Een broodje met langzaam gegaard buikspek en knapperige zwoerd, daar krijgen wij gelijk zin in! Filip laat je zien hoe je dit broodje klaarmaakt. Het buikspek wordt eerst gerookt en daarna ingepakt in aluminiumfolie voor een extra sappig resultaat!

Voorbereiding

Begin met het voorverwarmen van de barbecue tot een temperatuur van 110°C, zodat deze klaar is voor het bereiden van een heerlijk gerecht. Terwijl de barbecue opwarmt, bereid je het buikspek voor door het te kruiden met de Bad Byrons Butt rub. De Bad Byron Butt rub is een basis rub, zo kan je later altijd nog een rub toevoegen.

Broodje-buikspek-recept

Buikspek op de BBQ

Zodra het spek goed gekruid is, voeg je 2 chunks kersenrookhout tussen de kolen en plaats je de indirecte opstelling in de BBQ samen met een druippan waar water in zit. Plaats je het indirect op de barbecue om langzaam te garen. Laat het daar ongeveer 1,5 uur rustig liggen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken en het buikspek heerlijk mals wordt. Dit doe je met de zwoerdzijde naar beneden, zodat het vlees extra beschermd is tegen de hitte en het vocht er beter in blijft.

Broodje-buikspek-recept-1

Na deze tijd is het buikspek ongeveer om 65 graden en is het tijd om het spek strak in te pakken in aluminiumfolie, samen met een beetje appelsap. Laat het spek verder garen tot de kerntemperatuur 85°C bereikt heeft. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.

Zodra het spek gaar is, verwijder je het zwoerd en bak je dit direct boven de kolen knapperig, zodat het een heerlijke crumble wordt die je later over het gerecht kunt strooien voor een extra crunch. Hiervoor verander je de opstelling van indirect naar half direct en half indirect. Wanneer het zwoerd goed krokant is, maak je er een crumble van.

Broodje maken

Terwijl het spek rust, bereid je de rest van het broodje voor. Hiervoor snij je de spitskool in fijne julienne (dunne reepjes) en bak deze kort in een skillet. Breng op smaak met een vleugje Lemon & pepper en zout voor een verfrissende touch. Bak ze niet door, maar totdat het gaar en nog een beetje krokant is. Maak vervolgens een smaakvolle vinaigrette door de graanmosterd, honing en appelazijn samen te mengen tot een heerlijke dressing die perfect past bij de rest van het gerecht.

Nu is het tijd om de speklappen te grillen. Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik en grill ze tot ze mooi krokant zijn. Rub deze nog in met Pigasus van Angus & Oink. Deze leg je op het directe gedeelte op 200/230 graden. Terwijl de speklappen grillen, halveer je de hotdog broodjes en grill je ze kort op de barbecue voor een knapperige textuur.

Nu is het tijd om het gerecht samen te stellen. Leg wat Romeinse sla in elk hotdog broodje, gevolgd door een plakje gegrilde speklap en een portie gebakken spitskool. Werk het geheel af met de Double Trouble Carolina BBQ saus en strooi de knapperige baconcrumble eroverheen.

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Pigasus

    • Bacon, honing én jalapeño
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Seafood Lemon Pepper

    • Geef je zeevruchten een fruitige boost
    • Online op voorraad
  • Bad Byron's Butt Rub 4,5oz/128 gr

    Bad Byron’s Butt Rub 4,5oz/128 gr

    • Online op voorraad
  • BXC Double trouble carolina bbq saus

    • Authentic flavours
    • Online op voorraad
  • BBQ-Grill-Folie-BXC

    Grill & BBQ aluminiumfolie

    • Speciaal voor de BBQ
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Original-BBQ-Sauce-saus-guru

    Saus.Guru BBQ Saus Original BBQ

    • The Essential collection
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

    • Online op voorraad
  • Buikspek-met-zwoerd-blk-1-varken

    Varkens buikspek met zwoerd

    • Ca. 1 kg.
    • Online op voorraad

Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • Hitteschild

  • RVS rooster

  • Halve maan hitteschild

  • Halvemaan gietijzeren rooster

  • Aluminiumfolie

  • Druippan

  • Rookchunks kersen, 2 stuks

  • Geschreven door:

    Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!

    Bekijk team BBQ