Voorbereiding
Je begint met het pekelen van de zalm. Dit doe je door het zout met de suiker te mengen. Vervolgens leg je de filet in de braadslede en strooi je dit mengsel met de gedroogde dille en pekelzout over de bovenzijde van de zalm. Daarna laat je deze minimaal 12u pekelen in de koelkast, de zalm zal nu stevig aanvoelen. Het pekelen is het conserveren van de vis. Na het pekelen, spoel je de zalm af en dep je hem droog met papier. Vervolgens leg je hem terug in de koelkast om te drogen voor 24 uur. Door het drogen, neemt de vis de rooksmaak straks beter op.
Koud roken
Wanneer de zalm is gedroogd, steek je de cold smoke generator aan en rook je de zalm naar smaak tussen de 6 en 12 uur. Die vul je met rookmot en zorg ervoor dat er geen rookmot over de spiralen lopen, want dan kan het vuur overslaan en gaat hij minder lang rook afgeven. Vervolgens steek je het theelichtje eronder aan. Dit theelichtje laat je 2 of 3 minuten staan en wanneer het rookmot begint te smeulen, haal je het theelichtje eruit. Terwijl je de cold smoke generator aan het aansteken ben heb je mooi de tijd om je bbq leeg te halen en alle houtskool te verwijderen. Als de rookmot goed smeult plaats je de cold smoke generator onder in de lege BBQ. Gebruik een indirecte opstelling om de cold smoke generator nog wat te bufferen. Laat de onderste schuif een stukje open staan. En ook boven laat je hem een beetje openstaan, zolang hier rook uit blijft komen werkt de cold smoke generator. En vervolgens leg je de zalm op het rvs rooster. Om de zalm te roken gebruik je beuk rookmot.
Zorg ervoor dat de interne temperatuur nooit boven de 25°c komt. Het is belangrijk om alle houtskool uit je kamado te verwijderen, zodat deze niet kunnen ontbranden en warmte afgeven. Wij raden daarom ook altijd aan om koud te roken in de koudere seizoenen. Na het roken is het goed om de zalm nog 48 uur te laten rusten in een bewaardoos of vacuüm, zodat de rooksmaak zich beter kan verdelen over de filet en hij een heerlijk zachte smaak krijgt. Je kan de zalm in mooie plakjes snijden met een dun mes en hij kan. De dille geeft een lekkere frisse smaak aan de zalm. Je kunt de zalm serveren op een broodje of op sla.
Smakelijk!