Een broodje met langzaam gegaard buikspek en knapperige zwoerd, daar krijgen wij gelijk zin in! Filip laat je zien hoe je dit broodje klaarmaakt. Het buikspek wordt eerst gerookt en daarna ingepakt in aluminiumfolie voor een extra sappig resultaat!
Voorbereiding
Begin met het voorverwarmen van de barbecue tot een temperatuur van 110°C, zodat deze klaar is voor het bereiden van een heerlijk gerecht. Terwijl de barbecue opwarmt, bereid je het buikspek voor door het te kruiden met de BXC Pork Power. De Pork Power is een basis rub, zo kan je later altijd nog een rub toevoegen.
Buikspek op de BBQ
Zodra het spek goed gekruid is, voeg je 2 chunks kersenrookhout tussen de kolen en plaats je de indirecte opstelling in de BBQ samen met een druippan waar water in zit. Plaats je het indirect op de barbecue om langzaam te garen. Laat het daar ongeveer 1,5 uur rustig liggen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken en het buikspek heerlijk mals wordt. Dit doe je met de zwoerdzijde naar beneden, zodat het vlees extra beschermd is tegen de hitte en het vocht er beter in blijft.
Na deze tijd is het buikspek ongeveer om 65 graden en is het tijd om het spek strak in te pakken in aluminiumfolie, samen met een beetje appelsap. Laat het spek verder garen tot de kerntemperatuur 85°C bereikt heeft. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.
Zodra het spek gaar is, verwijder je het zwoerd en bak je dit direct boven de kolen knapperig, zodat het een heerlijke crumble wordt die je later over het gerecht kunt strooien voor een extra crunch. Hiervoor verander je de opstelling van indirect naar half direct en half indirect. Wanneer het zwoerd goed krokant is, maak je er een crumble van. Het is ook mogelijk om dit recept te maken als zonder zwoerd. Je slaat dan alleen de laatste stap waarbij je de buikspek af gaat grillen over.
Broodje maken
Terwijl het spek rust, bereid je de rest van het broodje voor. Hiervoor snij je de spitskool in fijne julienne (dunne reepjes) en bak deze kort in een skillet. Breng op smaak met een vleugje Lemon & pepper en zout voor een verfrissende touch. Bak ze niet door, maar totdat het gaar en nog een beetje krokant is. Maak vervolgens een smaakvolle vinaigrette door de graanmosterd, honing en appelazijn samen te mengen tot een heerlijke dressing die perfect past bij de rest van het gerecht.
Nu is het tijd om de speklappen te grillen. Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik en grill ze tot ze mooi krokant zijn. Rub deze nog in met Pigasus van Angus & Oink. Deze leg je op het directe gedeelte op 200/230 graden. Terwijl de speklappen grillen, halveer je de hotdog broodjes en grill je ze kort op de barbecue voor een knapperige textuur.
Nu is het tijd om het gerecht samen te stellen. Leg wat Romeinse sla in elk hotdog broodje, gevolgd door een plakje gegrilde speklap en een portie gebakken spitskool. Werk het geheel af met de Double Trouble Carolina BBQ saus en strooi de knapperige baconcrumble eroverheen.
Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept
Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours
Grill, eat & throw away
Online op voorraad
Angus & Oink – Pigasus
Bacon, honing én jalapeño
Online op voorraad
tip van de chef
Angus & Oink – Seafood Lemon Pepper
Geef je zeevruchten een fruitige boost
Online op voorraad
BXC Double trouble carolina bbq saus
Authentic flavours
Online op voorraad
tip van de chef
BXC Pork Power Rub
Perfect voor pulled pork, buikspek en spareribs
Online op voorraad
Grill & BBQ aluminiumfolie
Speciaal voor de BBQ
Online op voorraad
-25%
RVS tang Smokin’ Flavours
Turn it like a pro
Online op voorraad
Sale!
Saus.Guru BBQ Saus Original BBQ
The Essential collection
Helaas, momenteel niet leverbaar
Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg
Lekker bij vlees, vis & gevogelte
Online op voorraad
Varkens buikspek met zwoerd
Ca. 1 kg.
Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten voor het Broodje buikspek?
De ingrediënten voor het Broodje buikspek zijn: Buikspek met zwoerd, 1 kg, Bad Byron butt rub, naar smaak, Angus & Oink – Pigasus, naar smaak, Saus.Guru – BBQ Saus Original, 2 dl, Boter, 100 gram, Appelsap, 1 dl, Hotdog broodjes, 5 stuks, Angus & Oink – lemon pepper, naar smaak, Romijnse sla, 1 krop, spitskool, 1 zak, Double Trouble Carolina BBQ Saus, naar smaak.
Welke benodigdheden heb ik nodig voor het maken van Broodje buikspek?
De benodigdheden voor het maken van het Broodje buikspek zijn: Multilevel systeem, Hitteschild, RVS rooster, Halve maan hitteschild, Halvemaan gietijzeren rooster, Aluminiumfolie, Druippan, Rookchunks kersen, 2 stuks.
Hoe lang duurt het om Broodje buikspek te bereiden?
Het bereiden van Broodje buikspek duurt 3,5 uur.
Hoe moeilijk is het om Broodje buikspek te bereiden?
Het is makkelijk om Broodje buikspek te bereiden.
Voor hoeveel personen is het recept Broodje buikspek?
Het recept Broodje buikspek is voor 5 personen.
Geschreven door:
Filip van Eeckhout
Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!