De zomer komt er weer aan en het begin van dit seizoen kunnen we altijd volop van twee ingrediënten erg veel genieten en en dat zijn witte asperges en hollandse aardbeien. Nou ligt het niet voor iedereen voor de hand maar deze twee gaan super goed samen als een gerecht. De aardbeien marineren we in aceto balsamico gecombineerd met gedroogde coppa di parma ontstaat een fris maar vol van smaak voorgerecht of heerlijke salade om deze zomer op tafel te kunnen zetten! Het beste van dit gerecht? Je kunt hier lekker voor achter je BBQ blijven staan!

Voor dit recept heb ik gekozen voor een kamado bbq. Dit door de opbouw die voor dit recept is gedaan. In de kamado was deze erg geschikt hiervoor.

BBQ op temperatuur

Stook nu eerst de bbq op en breng deze naar een temperatuur van 120 graden.
Wanneer deze op temperatuur is kun je de heat deflector in de Basket erin leggen.

Asperges schillen

Het schillen van witte asperges vergt nog wel wat aandacht om dit goed te doen. Begin met 1-2 cm van de onderkanten van de asperges af te snijden. Neem de asperge schiller en begin net onder de kroon (kop) van de asperge en schil naar onder toe. Voel langs de asperge of je nog een iets van de schil voelt zitten. Schaaf hier nog een keer langs. Gooi de schillen van asperges nooit weg, je kunt hier heerlijk soep van maken maar voor nu hebben we ze eerst nodig in om de asperges op te garen.

In de BBQ

Neem de drip pan en giet hier 1 Liter warm water in en laat nu de druippan langzaam warm worden, nu kun je de drip pan op de heat deflector leggen. Je laat de druippan warm worden om wrijving tussen warm en koud tegen te gaan zodat de heat deflector niet kapot kan springen.

Leg nu het RVS grill rooster erboven en maak van de schillen een bedje erop, plaatst hier de asperges op. Nu kun je de asperges beetgaar stomen terwijl ze tegelijkertijd een mooie rooksmaak krijgen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Hou ondertussen wel de asperges in de gaten ivm de verschillende diktes kan de kooktijd variëren.

Plaats ook de gietijzeren skillet met de aceto di balsamico en aardbeien erin in de kamado zodat de aceto verwarmd en de aardbeien de smaak goed op nemen.

Leg ook de plakjes coppa erbij draai deze na 3 minuten om en gaar deze nog een keer 3 minuten. Leg de plakjes parma daarna tussen keukenrol en laat ze daar afkoelen. Het vet wat eraf komt gaat nu de keukenrol in waardoor de parma mooi knapperig wordt.

Meng ondertussen de rucola melange in de bekken en voeg hier de olijfolie, peper en zout aan toe en breng op smaak.

Bord opmaak

Wanneer alle ingrediënten klaar zijn, haal deze van de bbq af. De aardbeien zijn klaar wanneer deze nog stevig zijn maar mooi donker van kleur van de aceto.

Begin met de salade op het bord te leggen. Zet hier nu tussen en langs stippen van de Cacio e Pepe saus. Snij de aarbei in plakjes of gewenste vorm en leg deze tussen de salade. Door de asperges in stukjes te snijden en recht op tussen de salade te zetten kun je speels hoogte creëren in je gerecht., steek nu de coppa die parma er tussen.
Snij de krulpeterselie fijn en strooi deze over de salade heen. Eventueel kun je met een lepel nog wat aceto di balsamico over het bord draperen.

Eet smakelijk!

Tip, wil je weten of de asperges vers zijn? Wrijf ze langs elkaar als ze piepen zijn ze vers. Wanneer je dit niet hoort zijn deze al iets langer uit de grond.

Ingrediënten

  • Witte Asperges, 6 stuks

  • Aardbeien, 4-6 stuks

  • Coppa di Parma, 8 plakjes

  • Rucola melange salade, 250 gram

  • Verse krulpeterselie, 8 gram (2 takjes)

  • Cacio e Pepe saus

  • Aceto di balsamico, 50ml

  • Olijfolie

  • Peper

  • Zout

Benodigdheden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ