Een heerlijk stevige vis met de structuur van een goed stuk vlees. Dát is zwaardvis! In combinatie met een heerlijke kruidenlaag en een romige risotto uit de gietijzeren skillet, is dit een gerecht om je vingers bij af te likken. Zet jij deze keer wat bijzonders op tafel en verras jij je vrienden of familie met een sterwaardig gerecht van de barbecue? Let’s do this!

Voorbereiding zwaardvis

Stook je barbecue naar een temperatuur van +/- 200ºC. We gaan namelijk zowel de skillet boven direct vuur verwarmen als daarna de zwaardvis grillen. Zorg dat je twee zones creëert of met een halve plate setter werkt. Barbecue warm? Plaats alvast je gietijzeren skillet op de BBQ om deze op te laten warmen.

Skillet risotto van de BBQ

Snijd de ui en de knoflook heel fijn. Doe een scheut olijfolie in de skillet en fruit de ui en knoflook iets aan. Voeg de rijst toe en bak deze even 2 minuten mee tot de korrels glazig zijn. Blus het geheel af met de witte wijn en schenk er kippenbouillon bij tot de rijst net onderstaat. Breng zachtjes aan de kook. Kookt het te hard boven direct vuur? Schuif dan de skillet boven het indirecte deel en gaar de rijst met de deksel dicht.

Roer af en toe, maar zeker niet te vaak, door de risotto en voeg kippenbouillon toe wanneer de rijst alles heeft opgenomen. Herhaal dit tot de risotto gaar is. Dit zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren.

Risotto-op-bbq-scaled

Zwaardvis grillen

Haal de zwaardvis uit de verpakking en dep deze droog met wat keukenrol. Bestrooi rondom met de rub. Zorg dat je rooster goed heet is. Grill de zwaardvis een beide kanten ongeveer 5 minuten op de barbecue. Zwaardvis mag net als steak best een beetje medium zijn van binnen. Houd een kerntemperatuur van 52ºC aan.

Broccoli als garnituur

Terwijl je de zwaardvis grilt kun je de broccoli in kleine roosje snijden. Meng de broccoli met wat olie in een kommetje en grill de roosjes met de zwaardvis mee tot ze lekker geroosterd en krokant zijn. Bestrooi met wat grof zeezout en zwarte peper als je de broccoli van de barbecue haalt.

Serveren van de zwaardvis

Als de risotto rijst gaar is. Dit kun je testen door een korrel tussen duim en wijsvinger plat te drukken. Als deze zacht is en geen wit puntje meer laat zien, is de rijst gaar. Roer er een klontje roomboter doorheen gevolgd door de Parmezaanse kaas en laat even smelten.
Snijd de zwaardvis in mooie plakken. Doe in elk bord een paar scheppen risotto en leg de zwaardvis er bovenop. Plaats de broccoli rondom en bestrooi met nog wat extra Parmezaanse kaas. Garneer het geheel af met wat takjes bieslook en dille.

Dikke tip! Lekker met een fris en kruidig biertje, net zoals de white IPA van Malarkey.

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Uitverkocht

    Angus & Oink – Seafood Lemon Pepper

    Geef je zeevruchten een fruitige boost

  • Uitverkochtvalderama-arbequina-500-ml

    Arbequina olijfolie Valderrama

    Voor een fruitige touch

  • UitverkochtSmoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    Je meest veelzijdige bbq tool

  • UitverkochtSmoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • UitverkochtZeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    Biologische zwarte peper

  • Uitverkochtzeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    Puur zout uit de Oosterschelde

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

Ingrediënten

Benodigdheden

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ