Tataki is een japanse bereidingswijze. Door het kort grillen van rund of vis en daarna op dienen in vaak dun gesneden plakjes. Is de buitenkant gegaard en de binnenkant nog rauw. Hier wordt na het grillen nog smaak aan toegevoegd. Wanneer je een meer gangen diner serveert is tataki een makkelijk en snel gerecht om klaar te maken. In dit gerecht komen veel smaken samen waaronder de smaak Umami. Umami is één van de vijf basissmaken. De basis van umami die je proeft is glutamaat, het zorgt dat het speeksel proces op gang komt en je meer wilt proeven.

De meeste van deze ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar en de rest bij de groothandel. Voor dit recept is een bbq of vuurring het beste om te gebruiken. Je kan ook eventueel om de rijst te bakken een wok boven het vuur zetten.

Voorbereiding

Tip, kook de rijst een dag van te voren, wanneer deze net is gekookt voeg hier 40 ml rijstazijn en 20 ml sesamolie aan toe en roer door, zet nu koud tot gebruik. Ook de sjalotjes een dag van te voren te maken gaat de smaak zeer ten goede.

Halveer de sjalotjes en snij plakjes van de komkommer en voeg nu de rijstazijn, sojasaus, suiker en sesamolie samen en zet ook koud tot gebruik. Snij de overige ingrediënten in het gewenste formaat. Ik heb 2 radijsjes gehalveerd met groen de andere twee in dunne plakje gesneden. Je kunt ze op ijswater bewaren tot garnering. De limoen heb ik geschild en gebruik ik alleen het vlees van. De peper snij je in flinterdunne plakjes zodat de pittigheid niet gaat overheersen. De nori die scheur je in kleine flakes.

Tonijn grillen

Neem nu de tonijn en dep deze droog. Stook nu de BBQ extra op zodat de tonijn goed hard gegrild kan worden. Grill alle kanten af op een gietijzeren rooster Dep daarna de tonijn gelijk in de sesam mix. Koel terug zodat het vlees weer in structuur trekt. Bak nu de rijst krokant op de vuurring of in een pan. Hou deze ook onder hoog vuur zodat het extra krokant wordt.

Begin nu met de opmaak

Start met de rijst. Snij nu mooi gelijkmatige plakken van de tonijn. Plaats deze op de rijst. Decoreer de rest van de ingrediënten hierop.

Eet smakelijk!

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • Tonijn lion of steak 400gr

  • Witte rijst 80gr

  • Sojasaus 250ml

  • Sesamolie 100ml

  • Rijst azijn 350ml

  • Sesam zaadjes mix 15gr

  • Mini sjalotjes 4 stuks

  • Limoen 1 hele

  • Nori 1 vel in stukjes

  • Radijsje 3 stuks

  • Snack komkommer 3 stuks

  • Suiker 40gr

  • Kewpie mayo 50gr

  • Furikake kruiden 20gr

  • Rode milde peper 1 hele

  • Tahoon cress 1 bakje

Benodigheden

  • Gietijzeren rooster

  • Pincet

  • Kookpan