Groente is het nieuwe vlees, horen we regelmatig in de wandelgangen. Of je het er mee eens bent of niet, feit blijft dat groente een steeds grotere rol gaat spelen. Oók op de barbecue. En waarom ook niet? Want groenten zijn heerlijk! Gerookt, gegrild of caveman style, het kan allemaal. Vandaar ook deze steaks gesneden van bloemkool. Heerlijk in de rub gezet, rechtstreeks gegrild én geserveerd met een (zeer!) pittige chimichurri. Daar loopt het water je toch van in de mond?

Bring in the heat

Vul de barbecue met je favoriete houtskool. Vandaag gaan we direct grillen, dus willen we lekker veel hitte. De barbecue mag daarom goed vol met kolen en mag een flinke hotspot hebben. Breng de barbecue naar een ‘dome-temp’ van zo’n 220 oC.

Bloemkool steaks

Snijd de groene bladeren van de bloemkool zodat een mooie witte bol overblijft. Vervolgens snij je de bloemkool in steaks van ongeveer 2 centimeter dik. Doe dit rustig en beheerst, anders valt de bloemkool uit elkaar en kun je er beter soep van maken! Het is daarom ook dat we adviseren om een goed mes hiervoor te gebruiken. Eén met veel oppervlak zodat je er zo vloeiend mogelijk doorheen snijdt. Druppel wat olijfolie in een platte schaal en leg de bloemkool steaks hierin. Druppel nogmaals wat olijfolie over de steaks. Strooi de Braairub no. 4 royaal over je vegetarische steaks van bloemkool en wrijf deze goed in. Laat even intrekken.

bloemkool op de bbq grillen braairub no, 4 recept

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • De-Fik-Erin-braairub-nr4

    Braairub no. 4

    • Zuid-Afrikaanse Rooibos en Sumac
    • Online op voorraad
  • Olive Forged Santokumes 18cm

    • Online op voorraad

The chimichurri is feeling hot today!

Houd je van pittig? Dan is dit écht jouw recept; time to sweat! In dit recept hebben wij namelijk gebruik gemaakt van de Bhut Jolokia peper, de op één na heetste peper ter wereld! Mocht deze pittigheid toch niet helemaal jouw ding zijn, kies dan voor een mildere variant zoals Madame Jeannet, Habanero of desnoods gewoon een Spaanse peper. Hak de peterselie, oregano, sjalot, knoflook en peper fijn en meng samen in een kom. Schenk er ongeveer 5 eetlepels witte wijn azijn in, strooi wat grof zeezout naar smaak erbij en vul af met olijfolie tot een smeuïg geheel ontstaat. Een mooie, dikkige, fris groene saus. 

Chimichurri pittig bbq gerecht pittige bloemkool grillen

Dikke tip! Wrijf niet in je ogen na het snijden van zo’n hete peper, daar ga je spijt van krijgen.

Grillen en genieten

Als je roestvrijstalen rooster goed is opgewarmd kunnen de bloemkool steaks rechtstreeks de barbecue op. Gril de steaks rechtstreeks boven het vuur zo’n 3 á 4 minuten per kant. Je kunt zelf proberen mooie grillmarks te maken, gebruik in dat geval een gietijzeren rooster. Leg de gegrilde bloemkool steaks op een bord of serveerplank en lepel er wat van de pittige chimichurri over. Serveer de rest van de chimichurri apart ernaast. Trek alvast een lekker biertje of wijntje open óf – just to be sure – schenk jezelf alvast een glas melk in om de chimichurri af te blussen. In vuur en vlam staan krijg opeens een hele andere betekenis.

Eetsmakelijk!

Bloemkool steaks met zeer pittige chimichurri van de kamado bbq recept

Ingrediënten

  • Bloemkool, 1 grote

  • Braairub no. 4

  • Zeer hete peper (zoals Madame Jaenet, Bhut Jolokia of Habanero)

  • Verse platte peterselie, 1 flinke bos

  • Verse (of gedroogde) oregano, 1 el

  • Sjalot, 1 hele

  • Knoflook, 1 teentje

  • Witte wijn azijn

  • Grof zeezout

  • Extra vergine olijfolie

  • Benodigdheden

  • RVS rooster of gietijzeren rooster

  • Een mes voor groente

  • Ovenschaal of platte schaal

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ