Zalm is best een vettige vis en kan daarom wel wat body gebruiken. Meestal strooi je op zalm waarschijnlijk witte rubs met knoflook, citroen, witte peper, al dan niet gecombineerd met kruiden als dille of dragon. Dat is verleden tijd na het maken van dit recept! Je gelooft het niet, maar met een mooie laag 'rode' kruiden, afgelakt met BBQ saus en 'schubben' van krokant spek proef je zalm zoals je dat nog nooit hebt geproefd. Snel proberen maar!

Zalm van de plank

Heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent, is dat we de zalm in dit recept roken op een relatief hoge temperatuur. Verwarm de BBQ tot ongeveer 150 graden Celsius. We maken vandaag geen gebruik van een platesetter, want we gaan de zalm roken met behulp van een cederhouten plankje.

Haal de zalm uit de verpakking en dep deze droog met een stukje keukenpapier. Bestrooi royaal met de Smoke & BBQ all-purpose rub en leg het op het rookplankje.

Recept-gelakte-zalm-met-gegrilde-witlofWanneer de barbecue op temperatuur is, plaats je het plankje met de zalm boven de brandende houtskool en sluit je de deksel. Het cederhout gaat nu smeulen, waardoor er rook ontstaat. De geur van cederhout is fenomenaal, alleen daarom al zou je dit recept echt moeten proberen!

Rook de zalm ongeveer 30 minuten, of totdat de kerntemperatuur 52 graden is. Als je van meer doorbakken vis houdt, kun je hem iets langer garen. Lak de zalm de laatste 5 minuten af met de BBQ-saus. Spuit een flinke dot saus op de vis en smeer deze uit met behulp van een siliconen kwastje.

Recept-gelakte-zalm-met-gegrilde-witlofGegrilde witlof salade

Verwijder de buitenste blaadjes van de witlofstronken en halveer ze in de lengte. Laat de onderkant eraan zitten, zodat de witlof stevig blijft tijdens het garen. Als je dit niet doet, valt de witlof steeds verder uit elkaar naarmate het gaart. Bestrijk de snijkanten van de witlof met olijfolie en bestrooi met zeezout. Gril de witlof totdat het mooi gaar is en nog een beetje stevigheid heeft. Gril het dus niet tot het helemaal zacht is, de ‘bite’ is namelijk wat deze salade interessant maakt.

Bak ondertussen de plakken ontbijtspek krokant op de barbecue. Laat afkoelen en uitharden en breek vervolgens het krokante spek in stukken.

Recept-gelakte-zalm-met-gegrilde-witlof-baconServeren

Haal de zalm met plank van de barbecue en schep de zalm in zijn geheel over van het rookplankje op een groot bord of serveerplank. Gooi het rookplankje niet weg! Je kunt het schoonspoelen en de volgende keer gewoon weer gebruiken. Plaats de stukken krokant spek op de zalm en leg de witlof ernaast. Bestrooi de witlof met zwarte peper, doe er royaal Japanse mayonaise overheen en bestrooi het met vers gesneden bieslook.

Eet smakelijk!

eindresultaat-recept-gelakte-zalm-met-gegrilde-witlof

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • Grate Goods Memphis Sweet & Smokey Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • CHEFSCATCH-Organische zalmfilet

    Organische zalmfilet

    • Ca. 260 gram
    • Online op voorraad
  • Santa Maria Black Pepper molen

    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smoke & BBQ – All Purpose

    • Een sterke alleskunner
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad
  • Maldon-sea-salt-flakes

    Zeezout vlokken Maldon

    • Voor een extra knapperige bite
    • Leverbaar met iets langere levertijd
Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ