Hét showstuk van barbecue: brisket. Dit is het deel van de runderborst die uit twee delen bestaat: de ‘flat’ en de ‘point’. De ‘flat’ is mager ten opzichte van de vettere ‘point’. Traditioneel wordt de ‘flat’ geserveerd in lange buigbare plakken en de ‘point’ in heerlijke sticky ‘burnt ends’. Een Texas Style barbecue die in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Brisket maken is zeker niet moeilijk, je hebt alleen geduld nodig. Heel. Veel. Geduld. Begin dus op tijd en maak een échte showstopper van de barbecue.

Brisket voorbereiden

Haal de brisket uit de verpakking en controleer op harde zenen. Snij deze samen met overtollig vet weg. Bewaar het vet voor een volgende keer. Rundvet is heerlijk van smaak en kun je nog prima gebruiken om door je eigen burgers te draaien bijvoorbeeld.

Brisket rauw-min

Meng zwarte peper met grof zeezout in 50/50 verhouding, of gebruik een standaard rub. Schat zelf in hoeveel je ongeveer nodig hebt voor de gehele brisket. Het is niet erg om meer te maken, je kan dit gemakkelijk bewaren voor je volgende brisket. Wrijf de brisket in gele mosterd en bestrooi vervolgens met het peper en zout mengsel óf met je eigen favoriete rub en laat even intrekken op kamertemperatuur.

Tip: de Killer Hogs – The TX Brisket rub is een favoriet!

Brisket in de rub-min

Fire up the BBQ

Steek de barbecue aan en maak hem gereed voor indirect op lage temperatuur roken. Breng de barbecue naar een temperatuur van +/- 110 oC á 120 oC, plaats de rookhout chunks tussen de gloeiende kolen, een hitteschild en een rooster. Prik vervolgens een thermometer in het dikste deel de brisket en plaats hem op de barbecue. Rook de brisket nu zo’n 8 -12 uur of tot je een kerntemperatuur van 85 oC hebt bereikt.

Brisket op bbq-min

Inpakken van de brisket

Heeft je brisket een kerntemperatuur van 85 oC bereikt, pak hem dan in met butcher paper. Aluminium folie kan ook, maar dan gaat een deel van die heerlijke bark die je hebt gecreëerd verloren. Dat zou zonde zijn toch?

Plaats de ingepakte brisket terug op de barbecue en breng naar een kerntemperatuur van 93 oC. 

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    Butcher Paper Pink 10 vellen Smokin’ Flavours

    Rechtstreeks uit de USA!

  • UitverkochtMaldon-smoked-seasalt-flakes

    Gerookte zeezout vlokken Maldon

    De finishing touch

  • Uitverkochtkiller-hogs-t-brisket-rub

    Killer Hogs – The TX Brisket Rub

    De barbecue rub van Malcom Reed

  • Uitverkocht

    Olive Forged Vleesmes

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours rookchunks hickory 1,5kg

  • Uitverkocht

    Thermapen One

    Dé must have thermometer

  • UitverkochtMaldon-sea-salt-flakes

    Zeezout vlokken Maldon

    Voor een extra knapperige bite

Rusten

Wikkel de ingepakte brisket nu in een (oude) handdoek en plaats in een koelbox. Laat hem minimaal 30 minuten tot een uur rusten alvorens je hem aansnijdt. Langer bewaren kan ook, in de koelbox blijft de brisket voorlopig wel goed warm. Mochten je gasten dus wat later komen dan gepland is dit met brisket geen enkel probleem!

Serveren

Snij mooie dunne plakken van de ‘flat’ met een vleesmes. Als een stuk om je mes of vinger hangt moet deze egaal doorbuigen. Dát is het kenmerk van een geslaagde brisket. De ‘point’ kun je in blokjes snijden en met wat barbecuesaus nog even in een skillet verwarmen tot burnt ends.

Eindresultaat brisket gesneden (1)-minTraditioneel wordt brisket geserveerd met witte boterhammen (om het vet mee op te vangen) en plakken zure bom of zoetzure rode ui. Serveer er een heerlijk koud biertje bij en you’re good to go!

That’s some good eat’n at the pit!

Ingrediënten

Benodigdheden

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ