De meest bekende BBQ-keuken lijkt toch wel de Amerikaanse te zijn. Heb je geen zin om je low en slow uit te sloven, maar wel een dikke Yankee maaltijd op tafel te zetten dan kan het ook simpel en gigantisch lekker. Oké, deze cheesedog is stevig, dik, vol, en niet het typische broodje voor je balansdag. Maar af en toe mag je jezelf best een trakteren op iets wat een dieet goeroe af zou raden!

Voorbereiding

Begin dit recept met het maken van de saus. Doe de crème fraise, appelciderazijn, mierikswortel, worcester saus, sriracha en olijfolie bij elkaar, roer door en geef het de tijd om even op smaak te komen.

Bak de spekblokjes uit, en laat het vet onttrekken op een dikke laag keuken rol zodat je echt krokant spek overhoudt. Hak de krokante blokjes in een mooie grove crumble.  Snijd de ui in ringen, de tomaten in partjes en zet de jalapeño pepers vast klaar. Snijd het broodje open en leg weg voor later gebruik.

BBQ aansteken

Steek je BBQ aan en stel deze in op 180 tot 220 graden met een directe en indirecte zone. Maak een cheddarsaus door de cheddar al roerende op te laten lossen in de melk. Wordt de saus te dik, voeg wat melk toe, is de saus te dun, voeg dan nog wat kaas toe. Maak af met flink wat gemalen peper.
De jalapeño cheddar worst is geniaal lekker, maar na ze regelmatig te hebben gemaakt heb ik een trucje wat mij helpt om het juiste resultaat te bereiken. In de worst zit natuurlijk cheddar, bak je de worst te hard, dan wordt de cheddar vloeibaar en door contacthitte barst het velletje van de worst en sprietst de heerlijke cheddar eruit.

Worst grillen

Maak daarom een directe en een indirecte zone in de BBQ. Leg de worst in het midden van beide zones zodat er niet te veel contact hitte is en sluit het deksel. Met het deksel voorkom je dat de BBQ te heet wordt en zo komt de worst makkelijk op temperatuur.  Na een minuutje of 4 keer je de worst om zie je dat de worst al kleur krijgt. Herhaal hetzelfde aan de andere kant en gril daarna heel kort de worst boven de kolen af. Kort is in dit geval 30 seconden per kant. Je kan de worst in een kamado of pellet BBQ ook indirect bakken op 140/150 graden.

Worstje klaar, dressen maar!

Leg 2 worsten achter elkaar in een broodje. Smeer een dikke laag cheddarsaus over de worst. Garneer de cheddarsaus met rode ui, jalepeno en tomaat. Strooi wat baconcrumble over de toppings, voorzie het broodje nog eens van een flinke laag van de witte Sriracha BBQ saus en garneer het geheel af met wat gerookte paprikapoeder.

Serveer deze cheesedog met wat naturel chips, (de chips op de foto is paarse truffelaardappel chips, maar ook gewoon naturel chips) en een bakje van de witte Sriracha BBQ saus. Maak de saus af met een flinke lepel Parmezaanse strooikaas.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in dit recept

  • Butcher Paper Pink Smokin’ Flavours

    • Rechtstreeks uit de USA!
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • 4 Jalepeno Cheddar worsten

  • 2 lange broodjes

  • 5 cherry tomaatjes

  • 1 zak naturel chips

  • 1 zak zoete popcorn

  • 1 potje jalepeno

  • 400 gele cheddar

  • 100 ml volle melk

  • 1 rode ui

  • 2 el gerookte paprika poeder

  • 200 gram spekreepjes

  • 250 gram crème fraise

  • 2 el appelciderazijn

  • 1 el Parmezaanse strooikaas

  • 1 tl mierikswortel

  • 3 tl Worcester saus

  • 3 el Sriracha

  • 1 el olijfolie

  • Benodigdheden

  • Skillet

  • Broodmes

  • Gietijzeren rooster

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ