De kip en het spit. Een gouden combinatie! Het is niet voor niets dat we al een diverse kipgerechten met deze must-have barbecuetool op de website hebben staan. Maar deze keer, maak je de kip volledig naar je eigen smaak! Naja, vooruit, mét een beetje hulp van ons. Heerlijk gekruide, langzaam gegaarde kip op een krokant broodje met een frisse zelfgemaakte tzatziki. Dát wordt genieten!

Marineren kun je leren!

Pak een klein schaaltje om kommetje erbij en meng hierin: zout, peper, paprikapoeder, uienpoeder, komijn, oregano, chilivlokken, tijm, speculaaskruiden, knoflookpoeder en citroenrasp. Meng alles goed door elkaar en zet even aan de kant. Geen zin of tijd om je eigen Griekse rub te maken? Geen probleem! Gebruik dan de Angus & Oink – Big Phat Greek rub.

Doe de kipdijfilets in z’n geheel in een grote mengkom. Haal de filets een beetje los en van elkaar af. Strooi royaal de Griekse/Gyros rub over kip en meng even goed door. Druk de kip goed aan in de kom en dek strak af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur marineren.

De fik erin

Tijdens het marineren van de kip kunnen we de barbecue ontspannen gaan inrichten en aansteken. Vul je barbecue voor ongeveer de helft met houtskool en plaats een aluminium wegwerp bakje op de andere helft. Pro tip! Je kunt ook de barbecue volledig vullen en een halve plate setter er tussen plaatsen.

Plaats je spitring op de barbecue en steek de houtskool aan. Laat de barbecue warm worden tot een temperatuur van zo’n 150 oC.

String that chicken

Haal de folie van je kip en rijg de kipdijfilets één voor één aan het spit. Zorg dat je het zwaarte punt ongeveer op het midden van je spit hebt zitten. Kipdijfilets hebben een dikke en een dunne kant. Rijg de filets daarom om en om met de dikke en de dunne kant steeds een kwart slag gedraaid. Zo zorg je voor een evenredige balans op je spit. Niet alleen beter voor een mooie gelijkmatige garing, maar ook het motortje van je spit zal je eeuwig dankbaar zijn!

Zet de pinnen van het spit goed vast. Draai de kip even rond en snijd alle overtollige stukje die overhangen eraf. Deze zullen alleen maar snel veel hitte pakken en verbranden. En dat willen we natuurlijk niet!

Plaats het spit op je barbecue. Zet het motortje aan en laat de kip zo’n 45 minuten ronddraaien boven het vuur. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat. Wordt de buitenkant al erg donker? Snijd er dan gerust alvast een paar plakken af! Kip is (veilig) gaar van 72 oC. Controleer de kerntemperatuur met een thermometer.

Tip: Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Aluminium bakken wegwerp klein 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Big Phat Greek

    • Gyros of souvlaki op het menu?
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Noskos – The Greek

    • Zelfgemaakte souvlaki was nog nooit zo lekker
    • Online op voorraad
  • Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Tijd voor Tzatziki

Een eitje om te maken, gezond en ont-zet-tend lekker; tzatziki! Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje. Je kan er ook voor kiezen om er eerst nog wat extra vocht uit te laten lopen. Doe de yoghurt in dat geval eerst in een theedoek, vouw deze dicht en knijp het vocht uit de yoghurt. Het vocht zal door de theedoek heenlopen terwijl de dikke yoghurt in de theedoek blijft zitten. Rasp 1 komkommer boven een kommetje. Voeg een klein beetje zout toe en laat 5 minuten staan. Knijp na 5 minuten al het vocht uit de komkommermassa en voeg doe aan de yoghurt.

Rasp de knoflook boven de yoghurt. Voeg de dille, het zout, de peper en een goede scheut olijfolie toen en roer alles goed door. Pro tip! Maak de tzatziki een dag van te voren, dan kunnen alle smaken goed in elkaar overvloeien en in de yoghurt trekken.

Time to eat!

Bak de broodjes af volgens de verpakking óf bak ze lekker zelf volgens het recept uit de ingrediëntenlijst. Snijd 1 komkommer in dunne plakjes. Haal het spit met de gare kip van het spit en snijd er gyros van. Zo van het spit in de kom. Pro tip! Doe dit aan tafel voor een stukje show.

Vul de broodjes met kipgyros, komkommer en een flinke klodder tzatziki. Serveer met een fles ijskoud Mythos bier, heerlijk!

Kalí órexi! (oftewel: eet smakelijk!)

Ingrediënten

  • 2 kg kipdijfilet

  • 1 tl zeezout

  • 3 tl paprikapoeder

  • ½ tl zwarte peper

  • ½ uienpoeder

  • 2 tl gemalen komijn

  • 4 tl gedroogde oregano

  • ½ tl chilivlokken

  • 2 tl gedroogde tijm

  • ½ tl speculaaskruiden

  • 2 tl knoflookpoeder

  • 1 tl versgeraspte citroenschil

  • 8 flatbreads

  • 500 gram Griekse yoghurt

  • 2 komkommers

  • 1 teen knoflook

  • olijfolie extra vergin

  • handje gedroogde dille

  • Benodigdheden

  • Spit

  • Aluminium wegwerp bakje

  • Grote mengkom

  • Kerntemperatuurmeter

  • Vershoudfolie

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ