Snel Italië naar Nederland halen? Dat gaat niet zo gemakkelijk, maar dit pastarecept van de BBQ zet je in een handomdraai op tafel, waardoor die vakantie naar Italië misschien toch weer iets dichterbij komt. Deze klassieker, met een volle, diep smakende saus en kruidige gehaktballetjes met de rokerige vuursmaak van je eigen BBQ, is zeker een recept om te onthouden voor een doordeweekse dag, als mooi excuus om dan ook de BBQ aan te steken. Voor dit recept gebruiken we verse pasta; wanneer je gedroogde pasta gebruikt, kook deze dan vooraf al.

Begin met het maken van de saus

Voor het maken van de saus neem je een grote maatbeker. Voeg hierin het blik tomaten toe, samen met een rode ui in grove stukken gesneden, twee teentjes knoflook, 70 gram Parmezaanse kaas in blokjes gesneden, 15 gram basilicum, 1,5 gram oregano, 2,0 gram peterselie, 1,5 gram gemalen rozemarijn en 1,0 gram bieslook. Pureer dit tot een gladde massa en voeg vervolgens geleidelijk de olijfolie toe terwijl je blijft pureren. Maak het geheel af met peper en zout.

Polpette di manzo

Neem het Black Angus gehakt en vorm er ballen van. Voeg de overige droge ingrediënten toe aan het gehakt. Snijd de knoflook en rode ui fijn en meng ze ook door het gehakt. Roer het gehaktmengsel goed door elkaar en vorm er vervolgens gelijkmatige ballen van.

BBQ aansteken

Steek nu de barbecue aan en verwarm deze tot 170 graden. Zorg voor zowel een directe als een indirecte zone op je barbecue. Plaats vervolgens de gietijzeren pan op de directe zone en voeg de roomboter toe om te laten smelten. Je kunt eventueel nog een takje rozemarijn, basilicum en knoflook toevoegen voor extra smaak. Bak de gehaktballen nu rondom bruin in de pan. Voeg daarna de saus en verse pasta toe.

Scheur de mozzarella in stukjes en leg deze bovenop de pasta. Rasp nu de resterende Parmezaanse kaas erover en verplaats de pan naar de indirecte zone van de barbecue. Laat de pasta rustig verder garen.

De pasta is het lekkerst wanneer deze al dente is, zodat er nog wat bite aan zit.

Buon appetito!

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • van-beekum-specerijen-rozemarijn-gebroken

    Gebroken rozemarijn van Beekum

    • Een frisse, bittere en lichtzoete smaak
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-oregano-heel

    Oregano van Beekum

    • Krachtig, kruidig, en pittig
    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Leverbaar met iets langere levertijd

Ingrediënten

  • Black Angus gehakt 300 gram

  • Verse Spaghetti 250 gram

  • Gepelde tomaten in blik 400 gr

  • Rode ui 2 hele

  • Knoflook 3 teentjes

  • Parmezaanse kaas 100 gram

  • Mozzarella 1 bol

  • Verse basilicum 15 gram

  • Oregano gedroogd 1,5 gram

  • Peterselie gedroogd 2,0 gram

  • Gemalen rozemarijn 1,5 gram

  • Gedroogde bieslook 1,0 gram

  • Peper, naar smaak

  • Zout, naar smaak

  • Olijfolie 5 ml

  • Roomboter om te bakken

  • Benodigdheden

  • Litermaat

  • Gietijzeren skillet

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ