Short ribs, één van de stukken vlees die iedere barbecueër in ieder geval een keer geprobeerd moet hebben. Ze zijn nog niet zo populair als spareribs maar dat zal vast niet lang meer duren. Zeker niet nadat je dit recept gemaakt hebt. Want de combinatie tussen de tonen van vanille, koffie en zwarte bessen uit de glaze gaan perfect samen met het vettige en scherpe van de Gorgonzola kaas. Nou, waar wacht je nog op? Aan die barbecue want het is best een lange bereiding!

De short ribs voorbereiden

Vaak koop je short ribs al aardig ‘schoon’. Snijdt eventueel wat dikke stukken vet aan de bovenkant weg. Controleer of er geen vlies meer op de onderkant zit. Anders die ook nog even weghalen. Daarna rub je hem ruim in met de Beef Bark. Na het rubben laat je het vlees even lekker rusten en op kamertemperatuur komen.

De barbecue aansteken

Terwijl het vlees ligt te rusten en de rub mooi in het vlees trekt hebben we tijd om de barbecue aan te steken. Vul je barbecue met houtskool en steek deze aan. Plaats een plate setter, druippan en het rooster en laat de temperatuur in je barbecue oplopen tot ongeveer 110-120oC. Als de barbecue deze temperatuur bereikt heeft leg je er een flinke chunk rookhout in. Gebruik je een barbecue zonder plate setter? Maak dan een snake en steek deze bij het begin aan. Verdeel het rookhout over de snake.

Leg de short ribs op het rooster en steek de probe van je kernthermometer in het dikste stuk van het vlees. Het zal nu, afhankelijk van het vlees, zo’n 8 tot 9 uur duren voordat je een kerntemperatuur van 93 graden bereikt. Trek een lekker biertje open of verf ondertussen de schutting. Kwast vanaf 88 graden kerntemperatuur de ribs in met Black Mojo saus. Doe dit op 90 graden nog eens. Als het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt verwijder je de probe en pak je de short ribs in het aluminium folie en leg ze in bijvoorbeeld een koelbox. Laat zo’n 30 minuten lekker even rusten. Als je na dit half uur je short ribs uitpakt en je zonder moeite de botjes eruit kan trekken dan weet je: ‘dit wordt genieten!’

Het broodje afmaken

Bak de rustieke broodjes af, of koop ze bij de lokale bakker. Zaag ze open en beleg met de rucola. Lak je short ribs nog een keer af met de Black Mojo saus en snijd in mooi plakken. Verdeel de plakken over de broodjes en kruimel de Gorgonzola erover. Lepel er nog een paar extra druppels saus over en maak het geheel af met de bovenkant van het broodje.

Het duurt even, maar dan heb je ook wel écht een waanzinnig lekker broodje. Eet smakelijk!

 

Ingrediënten

 • 1 kg short ribs

 • Beef Bark rub

 • Black Mojo saus

 • 4 rustieke broodjes

 • 200 gram Gorgonzola

 • Rucola

 • Anton

  Geschreven door:

  Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

  Bekijk team BBQ