Er is weinig lekkerder dan een goede hamburger van de BBQ, helemaal als je 'm zelf maakt. Een mooi stukje vlees, een knapperig broodje en je favoriete toppings erop: daar wordt iedereen vrolijk van, toch? Het geheim van een goede burger? Ga voor gehakt met een vetpercentage tussen de 20 en 30 procent. Onze ervaring is dat het vlees hierdoor lekker sappig blijft en je burger niet te droog wordt. Neem van ons aan, zo maak je een burger waar iedereen blij van wordt!

De ultieme burger maken

Begin met het kruiden van het gehakt met peper en zout. Kneed het gehakt goed door zodat je een stevige massa krijgt. Heb je een burgerpress? Dan vul je deze met het gehakt en vorm mooie, gelijke burgers. Geen burgerpress? Geen probleem! Verdeel dan het gehakt in 4 gelijke delen, draai hier met de hand ballen van en druk deze plat tot de gewenste dikte.

Burger grillen op de BBQ

Verwarm je kamado voor tot een temperatuur van 200 graden. Plaats het gietijzeren rooster en laat dit minstens 15 minuten goed heet worden. Dit is essentieel voor die mooie grillstrepen! Vervolgens grill je de burgers eerst ongeveer 2 minuten. Daarna draai je ze 45 graden met de burgerflipper om voor dat klassieke ruitpatroon en grill nog eens 2 minuten. Draai de hamburger om en herhaal deze stappen aan de andere kant. Bij de laatste draai leg je een plak kaas over de BBQ burger zodat deze er mooi overheen smelt. Je burger is perfect als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 graden.

De ultieme hamburgersaus maken

Een goede Ultieme Burger verdient een geweldige saus! Meng mayonaise, ketchup en mosterd in een kom. Hou je van wat meer pit? Gebruik dan wat meer mosterd of kies voor een scherpe variant. Liever wat zoeter? Voeg dan wat extra ketchup toe. Vervolgens snipper je een sjalotje fijn en meng dit door de saus. Daarna pel en hak je wat knoflook en voeg je ook dit toe. Hierna snij je augurken in kleine blokjes en roer deze door het mengsel. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra peper en zout. Wil je zelf geen saus maken? Gebruik dan zeker Bigger Than Mack saus!

Garnituren voor de beste BBQ burger

Voor de garnituren op de BBQ burger snij je een vleestomaat in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Vervolgens pluk je de blaadjes van de little gem sla en snij je een ui in halve ringen. Dan verwarm je de kamado weer tot 200 graden en plaats het je gietijzeren rooster voor ongeveer 15 minuten. Daarna zet je een skillet op het rooster en verwarm je deze 5 minuten voor. Hierna voeg je een scheut olie in de skillet toe en bak je de uienringen goudbruin. Je brengt ze op smaak met peper en zout. Grill vervolgens ook de plakken bacon kort aan beide kanten tot ze knapperig zijn.

Opbouwen van de Ultieme Burger

Je snijdt de hamburgerbroodjes open en besprenkelt ze met wat olijfolie. Vervolgens toast je beide kanten kort op het gietijzeren rooster tot ze mooi goudbruin zijn. Begin met het opbouwen van je BBQ burger door op de onderkant van het broodje wat blaadjes little gem te leggen. Dit houdt je broodje lekker knapperig! Leg hierop een plak tomaat en schep er een klein lepeltje van je zelfgemaakte burgersaus op. Plaats hierop de burger met gesmolten kaas, gevolgd door twee plakken knapperige bacon. Schep hier wat van de gebakken uien op en werk af met nog een lepeltje van je burgersaus. Sluit af met de bovenkant van het broodje. En de Ultieme Burger is klaar, smullen maar!

Tip! deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Burger flipper Smokin' Flavours

    Burger flipper Smokin’ Flavours

    • Flippin' good
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • Olijfolie-EVOO-100ml-Neolea

    Olijfolie EVOO Neolea

    • Griekse extra vergine olijfolie
    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin' Flavours

    RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Bigger-than-mac-saus-saus-guru

    Saus.Guru Bigger Than Mack

    • De perfecte burgersaus
    • Online op voorraad
  • Zeewusche-zoute-wakeme-zoutmolen

    Zoutmolen wakame zout Zeeuwsche zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad

Start de gratis receptvideo’s

Sta je wel eens bij je kamado en denk je: leuk dat vuur, maar wat gaan we maken? Dat snap ik heel goed. Daarom heb ik een reeks korte video’s opgenomen met mijn favoriete makkelijke BBQ-recepten.

🔥 Een maand lang iedere week een receptvideo in je mailbox
🔥 Siebren legt je ieder recept stap voor stap uit
🔥 Lekker variëren, elke keer een ander recept
🔥 De recepten worden gemaakt op een kamado, maar zijn geschikt voor alle soorten BBQ’s.

Start de gratis receptvideo’s 

*Heb je je al aangemeld voor de kamado cursus dan ontvang jij deze recepten al 🙂

Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Rundergehakt, 600 gram (met 20% vet)

  • Burgerbroodjes, 4 stuks

  • 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗴𝗮𝗿𝗻𝗶𝘁𝘂𝗿𝗲𝗻

  • Vleestomaat, 1 stuk

  • Uien, 2 stuks

  • Ontbijtspek, 8 plakken

  • Little gem, 2 kropjes

  • Belegen kaas, 4 plakken

  • Olijfolie

  • 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗵𝗮𝗺𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿𝘀𝗮𝘂𝘀

  • Bigger than mack

  • Mayonaise, 30 gram

  • Grove Franse mosterd, 10 gram

  • Tomaten ketchup, 20 gram

  • Banaansjalot, ½ stuk

  • Knoflook, 1 teentje

  • Augurken, 2 stuks

  • Peper

  • Zout

  • SPG

  • Serveren met de Lamb Weston Burger Fries

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • Burgerpress

  • Burgerflipper

  • Skillet

  • BBQ- tang

  • Siebren-team-bbq-leuven

    Geschreven door:

    Siebren is van origine slager en heeft jarenlang zijn eigen slagerij gehad. Daarin was BBQ al zijn grootste passie. Naast zijn liefde voor koken, maakt hij graag lange wandelingen met zijn hond en nodigt hij vrienden en familie uit voor gezellige avonden vol low-and-slow bereidingen en bijpassende bieren.

    Bekijk team BBQ