjes. Schep je gerechten makkelijk in en uit de kamado met een pizzaschep.

Roterend spit

Grill bijvoorbeeld een heerlijk kippetje op het LetzQ spit. Deze heeft een RVS draai spit en een elektrische motor van 4 watt die tot wel 15 kilo kan ronddraaien. Plaats het spit in een as houder zodat je hem makkelijk kunt vullen. Combineer het spit met een grillmand voor de knapperigste frietjes en lekkerste gegrilde groenten.

Carbon wok

Een wok gemaakt van hoog kwaliteitcarbon staal wat zorgt voor een snelle verwarming. Perfect om vlees , zeevruchten of groenten mee te wokken.

Pizza rotiserrie

Deze must-have voor The Bastard bestaat uit een rotisserie en pizzaoven. Met het draaispit kun je heerlijke stukken vlees gelijkmatig garen boven het vuur. De pizzaoven heeft een deurtje waardoor de deksel van The Bastard gesloten kan blijven en er geen warmte verloren gaat. De pizza kan eenvoudig via het deurtje in de barbecue worden geplaatst.

Dutch Oven van Combekk

Deze gietijzeren allrounder is op alle fronten inzetbaar. De Dutch Oven is ideaal voor stoofschotels, stamppotten, soepen en eenpansgerechten. Het gietijzer verdeelt de warmte over de hele pan en de zware deksel houdt het vocht binnenboord. Of gebruik hem zonder deksel en geef al je ingrediënten die unieke smaak. In beide gevallen blijft je suddervlees heerlijk sappig en mals. Benieuwd? Kom over 4 uur maar terug…

Bij een Dutch Oven is belangrijk om te kijken of je wilt werken met geen, een of meerdere emaille lagen. Zonder emaile heb je eigenlijk onbewerkt gietijzer wat veel smaak afgeeft maar ook snel aanbakt en veel onderhoud nodig heeft. Bastard en Big Green Egg hebben beide een dergelijk product in het assoritment. Met meerdere emaille lagen zoals de Dutch Oven van Big Green Egg heb je eigenlijk geen onderhoud meer, deze werkt super fijn. De Dutch Oven van combekk heeft een enkele emaille laag en is in onze ervaring best of both worlds. Deze is er in 3 kleuren en 2 maten.

Skillet

Leverbaar in 2021, laat je email achter onder het product voor updates. Gietijzeren pannetjes waar je écht van alles in kunt bereiden. Beschikbaar in de maten 15, 20 en 25 cm en geschikt voor alle warmtebronnen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer accessoires.

Benieuwd naar al onze lekkere recepten met deze accessoires? Klik Hier!

Ik zit na het lezen nog met een vraag!

Alternative Text

Geschreven door:

Wanneer je aanvullende vragen hebt na je bestelling of in de showroom komt weet je wie Emy is. Ze is er om klanten advies te geven, te helpen met vragen en zorgt voor een geweldige klantbeleving.