Een sukade kennen veel mensen van de stoofpot van oma. Terecht, want vroeger was dit vlees ook echt enkel geschikt om het langzaam te garen tot een stoverij. Maar door evolutie in rassen en een ander voedingsproces (graan gevoerd) kun je dit vroegere ‘afval’ stukje van het rund nu heerlijk rosé grillen! Met deze bereiding is de sukade momenteel bekend onder de meer hippe term: de flat iron steak.

Belangrijk bij de flat iron steak is dat je een goed stuk sukade pakt. Overleg even met je favoriete slager dat je hem rose wilt grillen en dus een mooi beest zoekt. Bijvoorbeeld uit de bekende landen uit Zuid Amerika zoals Argentinië en Uruguay of een US Beef / Black Angus rund wat graan gevoerd is. Wanneer je een hele sukade neemt is het belangrijk dat je de dikke middelste zeen eruit snijd. Je kan dit uiteraard ook aan je slager vragen.

Bij dit gerecht maak ik er een lekkere chimichurri bij, en ik grilde er wat garnituren zoals paprika, courgette en pofte er een aardappeltje bij. De flat iron steak gaan we lekker marineren op voorhand.

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de chimichurri. Snij alle ingrediënten zo fijn mogelijk (of gebruik een foodprocessor). Gebruik de chilipeper zonder zaadjes wanneer je het niet al te pittig wilt maken. Proef het even en breng op smaak met peper & zout. De chimichurri kun je gerust een ruime week bewaren in een afgelopen pot in de koeling. Maak hem een aantal dagen op voorhand zodat de smaken lekker kunnen fuseren.
  2. Wanneer je een hele sukade hebt, verwijder dan de middelste dikke zeen, de bovenste vetlaag en alle vliezen. Je kunt dit ook aan je slager vragen uiteraard. Ga je zelf aan de slag? Dit is een handige video om te kijken. Van hetgeen wat je eruit snijd maak je nog een heerlijke stoofpot! Dus lekker invriezen en tevoorschijn halen wanneer je daarmee aan de slag gaat. Ik heb zelf ook de grootste zenen en pezen eruit gesneden en heb de rest tot steaks gesneden.
  3. Leg de flat iron steak(s) in een bak en marineer met een gedeelte van de chimichurri. Masseer het goed in met je handen en laat het minimaal 8 uur intrekken in de koeling, het mag gerust langer!
  4. Haal de steak een uur voor het grillen uit de koeling. Breng de BBQ naar 230 graden met het gietijzeren rooster.
  5. Grill de steaks om en om op het gietijzeren rooster tot een kerntemperatuur van 52 graden en mop ondertussen nog wat extra in met de chimichurri. Ga je ook de groenten grillen? Mop deze voor en onder het grillen ook nog even in!
  6. Serveer aan tafel met de eigengemaakte chimichurri en druppel er nog wat olijfolie overheen.

Ingrediënten

  • 1,5 kg sukade

  • 125 ml rode wijnazijn

  • 100 ml olijfolie

  • 4 tenen knoflook

  • Halve rode ui

  • Chilipeper

  • ¼ mango

  • Bosje verse bladpeterselie

  • Paar takjes verse oregano

  • Benodigdheden

  • Gietzijeren rooster

  • RVS tang

  • Kerntemperatuurmeter

  • Joey Buys

    Geschreven door:

    Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

    Bekijk team BBQ