Een goede dutch oven is het halve werk. Veel dutch ovens zijn gemaakt van onbewerkt gietijzer. Een tip hiervoor is een dutch oven met een emaille laag, deze bakken minder snel aan en hebben minder onderhoud nodig. Combekk is een mooi merk die we ook in de livestream hebben gebruikt.

Geschikt voor iedere BBQ

Het recept is goed te maken op een kamado of eigenlijk iedere BBQ. Ook op een vuurschaal zoals de OFYR, een Zuid Afrikaanse Braai of zelfs op een open vuurtje is het goed te doen! In de livestream (video hieronder) doen we het volledig op de kamado. Zoals op de foto’s kunt zien gaat het ook prima op de OFYR. In de fysieke workshop maken we een hoop individuele pannen om de techniek te doen en vervolgens gaat het allemaal in 1 grote dutch oven om langzaam te garen en alle smaken te laten vermengen.



Bereidingswijze

  • Breng de kamado met gietijzeren rooster naar de 220 graden.
  • Haal de dikke vliezen van de varkenswang, kruid deze flink met peper & zout en snipper de ui en knoflook.
  • Haal het rooster met behulp van de grid lifter er even uit en gooi een flinke hand kersen houtsnippers midden in de houtskool.
  • Grill de wangen tot donkerbruin op het gietijzeren rooster en haal ze uit de kamado. Plaats de Dutch Oven op het rooster, verwarm voor en fruit de ui en knoflook kort aan. Voeg de gegrilde wangen aan de Dutch Oven toe en voeg daar het bier, jam, laurier en tijm ook aan toe.
  • Snij de aardappelen in grove stukken en voeg deze er ook aan toe.
  • Mochten de ingrediënten nog niet onder het vocht staan, vul dan de Dutch Oven verder af met water (of nog een flesje kersenbier :).
  • Plaats de plate setter / conveggtor in de kamado met daarop het RVS rooster en plaats de Dutch Oven op het RVS rooster.
  • Laat deze langzaam pruttelen op ongeveer 140 graden. De stoof zou net niet net wel mogen pruttelen. Is de temperatuur te hoog van de kamado kan je de temperatuur wat laten zakken.
  • Laat dit gedurende 4 uur garen of totdat de varkenswangen boterzacht zijn geworden. Breng op smaak met peper & zout en leg de plakken peperkoek in het vocht. De peperkoek zorgt voor de balans en binding. Nog een half uurtje tot de peperkoek volledig opgelost is en je kunt aan tafel!

Tip! Door met kersenhout te roken maak je weer een combinatie met het kersenbier en de jam.

Video van het recept

Nog meer tips over vlees en hoe je dit recept maakt? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit livestream #3. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail. 

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Grid Lifter Big Green Egg

    Cast iron / RVS grid lifter Big Green Egg

    • Must have voor optillen van roosters
    • Online op voorraad
  • Dutch Oven Black 28cm Combekk

    • 100% recycled cast iron
    • Online op voorraad
  • Smoking Flavours handschoenen

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours rooksnippers kers 1700 ml

    • Lekker bij vlees, vis & gevogelte
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • 16 stuks varkenswang

  • 1 ui

  • 4 tenen knoflook

  • 4 laurierblad

  • 1 fles kersenbier

  • 1 eetlepel kersen jam

  • 4 plakken peperkoek

  • 4 tak tijm

  • 4 grote roseval aardappelen met schil

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • RVS rooster

  • Grid lifter

  • Kersen houtsnippers

  • Dutch Oven (Combekk)

  • Handschoenen

  • Plate setter

  • Joey Buys

    Geschreven door:

    Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

    Bekijk team BBQ