Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen en een echte umamibom. Je kunt het bij vrijwel iedere toko kopen. Het is zou van smaak en past perfect bij de gegrilde aubergine en de ribeye. Als rookplank gebruiken we olijfhout wat een leuke variatie is op het welbekende cederhout. Heb je nu alleen een cederhouten plank in huis kun je het recept daar ook perfect mee maken. Eigenlijk doen we met dit recept een reverse sear: we garen de ribeye indirect voor (middels de rookplank) en gaan hem daarna afgrillen. Alleen komt er bij dit recept geen hitteschild aan te pas!

Voorbereiding

Laat de ribeye op kamertemperatuur komen. Breng de kamado, met het gietijzeren rooster, naar een temperatuur van 180 °C. Meng intussen alle ingrediënten voor de marinade en zet apart.

Ribeye mag erop!

Leg de olijfhouten rookplank op het rooster en wacht 5-8 minuten totdat deze licht begint te roken. Wrijf de ribeye in met 1 eetlepel van de olijfolie en bestrooi met peper. Leg de ribeye op de rookplank en laat ca. 15 minuten garen totdat deze een kerntemperatuur van 40 °C heeft bereikt. Dit kun je perfect meten met een kernthermometer zoals de CookPerfect, de Meater of een punt thermometer zoals de Thermapen MK4.

Kamado ombouwen naar direct grillen

Haal de ribeye en de rookplank uit de kamado en breng de temperatuur van de kamado naar 220 °C. Leg de ribeye op het rooster en gril het vlees ca. 2 minuten; draai na 1 minuut een kwartslag voor een mooie grillruit. Keer de ribeye om en gril nogmaals ca. 2 minuten totdat het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 51 °C. Haal de ribeye uit de kamado en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten. Snijd intussen de aubergines in de lengte in plakken van ca. 2 cm dik. Bestrijk beide kanten met de rest van de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

Aubergine bereiding

Leg de aubergineplakken op het rooster en gril ze ca. 2 minuten. Draai de plakken een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten. Keer de aubergineplakken om, bestrijk ze met de misomarinade en gril nogmaals 2 x 2 minuten. Let hierbij op dat de aubergine niet verbrandt, door het zoete van de honing en de mirin. Haal de aubergine uit de kamado en bestrijk ze nogmaals met de marinade. Serveer bij de gerookte en gegrilde ribeye.

Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek

Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.

Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop

 

Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream

Nog zo’n musthave, het gietijzeren rooster in de kamado. Je gebruik het voor direct en indirect grillen van vlees en vis. Maar we laten je ook zien dat deegwaren een goede match zijn met het gietijzeren rooster. Recepten die voorbij komen: Flatbread met auberginespread, Gerookte en gegrilde ribeye met miso-aubergine en indirect grillen van asperges. Verder laten we een test zien van RVS vs Gietijzer en geven we uitleg over verschillende soorten houtskool. Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!

Ingrediënten

 • 1 ribeye van ca. 700 g

 • 4 el extra vierge olijfolie

 • 2 aubergines

 • 𝗩𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝗱𝗲 ⬇️

 • 30 g donkere misopasta

 • 15 g honing

 • 15 ml arachideolie

 • 10 ml mirin

 • 10 ml Sojasaus

 • Benodigdheden

 • Rooster lifter

 • Gietijzeren rooster

 • Olijfhouten rookplank

 • Kernthermometer

 • Siliconen kwast

 • Zowie Tak

  Geschreven door:

  Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

  Bekijk team BBQ