Traditioneel wordt kebab gemaakt van gekruid lamsvlees. Tegenwoordig zie je allerlei soorten vlees voor kebab, van varken tot kip en van rund tot wild. Maar in dit recept houden we het graag traditioneel. Natuurlijk voegen we wel een eigentijdse twist toe! Heerlijk gekruid en gegrild lamsvlees met een verfrissende saus van yoghurt en munt. Het citroengras geeft het geheel net dat beetje extra, wat het anders maakt dan je gewend bent. Nou, tijd om die barbecue aan te steken!

Grillen direct boven de kolen

Voor deze lamskebabs steken we de barbecue aan en maken we hem gereed om direct boven de kolen te kunnen grillen. Doe je favoriete houtskool in de barbecue, steek het aan met een wokkel en laat de barbecue op een temperatuur van 200 °C komen. Plaats alvast het roestvrijstalen rooster, zodat dit mooi op temperatuur kan komen. Op die manier schroeien de lamskebabs direct dicht en blijven ze niet kleven aan het rooster. En oh ja, het zorgt ook nog voor mooie grillstrepen. Geweldig!

Lamskebabs

Meng het lamsgehakt met 4 goede eetlepels van de Shawarma rub en de harissa. Kneed het geheel goed door elkaar. Snipper het sjalotje heel fijn en meng het door het vlees.

Haal de citroengrasstengels uit de verpakking en verdeel het lamsvlees gelijkmatig over de 8 stengels. Vorm eerst een bolletje van het gehakt tussen je handen en druk het daarna iets plat. Leg de dunne kant van het citroengras in het midden van het vlees en knijp het vlees dicht rondom de stengel. Verdeel het vlees gelijkmatig om het citroengras en druk goed aan, zodat het stevig aan de stengel zit. Zorg ervoor dat je aan de onderkant nog een stukje stengel overhoudt. Daar kun je de kebab straks lekker aan vasthouden als je deze gaat eten.

Gehakt-om-sereh-scaled

Als de barbecue op temperatuur is, leg je de kebabs op het roestvrijstalen rooster en grill je ze om en om tot ze goudbruin gebakken zijn, grillstrepen hebben en van binnen een kerntemperatuur van 68 °C hebben bereikt. Zo blijft het vlees lekker sappig! Wil je ze liever iets verder doorbakken? Laat ze dan nog even doorgaren.

Kebap-op-grill-scaled

Yoghurt-munt saus

Terwijl de lamskebabs lekker aan het garen zijn op de barbecue, heb je mooi de tijd om een sausje te maken. Rits alle blaadjes munt van de takjes af en hak ze fijn.

Doe de yoghurt in een bakje en roer de fijngehakte munt erdoorheen. Breng op smaak met peper, zout en een theelepel olijfolie.

Yoghurt-munt-saus-scaled

Serveren

Grill de flatbreads om en om krokant op de barbecue. Haal de lamskebabs ervan af en serveer op een mooie grote plank met de flatbreads en de yoghurt-munt saus. Lekker als lunch of, als je iets meer maakt, ook prima als avondmaaltijd. Kijk, dáár knap je van op!

Tip van de chef! Heerlijk met een lekkere frisse IPA.  Bijvoorbeeld de Dikke Prins van Magistraat!

Eet smakelijk!

Tip! Deze producten kun je gebruiken in dit recept

  • Angus & Oink – Shawarma

    • Libanese kebab van de grill
    • Online op voorraad
  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Siliconen tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Lamsgehakt, 750 gram

  • Sjalotje, 1 stuk

  • Harissa kruiden, 2 theelepels

  • Angus & Oink Shawarma

  • Citroengras, 8 stengels

  • Munt, handje vol

  • Yoghurt, 250ml

  • Olijfolie

  • Grof zeezout

  • Zwarte peper

  • Flatbreads, 4 stuks

  • Of kruidige kwarkbroodjes (zie recept)

  • Benodigdheden

  • BBQ tang

  • RVS Rooster

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ