Pork Belly Burnt Ends is een typisch en veel gemaakt barbecue gerecht. Het wordt ook wel “meatcandy” genoemd en dat zegt al genoeg waarom het zo populair is. Hoogste tijd dus om het recept hier te delen met jullie.

Dit gerecht wordt gemaakt van buikspek zonder zwoerd. De zwoerd zul je anders zelf moeten verwijderen alvorens het vlees te voorzien van een rub. De zwoerd is nog lekker te gebruiken door deze te pekelen en krokant te grillen. Lekker zout, krokante zwoerd voor bij een borrel.

De gesneden blokjes buikspek worden rondom goed voorzien van een lekkere rub. Uiteraard kun je zelf een rub samenstellen met diverse kruiden (peper, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, suiker enzovoorts). Ik heb voor dit recept gekozen voor een samengestelde rub: Braairub no. 2.

Vanaf het moment dat de spekblokjes op de kamado gaan kunnen we zo’n vijf uur uittrekken voordat ze helemaal klaar zijn. Pork Belly Burnt Ends zijn lekker als hoofdgerecht met enkele sides (coleslaw, aardappelsalade, friet, gegrilde groente…) of als klein gerecht om te serveren tijdens een (barbecue) feest. Voor het laatste heb ik een leuke optie bedacht om het gerecht te presenteren. Mini tarwe tortilla’s zijn om te vormen tot cups en leuk om er de Pork Belly in op te dienen. De tuinkers en het sesamzaad maken het extra feestelijk.

Bereidingswijze

  1. Verwijder het zwoerd van het buikspek wanneer dit er nog aan zit. Snij de buikspek in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 centimeter. Doe de blokjes in een braadslede en voorzie ze rijkelijk van een lekkere rub.
  2. Maak de kamado klaar voor 110-120 graden Celsius met het hitteschild er tussen. Als de kamado op temperatuur is voegen we een appel rookhout chunk toe aan de gloeiende kolen. Op het hitteschild plaatsen we een lekbakje met water. Vul tussendoor het water aan, als dit nodig is. Het water zorgt er voor dat de luchtvochtigheid hoog blijft in de kamado en dat vuil in de lekbak niet gaat aanbakken.
  3. De blokjes buikspek gaan nu op het RVS rooster voor zo’n drie uur. Bij het tussendoor controleren van de temperatuur kijken we ook naar het buikspek. Mocht de rub te droog worden, spray dan in met een plantenspuitje gevuld met half appelsap en half appelazijn. Door ze hiermee in te sprayen spoelt de rub er niet snel van af.
  4. Mochten de randjes van het spek tegen het einde van de drie uur al donkerbruin verkleuren dan mogen ze er al af.
  5. Na ongeveer drie uur halen we de spekblokjes van het rooster en doen we ze in een aluminium bak. Strooi de basterdsuiker er over heen, verdeel honing en enkele krullen roomboter er op. Dek de braadslede goed af met aluminium folie en plaats hem voor twee uur terug op de kamado.
  6. Ondertussen maken we de tortilla cups. Omdat we hiervoor 210 graden Celsius nodig hebben, maken we de cups voor het gemak in de oven. Laat deze dus voor verwarmen. Neem een cupcakevorm en vorm hier met beleid de tarwe mini tortilla’s in. Druk de tortilla’s er voorzichtig in om scheuren in het deeg te voorkomen. Je kunt ze ook prima snel maken nadat je het burnt ends hebt gemaakt in de kamado.
  7. De cups gaan bij 210 graden voor vijf tot zes minuten in de oven. Als deze klaar zijn halen we ze uit de oven en laten de cups nog in de vorm zitten tot ze afgekoeld zijn. Dit voorkomt dat ze in elkaar zakken.
  8. De Pork belly burnt ends mogen na twee uur garen in de afgesloten bak over geschept worden in een schone braadslede. Het vocht van boter, honing en suiker blijft dus achter.
  9. De Pork belly kwasten we ruim in met een lekkere barbecue saus zoals de Blues Hog Original. Hierna mogen ze voor een half uur terug op de BBQ.
  10. Na in totaal 5 1/2 uur garing kunnen we ze serveren. Er gaan ongeveer drie tot vier blokjes Pork belly in een cup. Voor de finishing touch brengen we nog wat tuinkers en sesamzaad aan. Een feestelijk en zeer smakelijk gerecht om mee voor de dag te komen.

Ingrediënten

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ