Op veler verzoek hierbij een lekker recept met vis. Koud gerookte zalm met zoet zure gekleurde groenten, een super recept voor de feestdagen :-). Mocht je bepaalde verzoeken hebben hoor ik ze uiteraard graag! Voor de zoetzure groenten kan je het beste aan een goede groenteboer naar bieten vragen met verschillende kleuren aan de binnenkant, paarse wortel, dat soort toffe zaken.

Bereidingswijze:

  • Pekel de zalm 3 dagen voordat je hem wilt gaan serveren. Meng het zeezout, jeneverbessen, suiker, laurierblad en venkelzaad. Leg je zalm met de velzijde naar onder in de rechthoekige druippan en bedek heel de zalm met het zoutmengsel. Bedek de zalm met vershoudfolie en breng hem onder druk met een paar zware voorwerpen. Laat dit 24 uur in de koelkast staan.
  • Dag later de zalm uit de druippan halen en zeer goed met water afspoelen totdat al het zout eraf is. Dep deze droog en laat hem onafgedekt 3 uur in de koelkast staan zodat er een plakkerig laagje ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de rook er nog beter in kan trekken.
  • Vervolgens gaan we de zalm 10 uur koud roken. Mijn voorkeur is dat we dit ’s nachts doen aangezien het nu erg koud is buiten. Vul de cold smoke generator met het rookmot en steek deze aan. Hij zal ongeveer 10 uur lang roken. Mocht hij al eerder op zijn kan je hem gewoon weer vullen en aansteken. Het aansteken doe je door een waxinelichtje eronder te zetten en wanneer het mot goed smeult het waxinelichtje te verwijderen of uit te blazen. Houtskool is niet aan bij koud roken!
  • Plaats de cold smoke generator helemaal onderin je ei en zorg dat er geen houtskool meer in ligt. Plaats daarna de conveggtor erop en je rooster. Leg de zalm erop en zorg dat hij binnen de conveggtor valt. Zet de dop bovenaan helemaal op een kleine kier en onderin de luchtschuif helemaal open staat.
  • Haal na 10 uur de zalm eraf en laat de je zalm goed afgedekt minimaal een dag in de koelkast liggen. Dit zorgt ervoor dat het scherpe van de rook weggaat en je een mooie diepe rooksmaak krijgt. Met het serveren de zalm flinterdun snijden en serveren.
  • Meng voor de zoetzuur marinade de azijn, suiker, gember, knoflook en peperkorrels en breng dit aan de kook. Laat het kort koken en proef hem daarna. Het met niet te zoet en niet te zuur smaken. Is dit niet het geval kan je er nog suiker of azijn aan toevoegen. Haal het van het vuur af en voeg daar de groentjes aan toe. Deze kan je met een foodprocessor erg makkelijk in dunnen plakjes of fijne julienne snijden. Laat dit afkoelen en serveer het bij de zalm. Ook het zoetzuur zou je op de Big Green Egg kunnen bereiden in een druippan.

Veel succes en eet smakelijk!

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ

Ingrediënten

  • 500 gram super verse zalm met vel

  • 120 gram zeezout

  • 80 gram bruine bastard suiker

  • 2 eetlepels venkelzaad

  • 1 eetlepel gekneusde jeneverbessen

  • 3 laurierblaadjes

  • Rookmot beuk

  • Extra vierge olijfolie

  • Azijn

  • Suiker

  • Peperkorrels

  • Teentje knoflook

  • 1 cm gember