De kamado BBQ is wat ons betreft het beste type BBQ voor de meest smaakvolle gerechten. Misschien dat je Thomas wel eens een gerecht hebt zien maken op een big green egg of een kamado joe. Of heb je in onze showroom kamado’s van The Bastard, Monolith of Grill Guru zien staan. De kamado is herkenbaar aan zijn eivormige uiterlijk, maar wat is een kamado BBQ verder precies? In deze blog nemen we je uitgebreid mee in de wereld van deze keramische BBQ. Verras je gasten met de veelzijdigheid aan verschillende gerechten die je elke keer weer voor ze op tafel zet.

De oorsprong van de Kamado

Waar komt de kamado barbecue eigenlijk vandaan? De kamado komt van oorsprong uit China en is vanuit daar overgewaaid naar Japan. Het woord ‘kamado’ is een Japanse term die verwijst naar een traditionele kleioven. Deze kleioven werd gebruikt voor het koken en bereiden van voedsel op een efficiënte en smaakvolle manier.

In de jaren 60 en 70 ontdekte Amerika de charmes van de kamado bbq. In deze periode brachten veel Amerikaanse soldaten hun diensttijd door in Azië. Daar maakte zij voor het eerst kennis met deze keramische barbecues. Sindsdien heeft de kamado een ware revolutie in de wereld van barbecues teweeggebracht.

Wat maakt een kamado uniek?

Nu je wat meer weet over de geschiedenis, laten we eens kijken naar het type barbecue. Wat maakt een kamado barbecue nu zo speciaal? Wel, het antwoord ligt in het unieke ontwerp en de veelzijdigheid van deze houtskool grill.

Materiaal en constructie

Een typische Kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek met een beschermende glazuurlaag aan de buitenzijde. Doordat de basis van de kamado en de deksel voorzien zijn van vilt, sluit een kamado – indien het vilt in tact is – volledig luchtdicht af. In tegenstelling tot een gewone barbecue staat een kamado bekend om zijn uitstekende warmte-isolatie en duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat deze keramische barbecue in staat is om hoge temperaturen vast te houden en een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. Bovendien is het keramiek bestand tegen extreme temperaturen, waardoor je de Kamado het hele jaar door buiten kunt laten staan. Hoe je je kamado bbq het beste kunt onderhouden in de winter lees je hier.

Check de kamado wintertips!

Temperatuurregeling

Wat de kamado barbecues echt onderscheidt van de traditionele houtskoolbarbecues, is het vermogen om de temperatuur nauwkeurig te regelen. Of je nu wilt grillen op hogere temperaturen of langzaam wil roken op een lage temperatuur. Ook is het met een kamado makkelijk om een constante temperatuur te regelen, zo bak je bijvoorbeeld je pizza’s allemaal op dezelfde temperatuur. De Kamado biedt je de controle die je nodig hebt. Met een beetje oefening kan je de gewenste temperatuur zelfs op zo’n 5℃ nauwkeurig regelen. Het luchtstroomsysteem, gecombineerd met de nauwsluitende deksel, creëert de hitte en een perfecte kookomgeving voor elk gerecht.

Veelzijdigheid: Van Low and Slow tot Searing Hot

Wat veel mensen niet weten is hoe veelzijdig een kamado is in vergelijking met een alledaags kooktoestel. De veelzijdigheid stelt je in staat om te experimenteren met verschillende kooktechnieken en ingrediënten. Of je nu pulled pork wil slow cooken of een stuk vis op hoge temperatuur wil grillen, de Kamado kan het allemaal.

Kamado in Actie: Hoe werkt het?

Nu je bekend bent met de kenmerken en hoogwaardige materialen van een kamado, laten we eens een kijkje nemen in de praktijk. Hoe werkt deze kamado grill in het dagelijks gebruik?

Aansteken en Opwarmen

Het aansteken van een Kamado bbq vergt wat geduld, maar de beloning is het wachten waard. Gebruik natuurlijke houtskool om de barbecue aan te steken en pas de luchttoevoer aan om de gewenste temperatuur te bereiken. Als de schuif onderaan de keramische basis en de schijf op de schoorsteen in de juiste positie staan, zal deze temperatuur ook gelijk blijven. Een andere bijkomstigheid van de beperkte zuurstoftoevoer is het ontstaan van een bepaalde druk binnen de kamado. Hierdoor, dankzij de goede airflow en de stralingswarmte van keramiek, garen je ingrediënten of gerechten anders dan op andere barbecues, zodat je eindresultaat sappiger is.

Koken op de Kamado barbecue

Of je nu een beginnende grillmeester bent of een master chef, iedereen kan leren barbecueën op een kamado. Het aanbod in kamado barbecues is in de laatste jaren flink gestegen. De verschillen per merk zitten voornamelijk in kwaliteit, gebruiksgemak, garantie, service en natuurlijk de kleur. Ook beschikken deze verschillende kamado merken over een breed scala aan accessoires. Zo laat Thomas in dit recept zien hoe hij een heerlijke pizza maakt op een rvs rooster en een pizzasteen voor de kamado.

Check het recept!

BBQ-chicken-pizza-ultieme-pizza-boek

Schoonmaken en Onderhoud

Naast zijn veelzijdigheid in gebruik is de Kamado ook vriendelijk in onderhoud. Het keramiek is gemakkelijk schoon te maken en het vilt is makkelijk zelf te vervangen. Ook kan bij een Big Green Egg een kolenmand en een kick ash can al veel schelen qua schoonmaak. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kamado is het juiste onderhoud essentieel. Zo kan je bijvoorbeeld rvs roosters en gietijzeren roosters het beste in oliën na het schoonmaken. Dit bied een beschermende laag aan je rooster. Om dit onderhoud nog makkelijker te maken beschikken we over verschillende schoonmaak borstels en producten.

  • Uitverkocht

    BBQ Borstel 3-in-1 Smokin’ Flavours

    Grill Eat Clean Repeat

  • UitverkochtKamado-BBQ-grill-cleaner-smokin-flavours-back groot

    Kamado BBQ & Grill reiniger Smokin’ Flavours

    Houdt je buitenkant van je keramische BBQ schoon

  • Uitverkochtkamado-BBQ-grill-protector-smokin-flavours-back groot

    Kamado BBQ protector Smokin’ Flavours

    Beschermt jouw keramische BBQ!

Waarom zou jij voor een kamado kiezen?

Nu je meer weet over de kamado en hoe het werkt, vraag je je misschien af waarom je zou moeten investeren in zo’n keramische pot. Hier zijn voor ons de belangrijkste redenen voor de aanschaf van een kamado barbecue:

1. Smaakvolle resultaten

Dankzij de nauwkeurige temperatuurregeling en de veelzijdigheid van de Kamado, krijg je keer op keer smaakvolle resultaten. Of je nu een sappige burger wilt grillen of een delicaat stuk zalm wilt roken, de dagen van je speklappen cremeren in een ongecontroleerde roodgloeiende vuurzee zijn voorbij.

2. Efficiëntie en Duurzaamheid

Als je een kamado barbecue gaat kopen, doe je ook een investering in kwaliteit en duurzaamheid. Door de hoogwaardige materialen en gecontroleerde temperaturen ga je efficiënter om met je houtskool. Zo kun je soms wel 18 uur doen met een batch houtskool. Ook gaat het keramiek met het juiste onderhoud jaren mee.

3. Veelzijdigheid voor elk Seizoen: BBQ het Hele Jaar Door

Dankzij het materiaal kan de kamado het hele jaar door buiten blijven staan, wat betekent dat je elk seizoen kunt genieten van de meest fantastische gerechten. De technieken zijn eindeloos, zo ging Thomas laatst zelfs zalm stomen op de kamado. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, de Kamado staat altijd klaar voor jouw volgende barbecue feestje.

Check het recept!

Gestoomde-zalm-recept-stomen-02

Kort samengevat: Veelzijdiger kan niet

In deze blog hebben we gezien dat een kamado niet zomaar een houtskoolbarbecue is, maar eerder een veelzijdig kooktoestel. Met zijn oorsprong in Azië en zijn reis naar het westen heeft de kamado onze bbq harten veroverd.

Als je op zoek bent naar een barbecue-ervaring die verder gaat dan het standaard grillen, is de Kamado de perfecte keuze. Met zijn robuuste constructie, nauwkeurige temperatuurregeling en eindeloze mogelijkheden, opent de Kamado een wereld van smaak en culinaire creativiteit.

De ultieme kamado keuzegids

Als je op zoek bent naar de ultieme kamado die jou verder gaat helpen bij jouw outdoor cooking adventure, kom langs in onze showroom. Onze chefs laten je graag alle verschillende kamado barbecues uit ons assortiment zien. Oriënteer je eerst liever online? Bekijk dan eens onze Ultieme Kamado Keuzegids. In deze gids vind je 50+ pagina’s aan informatie die je antwoord geeft op al je vragen.

Check de ultieme kamado keuzegids!

ultieme-kamado-keuzegids-vierkant-1000

Dus, waar wacht je nog op? Start met experimenteren en laat je culinaire avontuur beginnen. Wie weet geniet jij binnenkort van heerlijke gerechten, bereid met passie en precisie op jouw eigen kamado barbecue.

Tip: op onze website vind je ook een breed aanbod van bbq workshops op verschillende niveaus. Zo leer je welke gerechten je nog meer kunt bereiden op je nieuwe kamado barbecue.

Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

Geschreven door:

Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

Bekijk team BBQ