Het Witte Goud kent helaas maar een korte oogstperiode en zijn daarom erg gewild in die tijd om te eten. De periode van april tot juni staat dan bij veel horeca en food magazines dan ook helemaal in het teken van de witte asperge. Witte asperges worden opgedeeld in verschillende kwaliteitsklasse ingedeeld. De asperge wordt beoordeeld op meerdere aspecten: dikte, kleur, beschadigingen en hoe recht de asperge is. AAA >28 mm / AA 20-28 mm / A 16-20 mm / B 12-16 mm. Asperges worden het meest gekookt in water, maar wist je dat deze ook super goed van de bbq af kunnen komen! In dit recept laten we een twist op de klassieke variant van het witte goud zien. Tip, wil je weten of de asperges vers zijn? Wrijf ze langs elkaar als ze piepen zijn ze vers. Wanneer je dit niet hoort zijn deze al iets langer uit de grond.

BBQ op stoken

Stook de barbecue op en breng deze naar een temperatuur van 120 graden. Wanneer deze op temperatuur is kun je de platesetter in de basket leggen.

Goud schillen

Het schillen van witte asperges vergt nog wel wat aandacht om dit goed te doen. Begin met 1-2 cm van de onderkanten van de asperges af te snijden. Neem de asperge schiller en begin net onder de kroon (kop) van de asperge en schil naar onder toe. Voel langs de asperge of je nog een iets van de schil voelt zitten. Schaaf hier nog een keer langs. Gooi de schillen van asperges nooit weg, je kunt hier heerlijk soep van maken maar voor nu hebben we ze eerst nodig in om de asperges op te garen.

Procureur rubben

Neem de Orange delight rub van Saus.Guru en rub het stuk vlees goed in met de kruiden melange. Meng nu de takjes rozemarijn en tijm door elkaar en creëer een soort bedje waar je het vlees op kan leggen. Neem het RVS grill rooster en plaats het bedje van kruiden takjes op het rooster, plaatst deze zo dat wanneer de heat deflector eronder zit de takjes zich er boven bevinden. Plaats hier nu de procureur op.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    Katai Forged Koksmes

  • UitverkochtSG079-4-Orange-Delight-180gr

    Saus.Guru pitmaster rub – Orange Delight

    Pitmaster collection

  • Uitverkocht

    Snijplank Acacia hout Style de vie

  • UitverkochtVarkens-procureur-vlees

    Varkens procureur

    Ca. 1.25 kg.

  • UitverkochtMaldon-sea-salt-flakes

    Zeezout vlokken Maldon

    Voor een extra knapperige bite

Snufje zout

Boen de (bildtstar) aardappels schoon wanneer hier nog veel zand aan zit. Leg deze in de druippan en voeg hier 1 liter warm water aan toe. Zorg dus dat je druippan groot genoeg is om 1 liter water aan te kunnen. Strooi nu royaal het zout over de aardappels en in het water. Laat de druippan nu eerst warm worden voordat je deze direct op je plate setter zet. Dit ivm knappen van je hitteschild.

Leg nu het RVS rooster erop

De aardappels en het vlees hebben ongeveer 35 tot 40 minuten nodig om gaar te worden. Plaats bij de laatste 15 min de asperges erbij. Maak eerst een bedje van de schillen en leg daar de asperges op. Door de verdamping van het water voeg je vocht toe aan het vlees en stoom je tegelijkertijd het vlees en de asperges gaar.

Pocheren

Wanneer je de asperges erop hebt liggen zet je een pannetje water op met de natuur azijn. Breng dit water aan de kook. Maak met een garde of vork een draai kolkje en tik het ei erin. Zorg dat het water goed blijft draaien. Wanneer het eiwit goed stolt is kun je het eitje eruit halen. Plaats dit tot je het bord heb opgemaakt in een kommetje met de lepel er nog onder. Zodat je hem er straks makkelijk uit kan pakken.

Opmaken van het bord

Neem alle ingrediënten van de barbecue. Leg eerst de asperges op het bord, snij dunne plakken van de procureur en leg deze over het einde van de asperges. Zet een kruis in de aardappels leg deze bij het bord erbij. Leg het gepocheerde eitje erop. Snij nu de verse krulpeterselie fijn en strooi er overheen. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Druippan

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Aspergeschiller

  • Kookpannetje

  • Garden

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ