De Iberico presa, het is nogal een statement maar ik vind het by far het alle lekkerste stuk varkensvlees wat je kan eten. De presa is filet, en vanwege de kwaliteit ook wel varkenssteak genoemd. Door de unieke marmering geeft het bij iedere had een heerlijke en rijke smaak. Al eet je een presa met peper en zout, zou het al superlekker zijn.

Een presa is op vele manieren te bereiden en te presenteren. Daarom heb ik voor dit recept gekozen om het te gebruiken als voorgerecht en te serveren op een salade. Het is een absolute aanrader om te serveren tijdens een diner. Het vlees is in de voorbereiding te maken, en is in 10 tot 15 minuten bereid. De salade maak je on the spot, en de ingrediënten voor de salade kan je gesneden klaarzetten. No stress gegarandeerd, ideaal voor het kerstdiner!

Om te beginnen neem je een puntpaprika, deze grill je even aan alle kanten tot de buitenkant bruin/zwart wordt. Doe dit bij voorkeur een dag van tevoren en leg de paprika  ‘s nachts in de koelkast, dan gaat het velletje er heel makkelijk af als je de paprika wil gebruiken.

Neem je presa en maak deze schoon, ontdoe het vlees van alle harde stukken vet.

Leg de presa in de lengte voor je en snijd het vlees van de rechter zijkant horizontaal door tot ongeveer 2 cm van de linkerkant, kijk anders even de volgende foto dan zie je meteen wat je moet doen?

Klap het vlees open, je hebt nu veel oppervlakte om te beleggen

Bestrooi het vlees met gerookte paprikapoeder

Beleg met de seranoham

Rasp een beetje sinaasappel schil over de seranoham, let op rasp vooraal alleen de schil en niet het witte laagje er onder

Schaaf de Manchego kaas over de Seranoham

Ontdoe de paprika van het zwartgeblakerde vel, ontdoe van de zaadjes en snijd de paprika over de lengte in 2 stukken.

Leg de paprika aan beide kanten net uit het midden. Beleg tussen de paprika met grof gehakte knoflook en pecannoten.

Rol op en zet om de 2 cm vast met een prikker

Knip 8 stukjes bindtouw op ongeveer 30 cm. Leg een touwtje plat op de plank, trek onder het vlees door en bind tussen de eerste 2 prikkers. Draai bij het knopen het touwtje 2 keer om elkaar, dit zorgt ervoor dat het niet loskomt bij het leggen van de knoop. Knip de touwtjes net boven de knoop af

Verwijder alle prikkers

Snijd beide uiteinden af en snijd vervolgens tussen de touwtjes mooie plakjes van 2 cm

Je hebt nu hele coole gevulde presa gemaakt, als het goed is, lijkt het hier op

Steek je bbq aan en zet deze op direct grillen rond de 180 / 200 graden.

Gril het vlees gedurende 10 tot 15 minuten tot een kerntemperatuur van 53 graden. Let op meet vooral het vlees en niet de vulling.

Snijd de mozeralla en peer in kleine stukjes, halveer de tomaatjes.

Maak een dressing van 1 op 3 met 1 deel sherry azijn en 3 delen olijfolie, 1 el honing en flink wat peper.

Hak de bieslook fijn en je bent bijna klaar om te eten.

Maak je salade op, neem een stuk vlees, ontdoe dit van het touwtje en leg het vlees op de salade. Maak get geheel af met de bieslook en de sherry dressing.

Ingrediënten

  • 800 gram Iberico presa / nek

  • 80 gram serrano ham

  • 80 gram manchego kaas

  • 2 el gerookte paprikapoeder

  • 30 gram pecannoten

  • 1 punt paprika

  • 1 sinaasappel

  • 1 teentje knoflook

  • 200 gram veldsla

  • 1 bol buffel mozzarella

  • 1 bakje cherry tomaatjes

  • 1 peer

  • 2 el sherry zijn

  • Peper

  • 1 el honing

  • 6 el olijfolie

  • 50 gram gesneden bieslook

  • Benodigdheden

  • Bindtouw

  • Grilltang

  • 6 sateprikkers

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Gietijzeren rooster

  • Spiezen

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ