Dit is denk mijn meest makkelijke recept dat ik tot nu toe geschreven heb. Maar als het zo lekker is, als het goed uit ziet, het enigszins gezond is en binnen een mum van tijd op tafel staat, dan moet ik dit wel delen. Als je in het bezit bent van een spit voor je barbecue, dan zul je hem veelal gebruiken voor hele kip of gyros.

Als je het spit uitbreid met een grillmand dan kun je er nog veel meer kanten mee op. En deze Aardappelen, Groente, Vlees ofwel A.G.V. van het spit” is er eentje van. Het mooie van dit gerecht is dat alles gelijkertijd in de korf kan en het geheel gelijkertijd klaar is. Het is bij een soortgelijke bereiding van belang dat de ingrediënten dezelfde garing nodig hebben. Dit kun je bereiken door ingrediënten  te gebruiken met ongeveer dezelfde gaartijd. Paprika zal veel eerder te zacht worden ten overstaande van een stevige aardappel. Door de groentes kleiner te snijden en door sommige van te voren voor te koken kom je ook al een eind. Daarnaast is het ook een kwestie van proberen .

Dit recept geeft je in ieder geval een duwtje in de juiste richting. De krieltjes waren al voorgekookt aangeschaft, de broccoli werden in roosjes gesneden en de kip behoefde geen extra handeling. De olie en de kruiden deden uiteindelijk rest.

Opstoken kamado

Stook je barbecue voorzichtig op tot 150 graden celsius directe wijze. Zet hiervoor de onderste luchtschuif en het deksel van je kamado volledig open. Vul zonodig houtskool bij en maak in het midden een kuil om 2-3 opengedraaide aanmaakwokkels in te plaatsen. Steek de wokkels aan en plaats enkele mooie stukken houtkool over de ontvlamde wokkels. Sluit het vuur niet teveel af met het houtskool om rookontwikkeling te voorkomen. Na ongeveer 10 minuten zal er een mooie gloed zijn ontstaan in het midden van de barbecue. Plaats de spitring met de motor op je kamado, sluit het deksel en zet de bovenste luchtschuif ook geheel open.

Na een paar minuten zul je zien dat de temperatuur gaat oplopen. Ga dan temperen door de bovenste en de onderste luchtschuif dicht te schuiven. Aangezien er geen hitteschild geplaatst gaat worden zal de temperatuur snel aan de 150 graden Celsius komen. Het kan dus zijn dat je beide schuiven redelijk ver dicht moet zetten.

A.G.V.

Snij mooie kleine roosje van de brocolli en snij grote roosjes in tweeën. Doe de kippenvleugels is een grote braadslede of schaal samen met de krieltjes en de broccoli roosjes. Knijp er het sap van 2 citroenen over. Besprenkel daarna het geheel met wat olijfolie. De citroen en de olijfolie zal straks helpen met een goede hechting van de rub. Teveel olie zal zorgen voor meer vlammen en dus een ongelijkmatige garing, dus wees hier voorzichtig mee. Strooi er defikerin nr 1 over en meng de ingrediënten goed door zodat de rub rondom goed hecht. Strooi zonodig nog wat extra van de gele rub er over.

Grillmand

Pak de ene helft van grillmand, steek hier het spit doorheen en zet deze vast met de vleugelmoeren. Vul de mand met de kippenvleugels, krieltjes en broccoli. Sluit de mand met het andere deel. Plaats de spit met grillmand in de spitring en zet de motor aan. Op het moment dat de mand begint te draaien sluit je het deksel van de barbecue.


Tip: Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Smoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Napoleon Grillmand voor draaispit

    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Meten en klaar

Open alleen de kamado om tussentijds met je kerntemperatuurmeter de kip te controleren. Doe dit in het dikste deel van de kippenvleugel en meet de temperatuur bij meerdere vleugels om er zeker van te zijn dat deze voldoende gaar zijn. De kip dient een kerntemperatuur van 74 graden Celsius te hebben.
Met je thermometer kun je tevens de stronkjes van de brocolli roosjes op gaarheid checken.

Haal met hittebestendige handschoenen de grillmand met spit van de barbecue. In een grote braadslede blijft de mand mooi stabiel liggen.
Serveer het gerecht nog met Double trouble Carolina bbq sauce voor nog wat extra smaak en pit.

Na het afhalen van de grillmand kun je de kamado onder en boven meteen sluiten óf de warmte van de barbecue nog gebruiken voor een nagerecht.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 citroenen

  • 10 kippenvleugels

  • 1 broccoli stronk

  • 350 gram voorgekookte krieltjes

  • DeFikErin nr1

  • Olijfolie

  • BXC Double trouble Carolina saus

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ