Je hebt de mooiste barbecue in je tuin staan. Misschien wel een kamado, een ketel, pellet grill of misschien wel een open vuur. Je gebruikt mooie stukken vlees of vis en de lekkerste kruiden, marinades of sauzen. Al met al investeer je veel tijd in het eindresultaat: dat perfecte stukje gegaard vlees of vis. Maar wanneer weet je eigenlijk wanneer dit stukje vlees of vis goed is? Wanneer is het medium, rare of well done?

In de keuken gebruik je meestal andere soorten maatstaven. De aardappelen moet een x aantal minuten opstaan, de boontjes zo lang enzovoort. Wanneer je aan het barbecueën bent hangt het eindresultaat van een paar factoren af. Op wat voor temperatuur ga je je product garen? Hot & fast of low & slow?

Het is je wellicht al opgevallen, voor outdoor cooking gaan alle recepturen en bereidingswijzen uit van kerntemperatuur. De kerntemperatuur geeft namelijk altijd de juiste garing aan en liegt nooit. Voor mij is de juiste garing alles: het kan het diner maken of kraken. Hierom is het advies om te investeren in een goede kerntemperatuur meter. Wanneer je alle energie en euro’s optelt die je in de materialen en ingrediënten investeert, valt die investering best mee. Meer weten over de juiste kerntemperatuur en hoe je deze meet? Lees dan dit artikel: kerntemperatuur van vlees en vis in de BBQ.

Verschillende soorten kerntemperatuurmeters

Om exact te weten wanneer het stuk vlees goed is, kan je met kerntemperatuurmeters gaan werken. Dit is echt een must om het perfecte doel te bereiken. Je hebt alleen zoveel verschillende soorten temperatuurmeters dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet.

Over het algemeen heb je twee soorten kerntemperatuurmeters:

  • Quick read temperatuurmeters ofwel steek thermometers; deze zijn vooral handig bij bereidingen van korte duur. Het toestel heb je in je handen. Wanneer je entrecote op je gietijzeren rooster ligt te grillen prik je deze even in het dikste deel van het stuk vlees. De temperatuurmeter meet snel de temperatuur, je leest deze af en trekt hem vervolgens uit het vlees.
  • Kerntemperatuurmeters die je op afstand kunt uitlezen; set it en forget it. Het ultieme gemak voor het garen van grotere stukken vlees low and slow. Een probe (de metalen pin die de temperatuur meet) gaat in je vlees. Bij veel van dit soort temperatuurmeters kun je in een app op je telefoon de kerntemperatuur van je vlees in de gaten houden. Wanneer je dit instelt op de gewenste kerntemperatuur krijg je vanzelf een bericht op je telefoon waar staat dat deze is bereikt.

Wij vinden de laatste categorie ideaal voor langzame garing van grote stukken vlees, omdat het even werk is om alles in te stellen, te syncen met je telefoon, de pin netjes in je vlees moet, etc. De quick read temperatuurmeter werkt sneller: je steekt hem even in je product en je weet direct de kerntemperatuur. Je kunt hem eventueel op verschillende plaatsen eenvoudig meten. Voor bijvoorbeeld een steak zoals een ribeye gebruiken we bij voorkeur een quick read temperatuurmeter, bij een pulled pork wat er 10 uur + op ligt, is juist de andere categorie handig.

Vergelijking van verschillende steekkerntemperatuurmeters

Je hebt veel soorten steek temperatuurmeters, daarbij horen ook veel soorten verschillende prijzen. Over het algemeen kan je zeggen dat een temperatuurmeter met een lagere prijs vanuit fabriek meer mag afwijken dan de duurdere categorie. Kijk dus vooral naar hoe vaak je een temperatuurmeter gaat in zetten, als je deze niet heel frequent gaat gebruiken kun je prima uit de voeten met een kernthermometer van Smokin’ Flavours. Wanneer je een temperatuurmeter wil aanschaffen die wat meer accuraat is en sneller, zou je kunnen upgraden naar een thermometer van het merk Thermapen. De digitale vlees thermometer IHT-1P van Inkbird is ook zeker een goede keuze! Deze spatwaterdichte thermometer heeft ook wat handige functies: zoals een verlichte display, een kalibratie modus (mocht je dus het gevoel hebben dat je temperatuur afwijkt, kun je dit opnieuw instellen) en kun je de thermometer handig opladen aan netstroom.

Kernthermometer Smokin’ Flavours, goede keuze?

Kort gezegd: ja! Specifiek deze kernthermometer zijn wij fan van, hij heeft namelijk functies die je terugvindt in het duurdere assortiment. Zo heeft de temperatuurmeter een LCD scherm wat oplicht, handig wanneer je een donkere tuin hebt. Ook kun je de HOLD-functie gebruiken wanneer je niet direct de temperatuur kan aflezen op een moeilijk bereikbare plek, bijvoorbeeld de achterkant van de dij van een kip. De temperatuurmeter beschikt over een ingebouwde timer waarin je de uren (+H) of minuten (+M) kunt gebruiken bij je bereiding.

  • Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Thermapen is de beste quick read / steek kerntemperatuurmeter

De kerntemperatuurmeters van Thermapen behoren tot de beste van de wereld. Ze worden dan ook wereldwijd gebruikt door professionals, barbecueteams, chefs en noem maar op. De reden waarom deze zo populair zijn is, omdat het meest accuraat zijn. Ze mogen vanuit fabriek bijna niet afwijken en de norm is daarin ook nihil. De Thermapen MK3 en Thermapen MK4 zijn uitlopend en inmiddels vervangen door de nieuwste: de Thermapen One. Dit is dé must-have thermometer. Hij meet zeer accuraat de temperatuur binnen 1 seconde! Ook is hij waterdicht (IP67), heeft hij een roterend verlicht display en heeft 5 jaar garantie. Kortom, een top temperatuurmeter waar je heel lang plezier van gaat hebben.

Vergelijking van verschillende merken kerntemperatuurmeters

De andere categorie thermometers zijn eigenlijk ideaal voor het low en slow bereiden van een stuk vlees, vis of gevogelte. Neem bijvoorbeeld het merk Inkbird, in de barbecuewereld staat dit merk bekend als een hele betrouwbare thermometer. Ze hebben veel verschillende types binnen het merk, hier komen we later even op terug. Het principe van veel Inkbird thermometers is hetzelfde: je hebt een probe die in je vlees gaat en een kastje wat de temperatuur weergeeft. Bij sommige modellen heb je ook een bluetooth functie zodat je deze met de app kan verbinden.

De Meater+ kan dit allemaal, maar dan, helemaal draadloos. Er komt geen snoer bij te pas. De Meater+ variant heeft een bereik van 50 meter via Bluetooth. Meet op meerdere punten de temperatuur net als de CookPerfect en verteld je ook precies wanneer het stuk vlees klaar is. Ook kan het je vertellen hoe warm het binnen in de barbecue is. Het enige nadeel van temperatuurmeters met draden is dat deze tot een bepaalde temperatuur gaan, daarna kunnen ze doorbranden en moet je helaas een nieuwe probe aanschaffen. De Meater+ laad je op in de case die werkt op batterijen.

  • Meater (10 meter)

    • Draadloze kerntemperatuurmeter tot 10 meter
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Meater block

    • Online op voorraad
  • Meater plus+ (50 meter)

    Meater plus+ (50 meter)

    • Draadloze kerntemperatuurmeter
    • Online op voorraad

Wat zijn de verschillen tussen alle Inkbird modellen?

Digitale Vlees thermometer IHT-1P Inkbird

Dit is een punt thermometer zoals de thermometer van Smokin’ Flavours of van Thermapen. De Inkbird IHT-1P behoort tot de categorie handzame digitale kernthermometers. Dat betekent dat de Inkbird de temperatuur van het gerecht binnen enkele luttele secondes heel nauwkeurig weergeeft. De IHT-1P is voorzien van een backlight en dus altijd gemakkelijk te lezen.

Bekijk de thermometer

  • Digitale Vlees thermometer IHT-1P Inkbird

    • Binnen een paar seconden de juiste temperatuur
    • Leverbaar met iets langere levertijd

Bluetooth Thermometer IBT-2X Inkbird

Is een eenvoudige Bluetooth thermometer met een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. Deze temperatuurmeter heeft standaard twee meegeleverde probes en is te verbinden via de BBQ GO App van Inkbird. Heb je een grote afstand die je moet overbruggen? Dan is een van de onderstaande thermometers misschien meer iets voor je. De IBT-2X heeft namelijk maar een bereik van 50 meter.

Bekijk de thermometer

  • Bluetooth Thermometer IBT-2X Inkbird

    • Inclusief twee probes
    • Online op voorraad

Bluetooth Thermometer IBT-4XS Inkbird

Standaard uitgerust met maar liefst vier probes! Twee van deze probes hebben een roosterhouder zodat je ook de temperatuur in je barbecue in de gaten kunt houden. Ook deze draadloze (hiermee bedoelen we dat je de temperatuur draadloos kan aflezen, via de app) 

Bekijk de thermometer

  • Bluetooth Thermometer IBT-4XS Inkbird

    • Inclusief vier probes
    • Online op voorraad

Bluetooth Thermometer IBT-6XS Inkbird

Deze thermometer heeft alle specificaties van de bovenstaande thermometers, hier zitten standaard wel zes probes bij geleverd.

Bekijk de thermometer

  • Bluetooth Thermometer IBT-6XS Inkbird

    • Inclusief zes probes
    • Online op voorraad

Bluetooth Thermometer IBT-4XC Inkbird

De compleet waterdichte bluetooth IBT-4XC kan gebruikt worden wanneer je in de openlucht wil gaan barbecueën! Bij deze temperatuurmeter zitten standaard vier probes bijgeleverd.

Bekijk de thermometer

  • Bluetooth Thermometer IBT-4XC Inkbird

    • Inclusief vier probes
    • Helaas, momenteel niet leverbaar

WiFi Thermometer IBBQ-4T Inkbird

De WiFi thermometer van Inkbird is voor mensen die zonder beperkingen denken. Deze variant maakt verbinding met je router en zend dit uit, zodat je via de BBQ GO App op afstand de temperatuur aflezen. Dit apparaat wordt standaard geleverd met 4 probes.

Bekijk de thermometer

  • WiFi Thermometer IBBQ-4T Inkbird

    • Overal bereik via WiFi
    • Online op voorraad

Bluetooth + WiFi Thermometer IBBQ-4BW Inkbird

Of het nu voor korte afstanden of toch voor langere afstanden is, met de IBBQ-4W hoeft je jezelf daar niet druk om te maken. Deze met standaard vier probes uitgeruste thermometer is ‘the holy grail’ voor iedere hobby BBQ’er.

Bekijk de thermometer

  • Bluetooth + WiFi Thermometer IBBQ-4BW Inkbird

    • Werkt met Bluetooth en WiFi
    • Online op voorraad

Kerntemperatuurmeter met cruise control functie

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Er zijn temperatuurmeters die (hou je vast) nog meer kunnen. Het motto set it en forget it is pas echt van spraken bij de ISC-007BW van Inkbird en de EGG Genius. De barbecue controllers kunnen niet alleen de kerntemperatuur van je vlees achterhalen, maar ook de temperatuur van je barbecue sturen.

Dit werkt als volgt: De temperatuur van je barbecue kun je op de graad nauwkeurig regelen door middel van een simpele klik op de knop in meestal een app op je telefoon. Een sonde die je op je rooster bevestigd meet de temperatuur in je BBQ. Wanneer deze bijvoorbeeld 88 graden wordt en je hebt deze ingesteld op 90 graden, gaat de onderste ventilator (die je op je onderste schuif klikt) te blazen waardoor de houtskool harder gaat branden en je temperatuur naar 90 graden gaat.

Naast de temperatuur in de koepel zit er ook een probe in je vlees of vis, die temperatuur is vervolgens uiteraard ook af te lezen in de app.

Temperatuurregelaar ISC-007BW Inkbird

Bedien de temperatuur van je barbecue op afstand met deze slimme barbecue controller! Deze controller en temperatuurmeter in één is geschikt voor de Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard, Monolith, Primo, Vision Grill, Akorn Kamado en Weber. De adapter kun je makkelijk plaatsen in de luchttoevoer van de barbecue die in verbinding staat met de controller. Compatible met telefoon: WiFi (2.4 GHz IEEE 802.11b/g/n) en bluetooth, bij dit apparaat zitten drie probes voor je vlees. 

  • Temperatuurregelaar ISC-007BW Inkbird

    • Online op voorraad

EGG Genius van Big Green Egg

De EGG Genius van Big Green Egg is ontworpen door Flame Boss en staat dus voor kwaliteit, deze barbecue controller kan dus hetzelfde als de Flame Boss 400. De Flame Boss en EGG Genius kunnen je ook helpen bij het aansteken door lucht richting de houtskool te blazen.

  • EGG Genius Big Green Egg

    • Online op voorraad
youri van den boom

Geschreven door:

Tijdens zijn horeca periode is de passie van Youri aangestoken. Hij waakt over de showroom, is altijd bereid om al je vragen te beantwoorden geeft maar al te graag een workshop. Zijn favoriete uitspraak is 'grill on!'.

Bekijk team BBQ